Ikhlaslah menjadi diri sendiri agar hidup penuh dengan

ketenangan dan keamanan

Wednesday, 27 July 2011

~CHICKEN PADPRIK~

Share
Assalamualaikum.... Salam ceria buat semua...kali ni tetiba aku ada kerajinan yg tinggi untuk masukkan entry baru kat blog ni. Bukan apapun, saje suka-suka sambil mengisi masa lapang aku yg free memanjang ni. Maklumlah...org yg xde keje kan...Cuma, aku takut ada yg naik menyampah tengok aku masukkan entry masakan ni kat blog.. Tapi, bila pikir balik, blog kita, suka hati kitalah nk letak apa kan..kan... sapa yg suka blh bukak, yang tak suka, sila abaikan...Ini pun, aku je yg ada perasan takut ni..sebenarnya, takde kena mengena pun dgn yg hidup ataupun yg telah meninggalkan kita... Jom kita tgk resepi nak buat ayam masak padprik ni...

Padprik ayam:
Bahan-bahan:
1 ekor ayam sederhana(potong kecil-kecil)
1 senduk cili kisar
6 ulas bawang putih~ditumbuk
1 biji bawang besar~dimayang
beberapa tangkai cili padi
3 helai daun limau purut
2 batang serai-diketuk
3 sudu besar sos cili
3 sudu besar sos tomato
1 sudu besar sos tiram
1 sudu kicap pekat manis
garam, gula
minyak untuk menumis

sayur-sayur:
1 batang lobak merah
sedikit kacang buncis/kcg panjang
1 batang daun seleri
sedikit kobis bunga

Cara-cara:
Tumis cili kisar dan bawang putih. Masukkan ayam dan biarkan air ayam kering dan ayam cukup masak. Masukkan daun limau purut, serai, sos cili, sos tomato, sos tiram, kicap, cili padi, bawang besar, garam dan gula. Akhir sekali, masukkan sayur-sayuran. Kacau seketika dan tutup api. Sedia untuk dihidang...Senanggggg!!!!!!!!!!!..Selamat mencuba sebagai menu untuk berbuka puasa di bulan ramadhan nanti ye.

Tuesday, 26 July 2011

Nasi Kerabu Versi Melbourne

Share
Assalamualaikum......
Sebenarnya, nasi kerabu ni adalah makanan kegemaran kami sekeluarga. Makanan ni lah yang kami rindui kepada negara Malaysia tercinta. Bukan apa, setiap kali tibanya hujung minggu, inilah makanan yang akan kami beli jika pergi ke pasar malam. Di Melbourne ni, tau tau je lah kan..kalau rasa nak makan itu semua, kenalah belajar-belajar buat sendiri kan. Nak buat nasi kerabu ni bukanlah susah sangat, tapi kejenye renyah sbb banyak benda nak disediakan. Terima kasih kat kawan aku di sini (Syidah) di atas sumbangan resepi. Sebenarnya, plan awal nak ajak dia datang buat sesame kat rumah aku, tp last minit dia ada plan lain..so terpaksalah aku buat sesorang dengan dibantu oleh dayang-dayang jemputan. hehehe...Jom..jom..kita semak resepi satu persatu.. Kepada syidah, mintak share resepinya kat sini ye...

Nasi Kerabu
Bahan-bahan:

A) Nasi
3 cawan beras basmathi + 6 cawan air
5 helai daun limau purut
1 helai daun pandan-disimpul
1 batang serai-dititik
garam
sedikit pewarna biru (untuk cantik je)

Cara-cara:
Masukkan semua bahan ke dalam rice cooker dan masak seperti biasa.

B) Kuah
1 biji bawang besar (merah)*
1 inci halia*
1 inci lengkuas*
2 senduk cili blend*
sedikit belacan
1 batang serai-dititk
1 keping asam gelugur
gula melaka dan garam secukupnya
sedikit minyak utk menumis
1 tin santan
*** sukatan boleh diubahsuai


Cara-cara:
Blend semua bahan *** di atas. Panaskan minyak di dalam periuk, tumis bahan blend. Masukkan santan, serai, asam keping, gula dan garam. Bila mendidih dan telah pecah minyak, bolehlah tutup apinya.
*** menurut kawan aku, santan fresh di Malaysia, senang nk pecah minyak. Kat Melbourne ni, susah sikit so, agak2 dah mendidih dan pekat, blh lah diangkat.

C) Sambal ikan dan kelapa
4 ekor ikan greasy mackerel (@yellow mackerel)
200 gram kelapa (frozen)
1 biji bawang besar (kaler merah)*
1 inci halia*
5 biji bawang putih*
1 inci lengkuas*
1 sudu kecil lada hitam*
garam*
*semua bahan dimayang. nak tumbuk pun boleh jugak.

Cara-cara:
Ikan direbus, buang tulang dan ditumbuk hingga lumat.
Kelapa ditumbuk sedikit. Campurkan dengan semua bahan yang dimayang dan masak atas kuali. Kacau dan kaub balikkan sehingga masak. Masukkan juga garam. Bila dah masak, angkat dan ketepikan.

