Ikhlaslah menjadi diri sendiri agar hidup penuh dengan

ketenangan dan keamanan

Saturday, 26 February 2011

"SAIFUL NANG" IN MELBOURNE!!

Share

Hari ni aku rasa hari yang sangat bertuah. Sebabnya, aku dapat peluang keemasan untuk berjumpa '4 mata' dengan 'public figure' yang amat terkenal dalam bidang fotografi di Malaysia iaitu SAIFUL NANG.. Saiful Nang ni pernah memenangi " The Most Outstanding Youth 2010" yang menjadikan kerjayanya dibidang fotografi semakin menyerlah dan bersinar-sinar... Sejak aku mula berjinak-jinak dengan dunia fotografi ni, nama 'Saiful Nang' memang tidak asing lagi dalam diri aku ni. Lama-kelamaan, aku tak dapat nafikan bahawa aku mula meminati karya seninya. Kalau ada peluang je, aku akan cuba belek2 dan tengok hasil sentuhan dia ni. Memang hebat dan mengagumkan!

Tetiba pulak aku dapat info yang Saiful Nang ni ada kat Melben dan berbesar hati untuk bertemu dengan peminatnya.. So, apa lagi...kalau di Malaysia, dah tentu aku kena berebut-rebut dengan puluhan ribu peminat-peminat dia kan... Peluang yang ada ni, memang aku tak sia-siakannya. Yelah kan..... bukan senang tau! Sebenarnya aku dapat info ni pun daripada peminat TEGARnya, Si ibu mengandung, pemilik nama "SITI HANUM" merangkap 'informer' aku....Lepaslah hajat dia nak jumpa Saiful Nang ni kan...dan harapnya, baby yang bakal dilahirkan nanti takdelah meleleh air liur dia....Hehehe......Terima kasih juga buat para suami yang memahami yang sudi menghantar isteri ke lokasi yang ditetapkan... Hmmmm..memang teramat happy, walaupun badan aku tak berapa sihat tapi masih kuat semangat untuk ke bandar melben berjumpa dgn Saiful ni. Memang menjadi hari yang bersejarah buat aku. Dan yang bagusnya, Saiful Nang ni seorang yang simple dan tidak sombong.

Sebelah malamnya, seperti yang dijanjikan aku dan hanum balik ke rumah dengan keretapi... Disebabkan teramat penat lebih2 lagi masing-masing tak sihat sangat, kami plan nak tido je dalam train tu sampai ke stesyen terakhir di Epping...tapi.... malangnya, baru je sampai hentian ke 4..kami kena keluar train dan kena naik bas yang dah disediakan kerana landasan dalam pembaikan... eeeeeee bengangnya..... Anyway, walaupun penat, kami amat berpuas hati dan masih boleh tersenyum lebar sampai ke pagi esoknya...hehehe...

~Me & SN~
~Ini peminat TEGAR SN~

~Dinner @ Madam 'K'~


Friday, 25 February 2011

Daging Goreng

Share
Sekarang ni tengah demam nak masukkan entry masakan la pulak. Tu yang pantang aku masak je, aku terus tangkap gambar..hahah... Hari ni aku masak tomyam, sayur peria berlada dan daging goreng dengan kacang panjang. Saje-saje nak cuba ubah citarasa. Kebetulan pulak kami menjemput kawan untuk makan malam di teratak indah kami ni. Camner dengan rupa paras pada gambar ni? Ok tak...


~Daging goreng bersama kacang~

Sebenarnya aku ni segan je, nak letak resepi kat sini..Macamlah aku ni pandai sangat... Lagipun semua orang boleh buat masakan yang senang camtu... ye tak? Takpelah, bagi sesape yang nak ikut resepi kat bawah ni, amat2 dialu-alukan...Sila-sila lah yea....

