Ikhlaslah menjadi diri sendiri agar hidup penuh dengan

ketenangan dan keamanan

Friday, 27 August 2010

Makan..makan..makan.... @LTU

Share

Aku tak sabar nak masukkan entry ni.. Semalam kami berada di dalam limpahan makanan yang tersangat banyak... Nak tahu kat mana aku berbuka puasa semalam? Emmm kat mana lagi kalau bukan makan free kat La Trobe University... Mengalahkan aku yang jadi student kat situ kan... Yang penting, sapa lah diorg tanpa kehadiran aku..hehehe...

Tak boleh nak digambarkan, betapa banyaknya makanan tu.. Pulak tu tak ramai yang dtg berbuka kat surau LTU semalam.. Kami, kaum wanita hanya ada 25 orang, manakala makanan yg tersedia blh menampung seramai 50-60 org... Mak aiiii!!!!... Nak terbeliak mata memasing bila tengok kat makanan tu.. Kebetulan lah pulak, ramai yang bersedekah hari tu kan... Itulah yang dikatakan R E Z E K I...... Emmmm.. Rajinnya orang Islam di Melbourne ni bersedekah di bulan yang mulia ni... Biasanya mereka yang bersedekah ni terdiri drp orang-orang Timur tengah mcm Arab, Turki, Albaniah, Iraq dan sebagainya.. Jadi, sebab tu lah kitorg kena dtg berbuka kat situ untuk dapatkan berkat buat org yg bersedekah... eh..boleh ke aku buat statement camtu?

Nak tahu apa yang kami makan semalam? Mula-mula kitorang berbuka dgn kurma, donat, roti lebanese dan jus buah-buahan. Ada satu tu macam mertabak tapi aku terlupa diorg sebut ape. Sedap pulak tu. Selepas selesai solat maghrib, kami dihidangkan dengan nasi goreng (ala-ala Arab kot) dengan chicken chop dan salad. Kami apa lagi... makan jugak walaupun perut dah penuh... Belum sempat kami habiskan makanan di pinggan, tetiba mereka hantar pulak pasta. Aduhhhh!!! sape lah nak habiskan mkn tu kan... pastu hantar pulak sup (tak tahu sup ape...macam kacang blend je)...Belum sampai 5 minit, mereka hantar pulak 10 kotak pizza... Ini dah kes....terlebih makanan niii..... Dah tak termakan lagi. Sudahnya setiap orang terpaksa bawak balik 1 kotak pizza tu. selain makanan lain yang terpaksa di pack sebab kami dah tak boleh lagi nak habiskan makanan yang tersangat lah banyak... Kalau lah aku tahu mcm ni meriahnya berbuka puasa, sure tahun lepas lagi aku datang berbuka kat sini.... hahah...

Tu lah kan? Walaupun berada di celah-celah bangsa yang asing ini, masyarakat Islam masih boleh bersatu. Mereka yang berkemampuan masih boleh meneruskan amalan bersedekah tak kira apa bangsa dan warna kulit. Mereka mengambil kesempatan di bulan yang mulia ini untuk menambahkan pahala bersedekah tu.. Kekadang di Malaysia pun belum tentu kita boleh berbuat seperti tu.. Untuk bersedekah ni, tak perlu nak tunggu kita kaya raya kan... Kita masih boleh lakukannya mengikut kemampuan kita asalkan ianya dilakukan dengan ikhlas.. Insyaallah ganjaran yang baik akan kita perolehi. Semoga kita sentiasa menjadi insan yang bersyukur...


~sebhg dari pizza~

~roti Lebenese, ala2 roti nan~

~nasi goreng~

~pasta yang sedap~

~chicken chop yg super duper sedap~

~sudahnya salad ni tak ramai yang usik~

Inilah antara makanan yang terhidang semalam.. Itupun aku tak sempat nak snap gambar sup, mertabak dan doughnut....Betul-betul syurga makanan...Alhamdulillah, rezeki ramadhan...

: ptg ni aku berbuka kat uni lagi tau... Ini dah kira kes malas nak masak ke?????

0 comments:

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails
.

Thank's for visiting my blog