Ikhlaslah menjadi diri sendiri agar hidup penuh dengan

ketenangan dan keamanan

Thursday, 29 September 2011

Busy, busy, busy.......

Share

Salam buat semua...
Detik-detik aku berada di bumi Melbourne ni hampir sampai ke penghujungnya. Dua hari lagi aku akan menjejakkan kaki di bumi Malaysia tercinta... Dah dua hari berturut-turut hujan mencurah2 di bumi melbourne ni. Kejap renyai, kejap lebat, kejap awan berarak kelabu, kejap gelap gelita. Bak kata orang hujan manja gitu.. Walaupun nampak macam gerimis, tapi kira lebat jugak la, dan ianya berterusan dari pagi semalam...Aku dapat rasakan seolah-olah bumi Melbourne turut berduka sebab aku dah nak kembali ke tanah air tercinta...hahaha...Jangan ada yang muntah pulak dgn statement aku ni. Seperti bait-bait dalam lagu, "alam bagai mengerti, segala yang terjadi, embun menitis panas simpati, pertemuan tiada awal akhir....." Babai Melbourne!!! Selamat tinggal kawan-kawan di bumi Melbourne. Teruskanlah perjuangan kalian di sini. Aku tetap mendoakan agar kalian semua dipermudahkan dalam segala urusan di sini. .. Adoiyaii...pinggang ni dah rasa nak patah dah dok ngemas..nak setlekan rumah. Kejap kejar ke sana, kejap kejar ke mari...sini situ sinun...Cam tak sempat je kan bila kita dok bz camni... Mohon maaf juga buat kawan2, kerana ada beberapa jemputan makan, terpaksa ditolak dek kerana kesuntukan masa. Terima kasih daun keladi, tak sempat makan kat sini, kita jumpa di Malaysia je nanti okay!..hehehe...

Walaupun hati melonjak keriangan tapi dalam masa yang sama ada sedikit perasaan sedih kat sudut hati ni kerana bakal meninggalkan bumi Melbourne yang telah kami diami hampir 3 tahun ni. Bumi yang memberi kami seribu kenangan dan pengalaman berharga. Tempat yang penuh dengan memori indah yang tak mungkin aku lupakan sampai bila2. Pahit manis di bumi Melbourne telah sebati dalam jiwa ini. Bak kata orang, "jauh perjalanan, luas pemandangan". Alhamdulillah, kerana diberi kesempatan menjadi penghuni bumi Melbourne
ini.

Hari ni juga, barang2 kami telah pun dihantar ke port Melbourne untuk urusan penghantaran melalui kapal laut (shipping).. Semoga segala urusan dipermudahkan dan semoga barang-barang aku sampai dgn selamatnya di Malaysia nanti.

Okay, cukup untuk hari ni... Nak sambung buat keje...hehehe..(sempat lg curi tulang ni...).

Wednesday, 28 September 2011

Hari-hari yang sangat sibuk dan memenatkan

Share

Assalamualaikum....
Sengaja aku letak gambar bunga ni sebagai penyejuk mata. Minggu ni memang minggu yang betul2 sibuk.
Bukan citer lawak ni.. Seriusss punya sibuk!!!!... Aku kini tgh mmbilang hari untuk menjejakkan kaki di bumi Malaysia. Ini bermakna, bumi Melbourne bakal aku tinggalkan dalam beberapa hari lagi... Macam2 perasaan berada di fikiran aku skrg ni... Tapi buat masa sekarang ni, aku lbh tumpukan perhatian pada urusan mem'packing' barang ke dalam kotak2. Adoiyaii..memang giler2 penat ni. Maklumlah, bukan nak pindah luar negeri ni, tapi pindah luar negara tau!..malah boleh juga kita katakan nak pindah dari benua Australia ke benua Asia..Wahhh!!!! pandai je aku ni provoke.