Resepi Daging Goreng Berkacang

500 gram daging- hiris nipis-nipis
(gaulkan garam dan kunyit)-digoreng separuh masak
5 ulas bawang putih
4 tangkai cili padi
3 biji bawang merah
2 biji bawang besar (potong bentuk wedges)
sedikit sayur kacang panjang
1 biji lada benggala kaler merah
2,3 biji cili besar-hijau (blh juga guna lada benggala hijau)
2 sudu kicap masin
2 sudu kicap manis
garam secukupnya

Cara-cara: Daging digoreng, angkat dan ketepikan. Tumbuk bawang putih, cili padi dan bawang kecil (boleh guna bwg besar). Lada benggala dipotong kiub. Cili besar dipotong memanjang. Tumis bahan tumbuk hingga garing, masukkan kacang panjang. Jangan lupa masukkan kicap dan garam. Gaul dalam 2,3 minit. Masukkan daging, bawang potong, lada benggala dan cili hijau. Gaul sebati sekejap je dan tutup api.

~peria berlada~

Peria goreng berlada
1 biji peria
4 ulas bawang putih-ditumbuk
1 biji bwg besar-ditumbuk
segenggam ikan bilis- ditumbuk
2-3 sudu cili blend

Cara-cara: Peria yang sudah dipoting nipis direndam dengan air garam lbh kurang 1/2 jam untuk mengurangkan rasa pahit peria. Tumis bawang putih, bawang merah dan cili kisar. Bila dah garing, masukkan ikan bilis. Kemudian masukkan peria dan sedikit air untuk empukkan peria. Bila dah kering dan peria sudah empuk, boleh lah diangkat dan sedia untuk dihidang.



Monday, 21 February 2011

~Lobster Melben~

Share
Baru-baru ni aku ada beli lobster. Kiranya semalam punya semalam lah...hehehe..Inilah pertama kali aku nak masak lobster ni... sebenarnya, dok pikir-pikir gak, apa lah aku nak masak dengan lobster 3 ekor ni kan.. Harganya dahle tak murah, kalau lah tersilap percaturan.. Aku try jugak tanya pakcik 'google' untuk cari resepi-resepi yang sesuai..dan kebanyakannya adalah rebus, stim dan grill.... Tapikan, bila kita tengok dari segi rupa parasnya, lobster ni kan adik-beradik udang jugak kan.. Jadi aku buat le masak suka hati mak bapak aku je kan...hehehe, boleh pulak macam tu...
Akhirnya aku buat keputusan untuk buat masak lomak cili api dan stim je. itupun guna bahan-bahan yang ada kat rumah je..memang gambarnya pun nampak simple sangat dari segi presentation. Ye lah..rasa cam malas je nak pegi kedai untuk beli tomato dan daun ketumbar. Emmmm...kiranya masak belasah je apa yang ada kat rumah ni...



Resepi Lobster masak lemak

1 ekor lobster (berat lebih kurang 450 gram)
1 biji bawang besar
10 tangkai cili padi
sedikit kunyit hidup
asam keping
garam
1 batang serai
daun kunyit
tomato (aku tak letak sebab tomato takde kat peti ais aku)
400 ml santan (kat oz ni guna santan dalam tin je)
1/2 cwn air

Cara-cara: Blend bawang, kunyit hidup, serai dan cili padi. Masukkan dalam kuali yang ada lobster tadi. Masukkan juga santan, air, asam keping dan garam. Masak macam kita masak lemak biasa tu kan. bila dah mendidih, masukkan daun kunyit (kalau ada) dan juga tomato (aku tak letak).... Rasa garamnya dan tutup api. Maka terhasillah "Lobster Masak Lomak Cili Api" aku ni....
Senang je kan.... Memang sedap sangat. Yummy yummy!!