D) Solok lada
4 biji cili besar kaler hijau. Buang bijinya.
3 ekor ikan yellow mackerel/greasy mackerel
100 gram kelapa frozen
1 inci halia
1 biji bawang besar.
garam
1/2 tin santan + 1/2 tin air. Kalau nak guna 1 tin santan pun boleh jugak..Agak-agak byk mana cili.

Cara-cara:
Ikan direbus, buang tulang dan ditumbuk bersama kelapa, bawang merah/besar dan halia. masukkan garam. Ratakan semua bahan dan masukkan ke dalam cili tadi.
Masukkan cili yang telah dimasukkan bahan-bahan tersebut ke dalam periuk. Kemudian tuangkan santan dan masukkan garam. Rebus di atas api hingga cili solok masak. Tutup api dan sedia dihidang.

E) Ulam-ulaman
Timun, taugeh, bunga kantan, kacang panjang, daun kesum, daun selum, daun selasih dan sebagainya.
Semua bahan dihiris halus.

F) Kuah cili/lada
beberapa biji cili padi + cili besar warna merah
1 sudu teh garam
4-5 sudu gula
1/2 cawan cuka.
** cili, cuka, gula dan garam kena agak2 sesedap rasa.

Cara-cara:
Masukkan semua bahan dalam blender dan blend hingga cili hancur. Masukkan di dalam mangkuk untuk dihidang.

G) Budu secukupnya

H) Keropok ikan secukupnya





Fuhhh..berpeluh nak siapkan bahan-bahannya kan.. Punyalah banyak bahan yang disediakan. Kalau aku sensorang je tanpa bantuan dayang-dayang jemputan, memang sah tak buat nasi kerabu ni. Hehehee.... Sebab tu aku ckp tadi, nak membuatnya tak susah, cuma renyah dgn bahan-bahan semasa penyediaan tu. Apapun, kepada sesiapa yang berada di perantauan, boleh jadikan resepi kat atas tu sebagai rujukan kalau-kalau ada yang teringin nak makan nasi kerabu ni. Satu lagi, yang aku terlupa nak letak iaitu telur asin. Terlupa nak beli kat kedai..heheh.. Takde telur asin pun dah licin nasi kerabu tu..
~juri jemputan diterbangkan khas dari New Castle~
~lagi juri jemputan~
~dayang-dayang bertugas yg membantu pembikinan nasi kerabu~

Wednesday, 20 July 2011

LAKSAM

Share
Aku buat laksam ni dah 2,3 minggu lepas.., baru hari ni bkesempatan nak masukkan 'entry'nya. bagi sesape yg berminat nak buat sendiri, bolehlah cuba resepi di bawah. Kalau tak rajin nak buat pun, tak jadi hal. Sekurang-kurangnya bagi idea kat korang untuk jadikan salah satu makanan yang patut dibeli di pasar malam nanti..hehhee... Kalau nak diikutkan, laksam ni kena buat sendiri (kukus atas tudung periuk, gulung macam kuey tiaw, pastu potong-potong), tapi tau-tau je lah kan... Aku ni tak berapa rajin sgt. Beli je laksa dan rebus. Yang penting kuahnya kan..kan...

Jom kita tengok dan scan resepi di bawah sebagai panduan.

Resepi Laksam:
Bahan-bahan;
1-2 peket laksa kering (Rebus dan toskan)
Ulam-ulaman (kobis/taugeh, daun kesum, daun selasih, kacang panjang, timun)
semua bahan diracik halus

Sambal:
Cili kering, garam, belacan
(cili direndam dgn air panas. Tumbuk bersama belacan dan garam. Ketepikan)

Kuah:
1kg ikan selayang(yellow mackerel)/greasy mackerel (xtau ada tak ikan ni kat mesia)
(ikan direbus, asingkan tulang dan isinya, blend isi+air. Akhir sekali blend tulang+air, tapis). Masukkan dalam periuk.

2 biji bawang besar(merah)/10 ulas bawang kecil, 1 inci halia, 1 sudu besar lada hitam.. Kisar halus.
1 kotak santan (1 liter)
asam keping
garam
gula

~Masukkan bahan kisar dan santan ke dalam periuk ikan tadi dan kacau supaya santan tak pecah minyak. Masukkan asam keping, garam dan gula secukup rasa. Bila sudah mendidih, matikan api dan sedia untuk dihidang.