Memang seminggu dua ni aku sibuk kemas barang. Bukannya aku tak plan nk kemas awal..Tapi, tau2 jelah..nak kemas baju dulu?? Macamana pulak..masih ada baju lagi nk dipakai. Nak kemas dapur? Kang tak berasap pulak... Nak kemas depan?? Hishhh.. takleh...kotak2 pulak mengganggu.. Habis??? mana satu nak mulakan dulu. Kalau dok pikir macam tu, satu keje pun tak jadikan... Itupun aku dah berdikit-dikit mengemas ni sebelum bulan puasa lagi. Jadinya, takdelah kelam kabut sangat. Kalau tak..lagi pengsan aku dibuatnye. Tak kiralah, bila masa kita nak bertolak balik pun, proses kemas mengemas ni tetap jugak lebih efisien bila last minit kan... Rasanya, bagi sesape yang ada pengalaman mcm ni, akan bersetuju dgn pendapat aku.

Disamping tu, aku amat bersyukur, kerana Allah utuskan kawan-kawan yang aku anggap sebagai adik-adik yang sudi menghulurkan bantuan tak kira masa dn ketika. Aku amat terharu dgn bantuan yang mereka berikan. Cuma tulah kan, kadang-kadang rasa bersalah je nak ganggu diorang ni. Maklumlah diorang ni ada komitmen terhadap pelajaran masing-masing.

Two days to go.. Alamak, dah rasa cepat pulak masa berlalu. dah rase terkejar2 je pulak. Insyallah, esok(khamis) barang2 aku akan dihantar untuk shipping. Dah clear barang dalam rumah, barulah boleh bersihkan rumah tu pulak. Ahhhhhh, aku dah dapat bayangkan kepenatannya esok. Selama 2 minggu ni jugak, resepi aku adalah kotak..kotak..kotak... Dah nak muntah dah bila tgk kotak2 tu... Pergelangan tangan aku ni pun dah terasa sakit2 dah pun dek kerana urusan kemas mengemas ni... Suami aku??? Emmm..sampai saat ni masih bizi menyiapkan tesis dia. Kesian pulak tgk dia, dah macam tak terurus je.. (Biasalah kan, aku dulu pun ada pengalaman camtu...hehehe).. Apa yg ada kat kepala dia hanya nak cepat siapkan writing...(dah siap dah pun, cuma nak kemaskinikan sikit je lagi).
Ya Allah ya Tuhanku, Engkau permudahkan bagi suami ku untuk menyelesaikan urusan pembelajarannya. Sesungguhnya, hanya engkau yang maha agung dan maha bijaksana. Semoga segalanya dipermudahkan. Buat suami aku tersayang... Go..go..go!!!!.. bak kata org korea... Fighting!!!!... Aku tak blh nk celoteh panjang..Dah penat sangat ni.. Nak tidur, esok ada banyak kerja lagi yang menanti... Nak rehat dulu....


Friday, 23 September 2011

Daging sambal blackpepper

Share
Assalamualaikum....
Lauk ni aku masak semalam..Bz sangat kot, tak sempat nak masukkan entry ni. Hari ni, ada sedikit kesempatan...Jom, sesape nak cuba resepi sambal daging berblackpepper aku ni... Sedappppp dan terangkattt!!!!!!!

Sambal daging Bl;ackpepper

Bahan-bahan:
1 kg daging top side (potong nipis)
7 ulas bawang putih, diketuk/tumbuk
1 labu bawang besar. dimayang
1 1/2 senduk cili blend
1 sudu besar serbuk lada hitam
4 sudu besar sos cili
1 sudu sos tiram (aku tak letak)
garam
minyak secukupnya

Cara-cara:...
1. Daging digaul dgn kunyit dan garam. Panaskan minyak. Goreng daging separuh masak. (sehingga kering air daging je). Angkat dan ketepikan.
2. Keluarkan minyak gorengan dan timggalkan sedikit utk menumis.
3. Tumis bawang putih dan cili blend hingga garing. Kemudian masukkan bawang besar. Masukkan juga serbuk lada hitam dan sos cili berserta garam.
4. Akhir sekali masukkan daging dan gaul rata.
5. Sedia untuk dihidang.


Saturday, 17 September 2011

KEK DAM

Share

Assalamualaikum.....