Kemudiannya ada belen 2 ekor lobster lagi, aku buat ala-ala stim style aku lah.. Bukan apa, nak kata stim, pun tak, nak kata rebus pun tak...Emmmm apa-apa aje lah.... Ye lah, buat pun time bahan tak cukup sifat... tu yang jadi macam tak puas hati je aku masak kali ni. Nak tunjuk gambar pun rasa malu je...hehehe

~lobster tgh pose kat dalam besen~
~lobster ala-ala stim~

Resepi Lobster Stim

2 ekor lobster
3 ulas bawang putih
1/2 inci halia
3-4 tangkai cili padi
2 biji bawang besar (di mayang)
1 batang serai
1 sudu besar minyak bijan
garam dan gula secukupnya
air perahan limau (kat oz guna lemon)
tomato dan daun ketumbar (takde stock kat rumah aku)

Cara-cara: Bawang putih, halia, cili padi, serai di mesen. Tuangkan ke dalam kuali yang tersedia dengan lobster yang 2 ekor tu. masukkan minyak bijan air, air perahan limau dan bawang yang dihiris. Tutup kuali dan masak lebih kurang 10-15 minit. Tutup api dan sedia untuk dimakan.

Jadinya, lepas ni kalau sesape ada beli lobster, bolehlah masak buat cara melayu cam aku ni, sesuai dengan tekak orang mesia....hehehe.



Monday, 14 February 2011

~BOYS OVER FLOWER~

Share

Drama bersiri Korea yang paling best, pernah aku tengok...

Dalam banyak-banyak citer korea yang aku tengok, citer ni paling best...hehehe... Bagi sesape yang belum sempat tengok citer ni, boleh baca sinopsis kat bawah ni...

Synopsis

While delivering a student’s dry cleaning, Geum Jan Di saves the life of a student at the most prestigious school in Korea. Her actions soon become public and exposes the bullying within the school. To silence the public’s attention, Jan Di is offered a swimming scholarship to Shinhwa which she declines but her family forces her to attend.

During her first day at Shinhwa, Jan Di learns of the famous F4 and of the other students' adoration and fixation with the boys in the group. Gu Jun Pyo, Yoon Ji Hoo, So Yi Jung, and Song Woo Bin are the richest and most powerful kids within Shinhwa and Korea. Subsequently, they use their power to terrorize weaker students or those they do not like. Jan Di, instead of being impressed, becomes enraged and fantasizes about confronting Gu Jun Pyo, the leader and initiator of many of the bullying acts. She gains courage to confront him when a friend accidentally spills ice cream on his shoes and he demands the girl lick it off. Jan Di defends her friend and attempts to reason with Jun Pyo’s tyrannical demand. When he refuses to relent, Jan Di turns violent, knocking Jun Pyo to the ground. Engaged by this, Gu Jun Pyo declares war on Jan Di and encourages the other students to bully her. Jan Di, however, is resistant, refusing to apologize to Gu Jun Pyo, and stands by her decision to fight him.

Ironically, Gu Jun Pyo, having never been stood up to, begins to develop feelings for her. He tries unsuccessfully to woo her as she slowly begins to spend more time with Jun Pyo and his friends. Jan Di teaches Jun Pyo that money cannot buy everything and in order to have real friends, he himself must be real or use his heart, but Gu Jun Pyo still does not understand why someone like Jan Di should dislike him. As the story progresses, Jun Pyo falls deeper in love with Jan Di and she learns how to open herself to his love as well.

As love begins to blossom, Jun Pyo’s mother discovers them and deems it unsuitable. She does everything in her power to keep the two apart, even arranging a marriage for Jun Pyo. Other factors keep arising as another member of the group falls in love with Jan Di and in a twist of fate, Jun Pyo loses his memory. In the end, however, Gu Jun Pyo and Jan Di learn that love conquers all and that they are truly soul mates.












Still As Ever~ Korean Song

Share

Jom layan lagu ni...

ps: sila pause lagu kat iphone sebelah kiri tu...




Sunday, 13 February 2011

Promise - ANJell With Lyrics

Share



Demam citer korea sedang melanda.. Jom kita layan lagu ni... Bagi tidak mengganggu konsentrasi semasa mendengar lagu ni, boleh lah tekan "pause" kat lagu yg ada pada "i-phone" sebelah kiri blog ni...
Related Posts with Thumbnails
.

Thank's for visiting my blog