Ikhlaslah menjadi diri sendiri agar hidup penuh dengan

ketenangan dan keamanan

Thursday, 26 August 2010

KUIH SAGU

Share
~Inilah kuih sagu aku~
Hari Isnin baru ni aku buat kuih sagu ni... Memang senang, senang, senanggggg sangat buat kuih ni.. Tapi kalau korang nak tahu.. walaupun nak membuatnya senang...dah berpuluh tahun aku hidup, inilah first time aku buat kuih ni.. Kuih ni sebenarnya menjadi feberet anak pompuan aku yang sorang tu. Kat Mesia, kalau setakat dia yang nak makan kuih ni.. tak susah.. banyak kedai mak cik simpang yang menawarkan perkhidmatan menjual kuih ni... so..hulur duit singgit, dia bagi le 3 @ 4 ketul kuih ni... Dan kerja aku pun menjadi semudah A,B, C.... Bila dah berada jauh dari kedai mak cik simpang ni.. maka aku kenalah buat kuih ni utk anak kesayangan aku tu.. Kebetulan pulak permintaan kenkwan yang nak tengok aku buat kuih kaler MERAH.. Laaaagiiiii le bersemangat aku nak membuatnya...(w/pun sebenarnya aku pun tak confident nak buat..heeheh).. Ni kira agak2 je tau!.. Alhamdulillah menjadi gak kuih UMNO aku ni...

Aku pun tak dapat nak bagi sukatan yang betul sebab masa buat tu aku main agak-agak je... so, nanti korang adjust le ikut kesesuaian yer...


Bahan-bahannya:

  1. 400gm sagu biji (yang halus)
  2. 5-6 cawan air (aku agak-agak je)
  3. 2 cwn gula (lupa lah exactly, klu kurang manis tambah lah gula ye)
  4. sedikit pewarna merah
  5. kelapa + garam

Cara-caranya: Didihkan air. Bila dah mendidik, masukkan sagu. Kacau sentiasa utk elakkan sagu dari melekat kat periuk...Jangan lupa letakkan pewarna merah. Bila sagu dah kembang, tutup api dan tuangkan ke dalam loyang. Biarkan betul-betul sejuk sebelum dipotong dan digolek-golekkan ke dalam kelapa yang dah dicampur dgn sedikit garam...


OK, agak-agak boleh buat tak? Senang je kan bahan-bahannya? Bulan puasa ni elok jugak buat then, boleh lah pas kan kat jiran-jiran sebelah.. Panjang-panjangkan sedekah..ye tak?

~selamat mencuba~

0 comments:

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails
.

Thank's for visiting my blog