Apa khabar ye semua? Harap-harap semuanya sihat-sihat aje. Aku ni, masih lagi dilanda batuk dan selsema yang tak berkesudahan. Bilalah penyiksaan ni akan berakhir ye. Stress betul lah. Dalam pada tak sihat tu masih sempat jugak membaking kek. Entah kenapa, sejak akhir-akhir ni aku terlebih rajin pulak nak membaking. Semakin aku nak kemaskan semua peralatan membaking ni, semakin bersemangat pulak aku nak buat kek. Sudahla tu, bila tiba semangat berkobar-kobar tu, rasanya masa tu jugak aku nak buat, tak boleh nak tunggu esok lagi. Satu hari tu, aku terpandangkan kek ni pada photo album kak ita ni. Adoiyaiiii...cantiklah pulak. Walaupun nak membuatnya agak rumit tapi aku kuatkan jugak semangat nak mencuba. Menurut kat ita, resepi kek ni di adaptasikan dari Koleksi Resepi Kek Lapis by Yeni. Nama asal kek ni ialah kek domino yang diubahsuai namanya oleh kak ita kepada 'Kek Lebaran'. So aku pulak pepandai je ubah nama kek ni kepada kek dam.. Sebab bentuknya pun dah macam dam je kan...kotak-kotak gituu... Pada kak ita, nak mintak share resepinya kat blog ni pulak ye untuk panduan kawan-kawan dan kenalan diluar sana. Semoga kita sama-sama mendapat manafaatnya.

KEK DAM
sumber resepi: Kak Ita (kek lebaran)
by: Yeni

Lapis Coklat
10 biji kuning telur
6 biji putih telur
160 gm gula kaster
50 gm tepung HongKong
30 gm serbuk koko
20 gm susu tepung
200 gm mentega cair
1 sudu teh coklat emulco
2sudu teh ovellete
1/4 sudu teh cream of tatar


Sediaka sebuah 2 loyang bersaiz 8X8 inc
Leserkan dasar loyang dgn butter dan alas dasar loyang dengan baking paper.
Panaskan oven 170C

Pukul putih telur dan cream of tatar hingga kembang dan bertanduk, ketepikan
Satukan kuning telur, coklat emulco, gula dan ovellete, dan pukul hingga kembang dan berkrim.
Masukkan tepung yang telah di ayak bersama susu dan serbuk koko, sedikit demi sedikit dan berselang seli dengan butter yg telah di cairkan.
Masukkan putih telur yg telah di pukul tadi dan kaup balik adunan hingga sebati.
Tuangkan sama banyak ke dlm 2 loyang yang berukuran 8X8 inc
Letak loyang di rak tengah dan bakar selama 15 minit atau sehingga kek masak sempurna.


Lapis Vanila
10 biji kuning telur
6 biji putih telur
160 gm gula caster
70 gm tepung Hong Kong
30 gm susu tepung
200 gm mentega cair
2 sudu kecil ovellete
2 sudu kecil esen vanila
1/4 sudu teh cream of tatar
pewarna hijau


Sediaka 2 buah loyang bersaiz 8X8 inc
Leserkan loyang dgn butter dan alas dasar loyang dengan baking paper.
Panaskan oven 170C

Pukul putih telur dan cream of tatar hingga kembang dan bertanduk, ketepikan
Satukan kuning telur, esen vanila, gula dan ovellete, dan pukul hingga kembang dan berkrim.
Masukkan tepung yang telah di ayak bersama susu sedikit demi sedikit dan berselang seli dengan butter yg telah di cairkan.
Masukkan putih telur yg telah di pukul tadi dan kaup balik adunan hingga sebati.
Bahagikan adunan vanila kepada 2 bahagian.
satu bahagian diletakkan pewarna hijau dan satu bahagian lagi dibiarkan warna asal.
Tuangkan ke dalam 2 loyang yang berasingan berukuran 8X8 inc
Letak loyang di rak tengah dan bakar selama 15 minit atau sehingga kek masak sempurna.



