Ikhlaslah menjadi diri sendiri agar hidup penuh dengan

ketenangan dan keamanan

Tuesday, 27 April 2010

Jalan2 @ Dockland_Melbourne

Share
Sabtu kali ni kami pegi jenjalan kat Dockland... Dah lama dok dengar org sebut pasal dockland ni...teringin beno nk pegi ke situ... Bukan apa asyik dok dengar orang bercerita pasal jean Levi's kat situ murah dari tempat2 lain...So, hari ni rombongan cik kiah pergi serbu butik Levi's tu..We all ke sana naik train,...senang tak payah fikir tempat nak parking kete, jimat duit minyak dan cepat sampai lah kot... Hari ni Faridah dilantik sbg pemandu pelancong...

~tgh tunggu train~
Sampai dekat Dockland, kitorg jln ala kadar je...sebab hati asyik pd butik Levi's je.. Sempat window shopping kat Garrard.. Sempat gak aku capai satu jam tangan brand Pierre Cardin. Saja nak tambah koleksi jam tangan sebelum blk mesia...hehehe.. ~dah tak sabar nak serbu butik Levi's~

Lepas tu terus serbu butik Levi's.. apa lg dekat 1 jam masa habis kat situ... Memang murah sbb kalau beli 5 helai dapat diskaun 50%. Apa lagi borong sorang satu, manakala suami aku capai dua..ye lah kan... dia yg bayar..


~sempat posing lagi~

~pilih jgn tak pilih~

Add ImageAdd Image
Add Image~masing2 puas hati~

Keluar je dari butik Levi's, kami dah tak round lg tmpt lain sbb duit dh byk simpan kat situ.. Macam tau2 je, perut pun baru rasa lapar nk mkn. Singgah makan kat Restoran Nelayan..Lepas tu pusing2 city dan singgah kat kedai Laguna. Sebelum ni, aku pun tak tau Laguna tu kat mana letaknya.. Dengar org ckp je. Banyak jual barang2 Asean, amat sesuailah dengan tekak org mesia. Tapi aku tak beli pun, bukan ape semua brg2 tu blh aku dapatkan kat Lalor je.

Walaupun penat, tapi memasing balik dgn puas hati sebab dapat jean Levi's sorang satu.

~model jeans Levi's~


Saturday, 17 April 2010

Netball_Intervarsity Games

Share
Hari ni ada perlawanan netball antara universiti sekitar Melbourne... Perlawanan ni diadakan di RMIT Bundoora yang ambik masa 6-10 minit je dr rmh aku.. Aku malas nk masuk game ni sbb, takut menderita lepas permainan tu nanti.. Sure sakit badan sana sini.. Lagipun dh hampir 20 thn tak tunjukkan skill.. kalau ada pun bila time melatih pasukan netball sekolah.. itupun aku hanya tunjukkan teknik dan skill je..Pastu lompat sikit2..So, niat hati nak hantar mira je wakil untuk buat tambah pemain...Bila sampai kat sini pemain tak cukup pun 10 orang so aku pun offer kan diri gak...Bila start dlm game aku ligat semacam la..Terlupa lak yg zaman remaja dh aku tinggal lebih 20 thn dulu..Bila dh bertanding dgn student under grad yang umur diorg awal 20-an, terasa diri aku pun muda mcm umur 20 thn gak...
Start game kedua dan seterusnya aku ambik part GS n GA. Posisi Gol Attack buat aku rasa macam nak putus nyawa oooooo..... Bila masuk posisi Gol Shooter rasa ok sikit lah sbb tak payah lah nak ligat sakan... Tapi yang aku tak sangka...hehehe mula lah nk puji diri sendiri... Skill 20 thn dulu masih blh digunapakai... Aku rasa ok gak lah..5 games bertanding 3 kalah, 1 seri dan 1 menang... Walaupun begitu team we all amat merasa bangga sbb still blh seiring dgn anak2 remaja yg umur mereka awal 20-an tu... Kira ala2 mama vouge gitu.... Apa taknya, mostly pemain team we all terdiri dari kaum ibu je... Diorg tu ialah..aku, nazura, kak Gee, Asra, n Shimah..Yang selebihnya ialah baya, faliq, azah, linda n amy....Yang penting dalam game hari ni aku penyumbang gol terbanyak...(eeee bangganya!!!!)....

