Ikhlaslah menjadi diri sendiri agar hidup penuh dengan

ketenangan dan keamanan

Thursday, 5 May 2011

Keropok Lekor Melbourne!!!!

Share

Mari. mari, mari!!!!...3 singgit, 3 singgit, 3 singgiiiittt!!!!
Haaaa....Korang caya tak kalau aku cakap, aku yang buat kepok lekor ni??? Suka hati lah korang nak caya ke tidak..Yang pastinya aku memang tengah rasa bangga tak habis lagi ni sebab aku berjaya jugak buat kepok lekor ni..hihihi.....Tapinya kan..punya lah habis satu badan aku berlumur dengan tepung..hehehe..maklumlah..first time buat... Tak berapa nak tahu skill lagi..main hantam bola je...Kejap rase lembik, tambah tepung..pastu masih rase melekat-lekat kat tangan..ambik lagi tepung...sudahnya...berkecah dapur aku dengan tepung ni..hehehe...Apapun,hasilnya amat memuaskan hati aku. Anak-anak balik dari sekolah tak nampak nasi dah..terus je terkam kepok lekor aku ni. seghonokkk sangatt!!!! TAK SANGKA AKHIRNYA AKU BERJAYA JUGAK BUAT KEPOK LEKOR NI...Sukeeeee.....memang senyum sampai ke telinga tau!!! Apapun kena bagi kredit kat myresepi.com (aa_iezah) atas sumbangan resepi ni....Jom kita belek resepinya kat bawah ni.

Keropok Lekor:

1 kg ikan selayang/yellow mackerel (bila dah buang tulang dan perut ikan cuma tinggal 500 gram je)
500 gram tepung ubi ataupun tepung sagu (kat melben ni x dpt nak bezakan mana satu tpg sagu, mana satu tpg ubi~ senang citer cari je yg namanya topiaca)
garam secukupnya
beberapa ketul kiub ais/air sejuk
sedikit air~agak2 je

Cara-cara: Asingkan ikan dari tulangnya. Tumbuk ataupun kisar hingga lumat. Tumbuk ataupun blend sekali dengan ais. Gaulkan tepung dengan isi ikan dan juga sedikit air. Aku tak letak semua tepung tu, supaya rase banyak ikan. Jangan lupa masukkan juga garam. Kemudian, bentukkan adunan menjadi bulat memanjang macam silinder. Rebus di dalam air mendidih. Bila keropok timbul bermakna sudah masak dan sedia untuk digoreng.

p/s: Aku buat keropok ni dalam 2 versi. Versi pertama, rebus dan kemudian goreng keropok yang dah direbus tadi. Versi kedua, gentel memanjang, gaul sedikit tepung ubi lagi dan terus digoreng. Kalau pergi kat Kuantan, aku selalu beli versi kedua ni kat area Tg. Lumpur. Memang best dan rase lagi fresh....
.


~ni kepok versi terus goreng tanpa direbus~
~ni yang versi rebus, kemudian digoreng mcm gambar yg kat atas sekali~


6 comments:

Yasridah Tolsma said...

Kalau nak beli bagaimana ya

JUMEE ZAILA AHMAD said...

Maaf ye yasridah.. Sy sudah kembali ke tanah air malaysia. Saya buat keropok lekor ni semasa berada di melben je.

Yasridah Tolsma said...

Oh ia ke rugi saya tak dapat membelinye

JUMEE ZAILA AHMAD said...

Yasridah study di melben ke? Melben kat area mana ye? Kalau betul2 nak makan,, maybe akak blh bg contact number kwn akak kat sana... N dia blh buatkan keropok lekor..homemade punye..hehehe

Yasridah Tolsma said...

Salam sister...Yas memang duduk sini n nak sangat makan ni...rindu la...email to me sis at peternyas@optusnet.com.au

Jazakallah Khairan

Anonymous said...

https://m.facebook.com/MarrigorriKitchen

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails
.

Thank's for visiting my blog