Untuk Melapis
Jam secukupnya
Boleh juga guna filing blueberry atau strawberry

Mula-mula ambil kek warna hijau dan potong lebarnya satu pembaris dapat anggaran 6 keping.
Potong pula kek kuning dgn ukuran yang sama anggaran dalam 6 keping
Susun kek secara berselang-seli seperti dam.
Lekatkan setiap lapisan dengan jam strawberry. Bila dah siap ketepikan.
Ambil pula lapisan kek coklat sapukan atasnya dengan jam dan ratakan.
Ambil kek lapisan domino dan lekatkan.
Sapu jam lagi dan lapiskan pula dengan lapisan kek coklat yang ke 2
Potong tepi dan kemaskan kek.








Friday, 16 September 2011

Nasi Kerabu Lagi

Share


Salam satu Malaysia. Nasi kerabu kali ni aku buat semasa bulan puasa hari tu. Tak sempat nak masukkan entry ni kat blog. Jadinya, aku masukkan nasi kerabu versi aku ni untuk kali kedua.Resepinya aku copy n paste dari entry yg lama...hehehe..senang keje kan...

Nasi Kerabu
Bahan-bahan:

A) Nasi
3 cawan beras basmathi + 6 cawan air
5 helai daun limau purut
1 helai daun pandan-disimpul
1 batang serai-dititik
garam
sedikit pewarna biru (untuk cantik je)

Cara-cara:
Masukkan semua bahan ke dalam rice cooker dan masak seperti biasa.

B) Kuah
1 biji bawang besar (merah)*
1 inci halia*
1 inci lengkuas*
2 senduk cili blend*
sedikit belacan
1 batang serai-dititk
1 keping asam gelugur
gula melaka dan garam secukupnya
sedikit minyak utk menumis
1 tin santan
*** sukatan boleh diubahsuai


Cara-cara:
Blend semua bahan *** di atas. Panaskan minyak di dalam periuk, tumis bahan blend. Masukkan santan, serai, asam keping, gula dan garam. Bila mendidih dan telah pecah minyak, bolehlah tutup apinya.
*** menurut kawan aku, santan fresh di Malaysia, senang nk pecah minyak. Kat Melbourne ni, susah sikit so, agak2 dah mendidih dan pekat, blh lah diangkat.

C) Sambal ikan dan kelapa
4 ekor ikan greasy mackerel (@yellow mackerel)
200 gram kelapa (frozen)
1 biji bawang besar (kaler merah)*
1 inci halia*
5 biji bawang putih*
1 inci lengkuas*
1 sudu kecil lada hitam*
garam*
*semua bahan dimayang. nak tumbuk pun boleh jugak.

Cara-cara:
Ikan direbus, buang tulang dan ditumbuk hingga lumat.
Kelapa ditumbuk sedikit. Campurkan dengan semua bahan yang dimayang dan masak atas kuali. Kacau dan kaub balikkan sehingga masak. Masukkan juga garam. Bila dah masak, angkat dan ketepikan.

D) Solok lada
4 biji cili besar kaler hijau. Buang bijinya.
3 ekor ikan yellow mackerel/greasy mackerel
100 gram kelapa frozen
1 inci halia
1 biji bawang besar.
garam
1/2 tin santan + 1/2 tin air. Kalau nak guna 1 tin santan pun boleh jugak..Agak-agak byk mana cili.

Cara-cara:
Ikan direbus, buang tulang dan ditumbuk bersama kelapa, bawang merah/besar dan halia. masukkan garam. Ratakan semua bahan dan masukkan ke dalam cili tadi.
Masukkan cili yang telah dimasukkan bahan-bahan tersebut ke dalam periuk. Kemudian tuangkan santan dan masukkan garam. Rebus di atas api hingga cili solok masak. Tutup api dan sedia dihidang.

E) Ulam-ulaman
Timun, taugeh, bunga kantan, kacang panjang, daun kesum, daun selum, daun selasih dan sebagainya.
Semua bahan dihiris halus.

F) Kuah cili/lada
beberapa biji cili padi + cili besar warna merah
1 sudu teh garam
4-5 sudu gula
1/2 cawan cuka.
** cili, cuka, gula dan garam kena agak2 sesedap rasa.

Cara-cara:
Masukkan semua bahan dalam blender dan blend hingga cili hancur. Masukkan di dalam mangkuk untuk dihidang.