~tengah beraksi~


~jaringan yg bergaya~

~mcm puas hati je lepas jaringkan gol...hehee~

Sunday, 11 April 2010

Selamat Hari Lahir Aamira.......

Share
Hari ini, tanggal 11 April 2010, genaplah umur anak aku, Nurul Aamira Haifaa yang ke 14 tahun.. Pejam celik pejam celik, rupa2nya aku dah ada anak dara dah.. Rasa cepatnya masa berlalu...
Sejak pagi aku dah sibuk menyediakan makanan utk tetamu yg akan dtg memeriahkan majlis hari jadi anak aku. Kalau boleh memang nk jemput satu Desabundoora, tp apakan daya..... Aku buat 'laksa nyonya'.. sebenarnya dah lama tak buat laksa ni, takut gak tak kena dgn selera tetamu.
Majlis dimulakan dgn bacaan doa selamat oleh En. Neezam... pastu majlis makan-makan... Last sekali majlis potong kek.. Alaahh sebenarnya bukan apa..saje nk seronok2 je..

Yang penting aku nak ucapkan ribuan terima kasih kepada semua tetamu yang begitu sporting kerana datang dgn baju kaler merah putih... ala ala kaler tema dlm movie remaja 'The High School Musical' gitu.. Majlis tak akan jadi sebegitu meriah tanpa kehadiran tetamu...thnx a lot to u guys..Walaupun majlis ni agak sederhana namun ianya cukup meriah... dan semoga ianya menjadi kenangan yang terindah ketika berada di bumi Melbourne ni...

~bacaan doa selamat oleh uncle neezam~

~Tetamu dgn pakaian merah putih~

~BEsday girl x sbr nk potong kek~

~my family n tetamu cilik~


~senduk pun kaler merah ke??~

Saturday, 10 April 2010

Birthday cake Aamira

Share
Esok aku planning nk buat besday party utk anak dara aku yg akan genap umurnya ke 14 tahun pd 11 April 2010.... Aku n suami discuss utk jemput 1, 2 family utk hadir memeriahkan majlis hari jadi anak aku nanti... Bab jemput rakan taulan ni, ada sikit fening.. cos takut ada hati2 yg terluka kalau tak dijemput.. tp apakan daya, kalau nk jemput satu DESABUNDOORA memang aku tak termampu menyediakan jumlah mkn yg agak byk.. Kang nampak cam lebih2 lah pulak.... hehehe..

Anyway aku mengharapkan satu majlis yg sederhana tetapi meriah dan disertakan dgn sedikit bacaan doa selamat utk keberkatan majlis... So we all set kan nama2 family yg akan dijemput... Aku juga mintak tetamu yg hadir mengenakan anak2 mereka dgn baju MERAH atau PUTIH... Cadangnya nak ikut warna kaler kumpulan WILDCAT dalam movie The HIGH SCHOOL MUSICAL lah konon... Cerita ni memang menjadi movie feveret anak aku satu ketika dulu... Kalau boleh semua barang2 yg ada nama HSM mesti dia nak.. Cuma aku je malas nak layan sangat.... Koleksi VCD HSM, T-shirt, cekak rambut, key-chain,semua tu dia dah ada...... emmm..dalam pada tak layan pun, sempat gak dia kumpul brg2 tu... Kalau
LAYANNN.... tak taulah macam mana...

Dalam pada tu, aku sibuk gak nak decorate besday cake utk anak aku.... Tak dpt nk bayangkan, mcmanalah bentuk dekorasi kek tu nanti... Ermmmmmm..... Risau jugak kalau2 kek tu nanti tak cntik ....... Yang penting, kek tu nanti mesti ada gambar pelakon2 HSM...