Sunday, 17 July 2011

The Great Ocean Road Tour

Share
Baru je aku ada peluang nak masukkan entry ni. Pada hari rabu-khamis lepas, kami habiskan sisa-sisa cuti sekolah dgn membawa anak2 bercuti di Apollo Bay, yg berada di tengah-tengah The Great Ocean Road. Kami bergerak pada petang Rabu yg mengambil masa selama lbh kurang 3 jam perjalanan dgn menaiki kereta mewah kami...hehehe. Aku ucapkan terima kasih pada ena/sam yg sudi mengajak kami bersama-sama menyertai percutian ni. Tiada aktiviti sebelah malamnya, memandangkan cuaca winter ni, memang sejuk giler2, melainkan aktiviti makan-makan. Siap bawak kukus buat kuih talam lagi tau!. dalam pada tu, aku pulak dok termenung sepanjang malam sbab tertinggal memori card utk kamera aku...Adehhh, siapakah yg harus disalahkan????.

Pada pagi hari khamis, pepagi lagi aku n sam keluar ke pekan Apollo Bay, misi mencari kedai yg jual memori card.. Maklumlah, ada kamera, kalau xde memori card, dah macam ada rokok, xde mancis...(aku pinjam kata2 sam...hehehe).... Alhamdulillah..sib baik jumpe, kalau tak, sepanjang hari lah aku akan termenung...mengenang nasib diri..So, lepas beli memori card, hidup aku kembali bercahaya...hehehe... Baru ada semangat nk menjelajah The Great Ocean Road. The Great Ocean Road ni terkenal dgn rupa bentuk benteng dan batuan hasil dari hakisan laut beratus tahun dulu. saubhanallah..indahnya ciptaan tuhan. Kat bawah ni adalah,di antara gambar-gambar tempat dan batuan menarik di sepanjang perjalanan the great ocean road untuk dikongsi dengan kawan-kawan di Malaysia.


~12 apostle~
~nampak rainbow tak?~






~stalactites n stalagmites~




~Lord Ard Gorge~

~The Arch~~
~London bridge~




Friday, 15 July 2011

Skiing @ Lake Mountain 2010

Share
Salam muhibbah untuk semua. Hari ni aku nk post lagi gambar-gambar aksi aku anak beranak ber'ski' pada tahun lepas. Sementara ambik mood kenkawan di Melbourne yg pergi snow sempena cuti sekolah tahun 2011 ni. Bila tgk diorg semua upload gambar2 ber'snow', aku pun datang semangat dan tumpang gak lah mood diorg tu kan...heheheh... Tapikan, org lain upload gambar baru, aku pulak dok sibuk post gambar2 dari arkib negara... Tak kisahlah kan...asalkan aku rasa bahagia dgn cara aku ni. Bagi yg suka tengok, silalah ye..

Sebenarnya, inilah kali pertama aku bawak anak-anak ber'ski' ni. Yelah...sementara dok di bumi asing ni, ambik la peluang... Orang kata, jangan tidak... sekurang-kurangnya, anak-anak ni merasa jugak lah bermain ski. Kalau di Malaysia, mana pulak nk main ski ni. Kalau dah pertama kali ber'ski' ni, jadi paham-paham jelah... kejap tergolek belah kanan, kejap tergolek belah kiri...jalan yg lurus pun dah nmpk macam bengkang bengkok. Aku??? Takde maknanya aku nk main benda ni, buatnya aku jatuh berdebuk..eeeeee buruk je rupanya. So, dipendekkan cerita, aku tak termasuk dalam aksi-aksi ski ni okay!!! Jom kita layanzzz aksi tiga beranak ni pegang kayu ski...


~seblm mula, baik aku pose dulu~

~misi bermula~
~gaya dah ada~
~pose dulu~
~inilah juara yg paling kurang jatuh tergolek~





***Bila agaknya dapat pergi snow lagi?

Friday, 8 July 2011

Snow @ Mt. Baw Baw 2010

Share
Sekarang ni tengah demam orang pergi bermain salji di kawasan pergunungan di sekitar Victoria. maklumlah, dah pertengahan winter.. Ingat nak bawak diorang pergi main snow jugak, yelah kan kesian pulak kat anak2, tak bawak pergi mana2 sempena cuti sekolah ni. Padahal diorg ni tak heran pun, asalkan dpt komputer sorang satu, tak pikir nk pegi mana2 dah pun. Bila tanya diorang, ada pulak sorang nak pegi dan sorang lagi xnak pegi... Kena pulak main oooo zoommmm!!! So, untuk setakat ni, takde plan utk ke mana-mana tmp yg ber'snow'. Sebenarnya, aku yang ketar kepala lutut nak pegi snow... hehhee...sempena ambik mood kenkawan yg pergi ke kawasan pergunungan pada tahun ni, aku post je entry ni walaupun yang tahun lepas punya okay... Ini adalah kali kedua kami ke Mt. Baw Baw. Sebelum ni aku dah post entry ke Mt baw baw tahun 2009.

Kali ke-2 pergi ke sini, salji tak banyak sangat, kebanyakannya dah defrost disebabkan hujan lebat dan angin kencang. Sib baik sempat jugak merakamkan aksi-aksi kami sebelum angin kencang dan hujan lebat.



















~snow pun tak byk sgt~
~sempat jugak bermain tobogan~


Related Posts with Thumbnails
.

Thank's for visiting my blog