Ikhlaslah menjadi diri sendiri agar hidup penuh dengan

ketenangan dan keamanan

Friday, 31 December 2010

SELAMAT TAHUN BARU!!!....2011

Share

Sedar tak sedar, tahun baru datang lagi... Selamat tinggal 2010. Semoga semalam yang ditinggalkan memberi kenangan manis buat kita semua. Rasa cepat sangat masa berlalu.. Pejam celik pejam celik dah ubah hari..lepas tu ubah minggu, ubah bulan dan sekarang dah beralih tahun pulak.cepat..memang cepat sangat masa berlalu.

Apapun, semoga tahun baru ni memberi sinar cemerlang dan kebahagiaan buat kita semua. Semoga segala yang dihajati tercapai dan hari2 yang bakal dilalui adalah hari-hari yang indah, seindah sinar suria di pagi hari. Setiap tahun kita akan sematkan azam. tak kisahlah apa azam kita, yang penting kita akan terus berusaha menjadikan hari-hari yang dilalui lebih baik dari semalam yang telah kita tinggalkan. Pastinya semua mengharapkan sesuatu yang terbaik..ye tak?

Dikesempatan ini, aku ucapkan SELAMAT TAHUN BARU 2011 buat semua insan-insan yang masih mengenali diri aku. (sanak-saudara, guru-guru, teman-teman dan pelajar-pelajar). Terima kasih kerana masih sudi mengingati diri ini. Terimalah aku seadanya aku...

Saturday, 25 December 2010

CHRITSMAS @ Brighton Beach

Share

Seperti biasa, bila tiba krismas di Aussie ni, semua kenderaan awam pada hari ni adalah percuma. Jadinya, ramai yang ambil kesempatan untuk membawa family keluar jenjalan. ada yang pergi ke tempat yg paling jauh, yg boleh dibawa oleh train..maklumlahhh...freee... Aku pada mulanya malas nak keluar tapi mengenangkan anak2 yang cuti sekolah ni tak ke mana-mana, so gagahkan jugak untuk bawak diorang keluar. Kalau ikut anak-anak aku, diorang ni lebih suka dok terperap kat rumah dgn notebook memasing. Nampak sangat yang aku sebenarnya ketar kepala nak berjalan..heheheh.... Kebetulan pulak kawan aku ajak pergi pusing2 city n sambil makan-makan kat Brighton Beach.. kena bawak bekal memasing lah kan... Sebenarnya, kalau ikutkan aku, 10 kali dtg kat brighton beach ni pun aku sanggup.. Sebabnya aku memang admire dan suka sangat pada rumah2 kecil yang berwarna-warni ni. Salah satu tarikan kepada pelancong utk datang ke sini. Ada yang namakan rumah-rumah kecil ni "bathing room" dan ada yang panggil "changing room"..tak pulak aku selidik apa fungsi sebenar rumah2 comel ni.. Tak kisahlah..yang penting ianya menarik perhatian buat sesiapa saja yg berkunjung ke sini...

~nama rumah ni "bathing box"~
~rumah comel yang ada "tuan" ke semuanya~
~happy family~

~hepi~

~aku, dr.noriah & gee bersama anak dara masing2~
~kanak2 je yang mandi~



Destinasi seterusnya ialah pusing-pusing city naik tram. Then kami singgah makan kat Restoran LAzAT sebelum balik dengan keretapi terus ke Thomastown train station.

Friday, 24 December 2010

Krismas di Melben

Share

Emmmm...lamanya aku tak update blog ni.. Rasanya dah penuh sawang dan sarang labah-labah kat blog ni. bukan apa pun, takde bahan yang nak dijadikan bahan tulisan. So, ada baiknya aku diam2 je kan..Hehehe... lepas ni, aku akan try pos event yang lepas2 kat blog aku ni..so kira back dated lah ek...

Seperti yang semua tahu, 25hb Disember ni adalah Hari Krismas yang disambut oleh orang kristian di seluruh dunia. Kalau di Amerika, mereka menyambut krismas pada musim sejuk, berbeza pulak dengan orang2 Australia yg menyambutnya di musim panas. "Krismas In summer!" Jadinya, tiap2 tahun lah org2 Oz ni sambut krismas musim panas.

Kalau kat Malaysia, bila dekat2 nak sambut hari raya Aidil fitri, di kampung-kampung akan pasang pelita sempena malam tujuh likur kan?. Haaaa...Kat sini pun takde bezanya ...sebabnya, masyarakat oz yang sambut Krismas ni pun akan pasang lampu lip lap yang bergemerlapan di halaman rumah mereka. Dan..memang nmpak meriah sangat. Ada tu siap decorate macam2 patern supaya rumah mereka nampak cantik. Memang menjadi tarikan bagi orang-orang luar macam aku ni. Heheheh....

Disebabkan tahun ni, tahun kedua aku sambut krismas di negara kanggaru ni, so aku taklah excited sangat nak tengok lampu2 tu. Jadinya bila malam, rasa malas nak keluar tengok lampu2 tu. So aku cuma dapat snap gambar ni sekeping je (pic yang kat atas tu). Itupun sebab jiran sebelah rumah aku yang pasang lampu ni. Pada tahun lepas, banyak jugak gambar2 yang aku dah snap, tapi taktau folder mana aku letak ntah... Jadinya, untuk tidak menghampakan kenkawan yang berada di bumi Malaysia, aku download gambar2 dari laman web dan ianya lagi cantik dan menarik... Ok gang...enjoy the picture that i've posted...