G) Budu secukupnya

H) Keropok ikan secukupnya



SELAMAT HARI MALAYSIA

Share



Assalamualaikum.... Salam satu Malaysia buat kenkawan di bumi Malaysia tercinta. Hari ni, 16 September telah pun diisytiharkan sebagai Hari Malaysia sempena penubuhan Tanah Melayu pada 16 September 1963. Buat semua, aku ucapkan SELAMAT HARI MALAYSIA dari aku di bumi Melbourne. Sambutan hari Malaysia ni jugak diadakan di bumi Melbourne. Bagi University tempat suami aku belajar ni pun mengadakan Malaysian Festival pada hari ini mengambil sempena Hari Malaysia. Malaysian Festival ini diadakan bagi memperkenalkan negara Malaysia kepada pelajar-pelajar antarabangsa. Pada hari ni dipertunjukkan pelbagai jenis masakan Malaysia, budaya dan adam resam negara kita. Aku sendiri ditugaskan untuk membuat "Teh Tarik" yang menjadi satu trade mark orang-orang di Malaysia. Majlis tersebut akan bermula jam 11 pagi. Lepas ni akan aku upload gambar-gambar sekitar Malaysian Festival di La Trobe University itu nanti.
Sekali lagi...

SELAMAT HARI MALAYSIA BUAT NEGARAKU TERCINTA...

AKU BANGGA MENJADI ANAK MALAYSIA!!!





Thursday, 15 September 2011

Sweet & Sour Fish dan bendi berlada

Share


Assalamualaikum....
Aku ni dok belek-belek gambar lama kat folder yang ada kat desktop notebook aku. Ternampak pulak gambar ikan masak sweet sour yang belum dimasukkan ke blog. Ya lah kan, hari ni pun takde bahan nak masukkan kat entry blog aku. Apa salahnya kalau aku masukkan resepi ni untuk koleksi pribadi dan juga panduan kepada sesapa yang inginkan resepi sweet n sour fish versi aku ni.
Dipendekkan cerita, jom kita terus semak resepi kat bawah ni ye.

Sweet & sour fish:
Bahan-bahan

1 ekor ikan red snapper (ikan ni ala-ala ikan jenahak/jenak)
1 labu bawang besar (dimayang)
6 ulas bawang putih (ditumbuk)
1/2 inci halia (ditumbuk)
3sudu besar cili blend
2 sudu sos tiram
1/2 cawan sos cili
1/2 cawan sos tomato
beberapa biji tomato ceri
1/2 batang carrot (potong nipis)
gula dan garam secukupnya

Cara-cara:
1. Ikan dibersihkan, gaulkan garam dan kunyit. Goreng hingga garing. ketepikan.
2. Keluarkan minyak gorengan dan tinggalkan agak-agak 1/2 cawan untuk menumis.
3. Tumis bawang putih, halia dan cili blend hingga garing.
4. Masukkan sos tiram, sos cili dan sos tomato.
5. Masukkan juga bawang besar, carrot dan tomato. Jika tak cukup manis dan masin,
boleh ditambahkan sedikit garam dan gula.
6. Akhir sekali masukkan ikan. Balikkan ikan seketika. Tutup api dan sedia dihidang.

Bendi berlada
bahan-bahan

kacang bedni secukupnya
5 ulas bawang putih-ditumbuk
1/2 biji bawang besar-ditumbuk
segenggam ikan bilis-ditumbuk
3 sudu cili blend
minyak utk menumis
garam

Cara-cara:
1. Panaskan minyak. Tumis bawang putih, bawang besar dan cili blend hingga garing.
2. Masukkan ikan bilis. Biarkan seketika. Perasakan dengan garam.
3. Masukkan bendi dan kacau rata. Bila bendi dan masak, boleh tutup api.
4. Sedia untuk dihidang...

