Ikhlaslah menjadi diri sendiri agar hidup penuh dengan

ketenangan dan keamanan

Friday, 15 October 2010

Jom PIZZA!!!!!

Share


Hari ni aku buat pizza untuk lunch. Anak-anak lah yang paling suka bila aku buat pizza ni. Asal aku angkat je dari oven, terus lesap..angkat lagi... lesap lagiii....... emmm....ok lah kan.. kang kalau aku angkat, diorang tengokkkkk je pun...sape lak yang nak makan... betul tak...

First time aku buat pizza kat bumi Melben ni... Kalau kat Malaysia tu, ada la 2, 3 kali je aku buat pizza ni. Lepas tu..aku dah malas nak buat. Apa lagi, pizza hut la jawapannya... tak payah nak susah-susahkan diri....


Dah lama sangat aku berangan nak buat pizza ni, tapi tak jumpa masa yang sesuai... Kiranya, hari ni hari yang sesuai lah kot... He3...


Nak buat pizza ni, tak la susah mana, cuma bila kita tak pernah buat, tu yang jadi seram sejuk je bila nak mula tu kan. So, hari ni, aku kumpulkan segala kekuatan utk mulakan langkah berperang dengan segala macam bahan-bahan bagi penyediaan pizza ni... Ehhh... macam lah banyak sangat bahan yang nak disediakan... Tak pelah... bagi yang nak ikut resepi aku, boleh je tengok kat bawah ni.. Sebenarnya, nak buat base je yang pentingnya... Bahan-bahan untuk toping nya, ape2 yang kita rasa nak letak, kita boleh letak... suka hati mak bapak kita la ye.. sebab kita yang buat...


Kat bawah ni, adalah version yang aku buat... Aku ni pun bukannya pandai sangat.. sebelum mulakan langkah, puas jugak aku meng'google' sana sini dan buat perbandingan antara satu resepi dengan resepi yang lain... Aku pilih cara dan bahan yang aku rasa ianya senang nak buat.. Dannn... hasil kombinasinya, maka terhasil lah pizza versi aku ni..


Bahan untuk doh pizza: (300 gm tepung gandum, 7 gm yis, 20 gm mentega, 10 gm gula halus, 1 camcam teh garam, 1 sudu besar madu, 170 ml air).
.~Yang ni aku ubahsuai sikit dari resepi asal blog tiffinbiru.blogspot.com~


Aku letak semua bahan ni kat dalam mixer dan putar. 2 minit lepas tu, doh aku dah siap. Biarkan lebih kurang 1/2 jam supaya doh menaik sekali ganda dari bentuk asal. Lepas 1/2 jam, canai doh dan letak kat atas dulang pizza. Kalau takde dulang pizza pun takpe, canai jadi bulat leper dan letak je kat atas dulang pembakar. Then bakar doh kosong selama lebih kurang 20 minit.



Untuk intinya: 250 gm daging kisar, 4 biji bawang putih, sebiji bawang besar, 2-3 sudu cili blend, 1 botol sos pasta ataupun boleh je ganti dengan sos tomato dan sos cili.

Bawang putih dan bawang merah ditumbuk/blend. Tumis kedua-duanya. Masukkan cili dan biarkan garing. Lepas tu masukkan daging dan kacau sehingga daging masak. Masukkan sos pasta, garam dan gula. (kalau takde sos pasta, letak je sos cili dan sos tomato).


Bahan toping: Cheese mozarella, cendawan butang, capsicum (boleh ubahsuai ikut suka hati).


    1. Letak inti daging kat atas base pizza.













    2. pastu letak cendawan dan capsicum dan seangkatan dengannya.















    1. Akhir sekali letakkan cheese mozarella. Dan masukkan dalam oven, bakar lebih kurang 10-15 minit atau sehingga masak.



































    Kat bawah ni lah rupa pizza aku yang dah siap di masak....okay tak aku buat pizza ni?????

















    Yang ni pulak pizza family saiz, ikut tray pizza.. tapi tak dapat nak snap gambar full version...Sebabnya, semua dah tak sabar nak makan......hehehe


















    OK....SELAMAT MENJAMU SELERA!!!!

    0 comments:

    Post a Comment

    Related Posts with Thumbnails
    .

    Thank's for visiting my blog