Menjadi kebiasaan di Victoria ni (aku rasa di tempat2 lain di Australia juga), pada hari krismas, semua public transport adalah percuma (1 hari sahaja). Bagi manusia-manusia yang memang suka kalau bab-bab "FREE" ni (macam aku..heheh), takkan lepaskan peluang untuk naik kenderaan awam yang free ni. So esoknya plan nak pergi round city je... Malas nak jalan jauh2...

Buat semua kenkawan di Malaysia "SELAMAT HARI NATAL" dan untuk orang-orang Aussie, aku ucapkan "MERRY CHRISTMAS!!!!" ...Heheehhe..Macamlah diorang tu semua baca blog aku dan satu lagi... diorang faham ke apa yang aku tulis ni??? kwang..kwang..kwang!!!!hihihihi......

Tuesday, 7 December 2010

SALAM MAAL HIJRAH 1432

Share

Hari ini merupakan tahun baru dalam kalendar Islam... 1 Muharram 1432.. Selamat menyambut Maal Hijrah buat semua. Semoga tahun baru ini memberi seribu kebahagiaan, keberkatan dan kecemerlangan buat kita semua. Selamat berhijrah ke arah yang lebih baik. Hijrah itu perjuangan dan hijrah itu pengorbanan... Semoga perjuangan dan pengorbanan ini mendapat ganjaran dariNya.
Bagi insan-insan yang berada di bumi Malaysia, pastinya lagu ni akan berkumandang di corong radio dan kaca TV.



Lirik Lagu: Maal Hijrah

Satu Muharam Detik Permulaan
Perkiraan Tahun Islam Hijrah
Perpindahan Nabi Dan Umat Islam
Dari Kota Mekah Ke Kota Madinah

Atas Keyakinan Dan Iman Yang Teguh
Kaum Muhajirin Dan Ansar Bersatu
Rela Berkorban Harta Dan Nyawa
Demi Menegakkan Islam Tercinta

Hijrah Itu Pengorbanan
Hijrah Itu Perjuangan
Hijrah Itu Persaudaraan
Hijrah Membentuk Perpaduan

Oleh Itu Mari Semua
Kita Sambut Maal Hijrah
Tingkatkan Semangat Tegakkan Syiar Islam
Untuk Sepanjang Zaman

Untuk Sepanjang Zaman



~S A L A M M A A L H I J R A H 1432~

Saturday, 4 December 2010

~TALAM KELADI~

Share
Agak lama jugak aku tak letakkan resepi kat dlm blog aku ni. Nak kata busy, tak jugak..Tapi yang pasti aku takde kesempatan nak update resepi kat blog aku ni.
Harapnya lepas ni aku dapat merajinkan diri untuk publish resepi-resepi yang mudah tapi agak susah jugak nak buat kalau tak ada kerajinan dalam diri.... Kalau aku berada di bumi Malaysia, belum tentu aku buat kuih ni....hehehe
Aku ni bukan lah termasuk dalam kategori yang teramat rajin pun, cuma bila tinggal di bumi asing,mulalah terasa nak makan itu ini. Dan penyelesaiannya, apa lagi, google sana sini untuk mencuba resepi baru. Resepi ni aku ambil dari blog DTS (blh klik kat sini)


Talam KELADI

Lapisan Bawah:

300 ml santan
65 gram tepung beras
1 camca teh tepung gandum
100 gram keladi (di dadu, kukus dan dilecek sedikit)
55 gram gula halus
1/2 @ 1 sudu teh garam

Lapisan atas:

100 ml santan
70 gm gula halus
2 sudu besar tepung beras
20 gram tepung jagung
1 biji telur- pukul sedikit
1 sudu teh garam
pewarna ungu

Cara: Panaskan kukus. Lensakan loyang (8x8 inci) dengan minyak atau mentega.
campurkan semua bahan untuk lapisan bawah kecuali keladi. Kacau sebati. Kemudian masukkan keladi. Tuang ke dalam loyang dan kukus lebih kurang 30 minit. Angkat dan lorekkan sedikit menggunakan garfu sebelum tuang lapisan atas.

Untuk lapisan atas, masukkan semua bahan dan kacau sebati. Tuang ke atas lapisan bawah dan kukus lagi lebih kurang 15-20 minit atau sehingga masak. Tutup loyang dengan aluminium foil.
Biarkan kuih betul-betul sejuk. Sapu sedikit minyak pada pisau sebelum memotong kuih.

.

TALAM JAGUNG

Share
Dah lama aku nak buat kuih talam jagung ni.. Baru je dapat direalisasikan. Puas aku meng'google' sana sini untuk dapatkan resepi kuih talam jagung ni. Akhirnya berjaya jugak aku membuatnya walaupun rasanya tak menepati citarasa. Tapi kira ok je lah...

RESEPI TALAM JAGUNG


Lapisan bawah:


1 cawan jagung cream


2 cawan tepung beras


1/2 cawan tepung jagung


3 1/2 cawan santan


1 cawan gula


1 sudu teh garam


Lapisan atas;


1 1/2 cawan tepung beras


4 1/2 cawan santan


1 sudu teh garam.

Cara:

1. Gaulkan semua bahan lapisan bawah hingga sebati.

2. Masukkan ke dalam loyang yang telah di lensakan dengan sedikit minyak.

3. Kukus lebih kurang 30 minit. Angkat dan lorekkan sedikit.

4. Campurkan ke semua bahan lapisan atas dan tapis ke dalam periuk. Masak di atas api perlahan lebih kurang 10 minit.

5. Tuangkan ke atas lapisan bawah dengan perlahan.

6. Kukus lagi lebih kurang 20 minit atau sehingga masak.

7. Sejukkan sebelum dipotong.
























Related Posts with Thumbnails
.

Thank's for visiting my blog