Wednesday, 14 September 2011

Strawberry Cicah Coklat

Share


Selamat malam semua.
Hari takde entry menarik. Cuma, siang tadi aku pergi beli sayur kat A1 Market yang jaraknya kira-kira 4 km je dari rumah aku. Lama dah aku tak beli strawberry ni. Tetiba hari ni terpandang pulak pada buah ni dalam bekas dia. Cantik je ropanya...Harga hari ni pulak agak murah dari biasa... 3 pack for $4... Kira oklah..murah sangat la tu. Selalunya, kalau aku beli strawberry ni, anak-anak takdelah teruja sgt, agaknya sbb selalu sgt beli kot. Bila si kakak tu bukak je bekasnye, aku pun tumpang sekaki,.. Emmmm manis lah pulak strawberry kali ni. Anak dara aku si Aamira ni pulak terlebih rajin nak cairkan coklat. Dia godak-godak kat dalam kabinet, terjumpa pulak coklat masakan baki buat almond london hari tu. Bila coklat siap, yang lain-lain termasuk abahnye dok berebut cicah strawberry dgn coklat tu,
Aku pulak sibuk nak deco untuk ambik gambar...hehehe.. Coklat ni bukanlah feberet aku, so takde lah heran sangat. Cuma, tu lah kan..bila dah snap, snap...tengok balik gambar ni nampak cantik dan meriah pulak dgn kaler merah ni..heheheh..maklumlah..warna kegemaran aku... Merah terserlah gitu... So, aku memang teruja dan bersemangat je nak masukkan entry ni.... Kalau setakat nak masukkan resepinya, takdelah sangat sbb cuma cairkan coklat je...hehhee...Takpelah, aku masukkan jugak resepinya kat sini...Sumbangan anak dara aku....(mesti bangga je dia).

Strawberry cicah coklat
sumbangan idea: Aamira Haifaa

Strawberry dan cooking chocolate secukupnya.

Cara-cara: Cairkan coklat menggunakan teknik double boil. Bila coklat dh cair, celup kan pada strawberry dan sedia untuk dinikmati. Ok lah ..jom layan gambar-gambar strawberry aku yg merah meriah ni...

p/s: kena makan strawberry ni puas-pusa sementara berada di Melbourne ni kan...




Tuesday, 13 September 2011

Kek Mentega

Share


Selamat malam semua. Sebelum melabuhkan tirai pada malam ni, aku nk masukkan dulu entry untuk buat kek mentega. Memang senang je buat kek ni. Pekam mata pun boleh buat kot. Ni pun aku suruh anak dara aku je yg bancuh kek ni. Atas permintaan si adik yang nak makan butter cake ni.


Butter Cake

sumber: Sue


Bahan-bahan:
7 oz sugar
7 oz flour + 2 teaspoon baking powder ***
*** boleh ganti dengan self raising flour
7 oz butter
2 teaspoon vanila essen
1/4 cup fresh milk
4 eggs

Cara-cara:
1. Pukul butter dan gula hingga kembang.
2. Masukkan telur satu persatu, dan esen vanila.
3. Masukkan tepung berselangseli dengan susu.
4. Bakar pada suhu 160C-170C selama lbh kurang 45 minit- 1 jam atau sehingga kek
masak.

Senang je kan... Bagi sesape yg jarang2 dan takut nak buat kek pada peringkat permulaan macam aku ni..boleh lah start buat kek ni dulu..konpem jadi...insyallah...

ok, dah ngantuk..ngam ngam kul 12 tgh malam..detik 12 malam, nak tido dulu bye....






Autumn @ La Trobe University Pt2

Share
Assalamualaikum... Selepas aku snap-snap gambar pada minggu lepasnya...minggu depannye pulak (4/06/2011), aku bawak kenkawan sekali untuk berposing kat pokok autumn ni. Masih ada lagi daun-daun kaler-kaler dan daun gugur yang cantik untuk dijadikan background. Aku bertindak sebagai fotografer tak rasmi diorg... hehehe...siap lantik diri sendiri lagi kan.. Inilah hasilnya...
~kanak-kanak riang yg sentiasa bsedia utk di snap kan gambar~

~nak pose sorang dulu k..~

~dgn mak mertua aku yg sporting~
~baby aijaz pun jadi model musim luruh~
~Su/Aris n fmly~
~Sam/Ena n fmly~
~Irfan tak ikut, so xde lah fmly foto kitorg~
~yg ni mmg suka posing~
Related Posts with Thumbnails
.

Thank's for visiting my blog