Ikhlaslah menjadi diri sendiri agar hidup penuh dengan

ketenangan dan keamanan

Friday, 28 January 2011

Toronggo Falls

Share

Semalam (27/01/2011), kitorang menghabiskan sisa2 cuti sekolah yang ada dengan berkelah di Toronggo Falls. Sebenarnya tak rancang pun nak pergi ke tempat ni...bak kata orang kalau dah jodoh nak jumpa air terjun, walau macamana elak pun, tetap jumpa jugak. Hehehe, boleh ke guna statement tu. Padahal, memang hati tu melonjak je nak pegi...... Sekadar memenuhi pelawaan dan akhirnya, memang kami dapati tempat ni memang seronok sangat. Satu pengalaman yang baru. Sejak kami tiba di Melben ni, baru kali ni jumpa air terjun. Best..best.. Air terjun ni datangnya dari pergunungan Mt. Baw Baw.... Aku tak pernah jumpa air sesejuk ini. Bak kata Dr. Ihsan, air sejuk ni boleh jadi ubat bius... memang boleh cramp seluruh badan kalau terus terjun kat dalam air tu... Kena ambik mood pelan pelan tau!. Aku rasa lah kan..lagi sejuk daripada air batu. Aku sendiri ambik masa hampir 1 jam rendamkan kaki dulu sebelum dapat basahkan badan dengan air ni... Fuhhhhh!!!! Sejuk gilerrrr......... Kalau tak kuatkan semangat, maunya aku tak mandi air terjun hari tu... tapikan.. kalau tak berendam, rugilah pulak.. dah lah jauh tempatnye. Aku terpaksa kumpulkan seluruh kekuatan, untuk masukkan anggota badan aku kat dlm air tu.... memang takleh nak cakap macamana sejuknya air tu... Alhamdulillah...akhirnya berjaya jugak...hehehe....






Memang puas hati betul aku, sebab dapat snap gambar water falls ni banyak2...tapikan, malangnya, kamera aku ketandusan bateri...sib baik sempat snap gambar2 tu...hehehe...



Wednesday, 26 January 2011

Serafina's Birthday @ Myuna Farm

Share


Hari ni kami dijemput menghadiri besday party Serafina yang ke 5 tahun. Yang menariknya, majlis tu diadakan di Myuna Farm, Dandenong. Aku pun tak pernah tahu pun akan kewujudan Myuna Farm ni. Kira ok gak lah kan.. ala-ala mini zoo gitu. Kanak-kanak bawah umur mesti suka tempat ni.. Oleh kerana anak-anak aku ni dah dikira remaja, jadinya aku tak nampak pun diorang ni excited. Kiranye aku je yang nampak terlebih excited nya ..biasa lah kan.. Hehehe..

Disebabkan kami datang ke situ atas jemputan besday party, jadinya masuk farm tu kiranya free lah. Selepas majlis tu, semua tetamu boleh la pergi melawat kawasan sekitar farm tengok-tengok binatang kat situ. Memang best, kiranya 2 in 1. Terima kasih diucapkan pada Yasmin atas jemputan tu. Makanan yang disediakan juga sedaapppp yang disediakan oleh suaminya, chef A'arabi. Antara makanannya ialah nasi ayam, sausage, salad dan pasta . .


Align Centre
~mix oz-msia~

~wif kak uji & helen (fina's grandmom)
~kawan2 seangkatan~








Monday, 24 January 2011

Summer Holiday @ Wilson Promontory

Share


Boleh tak aku nak sambung cerita percutian aku baru2 ni. Dah pening ni, banyak sangat N3 yang tergendala. Taktau mana satu nak mula dulu. Percutian aku kat Venus Bay masuk hari ke-3. Awal-awal lagi kami dah bersiap untuk bergerak ke tempat seterusnya yang termasuk dlm iternery percutian kali ini. Wilson Promontory merupakan sebuah taman negara yang terkenal. Biasanya, bila tiba musia panas, ramai yang akan ber'camping' di situ. Mulanya memang kami plan nak buat camtu, tp disebabkan camp site dah fully book, tu yg jadi percutian di ubah ke venus baya. Perjalanan kami dari Venus Bay menuju ke Wilson Promontory National Park mengambil masa lebih kurang 1 jam lebih.. Ternyata, scnery kat sini tidak menghampakan. Memang tersangat cantik. Banyak jugak tempat2 yang kami berhenti suka hati je kat tepi jalan untuk 'tangkap' gambar. Sib baik tak guna filem 'KODAK", kalau tak cepat je habis ...hehehe. .
~kt blkg tu pantai (squeaky beach)
~tgh cari port menarik utk posing..hehehe~
~ibu2 pun nk pose gak okay~

~us~
~dr jauh dah nampak squeaky beach~
~aksi jejaka yg x ingat, atas jln pun boleh???~
~pose kt tepi jalan la pulak~
~mount oberon~
~pilih port utk makan/bbq, ni tmp yg paling atas~
~lunch kat park ni berlatarblkgkan Mt. Oberon, tmp yg paling atas sekali~

Selepas lunch kat puncak Wilson Prom, kami turun semula untuk ke "Squeaky Beach" . Apa lagi, aksi mandi-manda lah kan.... Aku pulak bz men'snap' gambar-gambar kat situ... Apa yang menariknya Squeaky beach ni? Kalau nak tau, bila kita pijak pasir-pasir kat sini, ianya akan mengeluarkan satu bunyi yang unik, yang sememangnya tidak terdapat di pantai-pantai yang lain. Susah jugak aku nak describe bunyinye macamana. Lebih kurang bunyinya cam kita pakai selipar jepun yg basah sambil berjalan...hehehe...'squeek!.. squeek!.. squeek!...camtu lah lbh kurang kan..camner? dpt bayangkan tak bunyinye? Satu lagi yang aku rasa sungguh tertarik dgn pantai-pantai di oz ni, selain dari keindahannya, pantai2 ni tersangatlah bersih yg menyerlahkan lagi akan kecantikannya. Squeaky beach ni memang bersih sangat, even satu sampah pun aku x jumpa. Tinggi sungguh moral rakyat ostolia ni kan. Masing2 bertanggungjawab menjaga kebersihannya. Bukan aku nak cakap lah kan...cuba kita tengok dan bandingkan dengan pantai2 di Malaysia....Errmmmmm korang nilai lah sendiri ye. Mana perginya kesedaran kita sebagai rakyat Malaysia ye? Apapun jom kita nikmati keindahan pantai di "SQUEAKY BEACH" ni....

~sign board~
Align Centre
~ni laluan keluar masuk ke beach dr tmp park kete~

Sunday, 23 January 2011

Summer Holiday @ Venus Bay pt 3

Share
Day 3
Hari ni, hari terakhir kami di Venus Bay. Pagi-pagi lagi kami dah bersiap untuk bergerak ke Wilson Promontory National Park. Sebelum keluar dari rumah ni, kami pose dulu kat sini sebagai kenang-kenangan....



~depan rumah penginapan~
Align Centre
~model of the day~
~mcm jalan kampung kt mesia je~
~jln nak g beach 5 min walk kt blkg tu~
~ruang tamu~
~dapur~
~beranda~
~grup photo sebelum bergerak ke Wilson Prom~

~babai Venus bay~
~dah lama berangan nak snap gambar 'hay' ni~

Gambar-gambar kami di Wilson Prom, akan dimasukkan ke dalam entry Summer Holiday @ Wilson Promontory


Related Posts with Thumbnails
.

Thank's for visiting my blog