So aku pun sibuk lah mengadun kek, bakar...pastu tunggu kek tu sejuk.. Dalam pada tu, buat icing nya menggunakan mixer kesayangan aku...(Apa lg, mixer brand KENWOOD la..heheh).

Lebih kurang 1 jam jugak aku nak decorate kek tu DANNNNN.........

INILAH HASILNYA.......


Inilah hasil kek yang dah siap.......ok tak???

Di belakang tabir, di sebalik pembikinan kek.......




,

Friday, 9 April 2010

Cake for 'Study Circle' Muslimah....

Share
Program Study circle ni merupakan program utk kaum wanita yg berada di sekitar bandoora, yang terdiri drp bacaan yassin, sedikit perbincangan ilmiah, solat berjemaah dan yg paling aku suka ape lagi, sesi makan2.. So semua yg hadir kena lah bawa sedikit juadah yang jugak dikenali sbg 'potluck' dlm bahasa omputehnya... Hari ni giliran rumah Faridah dan kebetulan pulak hari ni juga adalah hari jadinya..So, aku ape lagi, nak 'improve'kan skill membuat dekorasi kek... Aku ambik keputusan utk buatkan besday kek utk dia.... Cubaan kali ke 2...Inilah hasilnya.....Bila tengok balik nampak cantik jugak kaler pink n light blue ni...nampak sweet je...macam org yg buat kek tu....Anyway, Happy Birthday to you Faridah...Semoga panjang umur, murah rezeki dan diberi kebahagiaan dunia akhirat...

Friday, 2 April 2010

Breakfast Anjuran MSA

Share
Pagi tadi aku n family join breakfast gathering kat Bundoora Park anjuran Malaysian Student & Associate... Ala-ala potluck lah... Sesiapa yang datang tu, bawak la sorang sikit juadah utk breakfast tu... Macam2 ada... kat situ gak the AJK MSA planning nk buat surprise besday party kat dua org #(besday boy)#, blh ke guna perkataan tu?... yang harijadi mereka ni jatuh pada 2 April 2010. So aku dgn rela hati meng'offer' kan diri utk buat kan besday cake utk diorg. Bukan ape aku tgh semangat nak decorate cake "heppy besday to you"..hehehe...Semalamnye aku tido jam 4.00 pagi sbb leka dgn menghias kek tu.. So inilah hasilnye.....jeng, jeng, jeeenggg....


The Besday Boys....(masih layakkah digelar besday boy??)

Masa gathering ni aku sekeluarga sepakat nak pakai sedondon, disamping mengambil berkat sempena hari Jumaat.... (Saja je suka2 sbb dah lama tunggu peluang nak pakai baju ni)....Sebenarnya yang lain semuanya pakai baju ringkas dan simple je... tak pe lah kan..asalkan kami sekeluarga rasa bahagia dan gembira..


Lepas makan-makan, ada sedikit tele-match utk anak2, ibu2 dan bapa2..... Yang penting, majlis ni diadakan utk mengeratkan silaturrahim di antara pelajar2 di bumi Melbourne ni...


Thursday, 1 April 2010

Day 1 as a BLOGGER

Share
Alhamdulillah, akhirnye aku berjaya ada blog sendiri. Setelah sekian lama dok baca n admire pada blog orang je. 01 April 2010 mula nak menjinakkan diri dalam penulisan blog. Teramatla HAPPY 'nya'. Anyway, semuanya tak akan dapat di realisasikan tanpa bantuan dan usaha keras TOK GURU aku. Sapa lagi kalau bukan cik juliet le sweetheart @ PN JULIE MANGSOR. Special thanx to JULIE n Neezam sebab sudi membantu kak jumee. Semoga jasa baik kalian berdua akan di balas dengan kebaikan jua dari ALLAH, insyaallah.....Maybe buat sementara waktu, penulisan blog ni mirip kepada blog Julie. Biasa lah kan, anak murid akan jadikan gurunya sebagai panduan kerana belum mampu untuk berdiri sendiri.

Related Posts with Thumbnails
.

Thank's for visiting my blog