Ikhlaslah menjadi diri sendiri agar hidup penuh dengan

ketenangan dan keamanan

Sunday, 7 August 2011

MACAROON

Share


Assalamualaikum....
Cuba tengok macaroon aku ni..Comel tak....? Hishhh...ada pulak boleh tanye comel ke tak kan...Sebenarnya aku memang bangga sangat sebab akhirnya, berjaya juga aku buat macaroon dengan begitu cemerlangnya.. Hehehe.. Anak aku, Aamira dah lama ajak buat macaroon ni..Puas jugak dia meng'google' sana sini untuk cari resepi macaroon...Tapi aku buat tak layan je....Bukan ape, rasa macam susah je nak buat. Kang tak jadi, aku jugak yg frust.... Kesian gak kat dia, sebab nak sangat rasa macaroon ni macamana. Yelah kan, nama pun dah nama omputeh. Resepi pulak macam2 jenis, taktau yang mana nak ikut..takutnye, kalau tak menjadi...Dalam pada tu, tetiba aku terpandang kat satu blog ni, ada resepi macaroon siap tunjuk step by step cara untuk buat macaroon. Wahh..ini sudah baguss...Blognya pulak memang cantik menawan, menarik dan tertarik dengan gambar-gambarnya yang super duper tip top... Terkedu aku tengok blog dia ni... Sekali tengok, terus terpikat dan melekat dihati.. Nak dibandingkan dengan aku...... memang berjela-jela jauhnya. Takpelah kan... Cara masing-masing nak present hasil kat blog. Boleh lah aku jadikan dia sebagai idola ye tak..Kalau korang berminat boleh singgah kat blog yang comel lote ni... sila
klik sini!... Banyak resepi menarik tau!!! Jangan marah ek kak ita, sebab promote blog kak ita ni..hehehe. Kat bawah ni juga aku mintak izin dari kak ita untuk share resepi macaroon ni ek..

Macaroon:
By: Azlita

MACAROON

80g putih telur - suhu bilik anggaran 2 biji jika gred A
65g gula castor

80g serbuk almond
140g gula icing
pewarna

inti :- sy guna chocolate filling je.. ;)

Cara-cara:
  1. Ayak almond powder dengan gula aising.
  2. Pukul putih telur dengan gula kastor sehingga berbuih. Masukkan esen vanila pukul lagi sehingga kembang/ bertanduk. ( Bila terbalik mangkuk telur tu tak jatuh..kira oklah tu)
  3. Masukkan sikit demi sedikit bhn yg diayak td ke dalam telur putih. Kacau perlahan-lahan macam buat kek.
  4. Masukkan adunan yg dah siap ni ke dalam piping bag ( sy guna plastik putih biasa ja.. pehtu gunting bucu dia yg kat bawah tu ;)) . Picit ke atas dulang oven yg dah di alas dengan baking paper. Jarakkan setiap satu lebih kurang 3 cm. Ambik toothpick , pecahkan mana-mana gelembung udara yg terbentuk di permukaan macarons- untuk mengelakkan permukaan macarons jd berlubang bila dibakar)
  5. Biarkan permukaan macarons kering atau tak melekat ditangan sebelum dibakar. Lebih kurang 30-40 minit sebelum dibakar. ( Bergantung pada cuaca juga ni. Saya letak bawah kipas bagi dia cepat kering. Sebelum bakar tu, test dulu dengan jari, kalau dah tak melekat tu bolehlah dibakar).
  6. Bakar dlm oven pd suhu 150 degree selama 20 minit. Pastu sejukkan sebelum letak inti.
** utk rujukkan
  • kisar serbuk almond bg lebih halus sebelum diayak.
  • kurangkan suhu atau masa bakar..


0 comments:

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails
.

Thank's for visiting my blog