Ikhlaslah menjadi diri sendiri agar hidup penuh dengan

ketenangan dan keamanan

Sunday, 10 October 2010

TELUR BUNGKUS

Share



Kat entry kali ni aku sesaja je nak letak resepi untuk buat telur bungkus ni.... Kredit sepatutnya aku bagi kat anak aku Aamira, sebab dia yang bagi aku idea camner nak dekorate belah kat tengah telur bungkus tu... Baru nampak menarik sikit kan...

Bahan-bahan untuk inti telur bungkus:

  1. 300 gm isi ayam (potong kecik2)
  2. 6 ulas bawang putih (ketuk2 dan dicincang)-kalau blh jgn tumbuk lumat
  3. bawang besar (potong kiub)
  4. 2 helai daun limau purut
  5. 3 sudu cili blend
  6. 3 sudu sos cili
  7. 2 sudu sos tomato
  8. 1 sudu sudu kicap manis
  9. lobak merah (potong kiub kecik2 biar nampak comel..heheh)
  10. bunga kobis (potong kecik2 jugak)
  11. tomato (potong kiub)
  12. 3-4 biji cili padi (potong halus)
  13. garam
  14. gula

Cara-caranya:

  1. Panaskan minyak untuk menumis
  2. Tumis bawang putih sehingga naik bau.
  3. Masukkan cili blend. Masak cili sampai garing. Masukkan isi ayam. Biarkan isi masak seketika.. letak air sikit.
  4. Tambahkan sos tomato, sos cili, kicap, gula dan garam.Letakkan jugak daun limau purut.
  5. Masukkan carrot, cauliflower, bwg besar, cili padi dan akhir sekali masukkan tomato. Tutup api..

Kemudian pukul 2 biji telur + sedikit garam... Buat macam telur dadar dan kalau boleh biar nipis dan lebar sikit daripada telur dadar... Hishhh ayat apa ntah aku guna ni... tak kisah lah kan..janji faham... Lepas tu, masukkan inti yang dah masak tadi, dan bungkus lah sesuka hati ye... jangan buat macam kuih tepung bungkus sudahhhhhhh!!!!


p/s: kalau telur bungkus korang tak jadi... emmm jgn susah hati..just buat macam telur dadar biasa.. letak atas piring, then letak je inti yang ditumis tu kat atas telur dadar je.... laaaagiiiii senang kan...... Yang penting rasanya sedap... Okay..bye...

0 comments:

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails
.

Thank's for visiting my blog