Ikhlaslah menjadi diri sendiri agar hidup penuh dengan

ketenangan dan keamanan

Saturday, 17 September 2011

KEK DAM

Share

Assalamualaikum.....

Apa khabar ye semua? Harap-harap semuanya sihat-sihat aje. Aku ni, masih lagi dilanda batuk dan selsema yang tak berkesudahan. Bilalah penyiksaan ni akan berakhir ye. Stress betul lah. Dalam pada tak sihat tu masih sempat jugak membaking kek. Entah kenapa, sejak akhir-akhir ni aku terlebih rajin pulak nak membaking. Semakin aku nak kemaskan semua peralatan membaking ni, semakin bersemangat pulak aku nak buat kek. Sudahla tu, bila tiba semangat berkobar-kobar tu, rasanya masa tu jugak aku nak buat, tak boleh nak tunggu esok lagi. Satu hari tu, aku terpandangkan kek ni pada photo album kak ita ni. Adoiyaiiii...cantiklah pulak. Walaupun nak membuatnya agak rumit tapi aku kuatkan jugak semangat nak mencuba. Menurut kat ita, resepi kek ni di adaptasikan dari Koleksi Resepi Kek Lapis by Yeni. Nama asal kek ni ialah kek domino yang diubahsuai namanya oleh kak ita kepada 'Kek Lebaran'. So aku pulak pepandai je ubah nama kek ni kepada kek dam.. Sebab bentuknya pun dah macam dam je kan...kotak-kotak gituu... Pada kak ita, nak mintak share resepinya kat blog ni pulak ye untuk panduan kawan-kawan dan kenalan diluar sana. Semoga kita sama-sama mendapat manafaatnya.

KEK DAM
sumber resepi: Kak Ita (kek lebaran)
by: Yeni

Lapis Coklat
10 biji kuning telur
6 biji putih telur
160 gm gula kaster
50 gm tepung HongKong
30 gm serbuk koko
20 gm susu tepung
200 gm mentega cair
1 sudu teh coklat emulco
2sudu teh ovellete
1/4 sudu teh cream of tatar


Sediaka sebuah 2 loyang bersaiz 8X8 inc
Leserkan dasar loyang dgn butter dan alas dasar loyang dengan baking paper.
Panaskan oven 170C

Pukul putih telur dan cream of tatar hingga kembang dan bertanduk, ketepikan
Satukan kuning telur, coklat emulco, gula dan ovellete, dan pukul hingga kembang dan berkrim.
Masukkan tepung yang telah di ayak bersama susu dan serbuk koko, sedikit demi sedikit dan berselang seli dengan butter yg telah di cairkan.
Masukkan putih telur yg telah di pukul tadi dan kaup balik adunan hingga sebati.
Tuangkan sama banyak ke dlm 2 loyang yang berukuran 8X8 inc
Letak loyang di rak tengah dan bakar selama 15 minit atau sehingga kek masak sempurna.


Lapis Vanila
10 biji kuning telur
6 biji putih telur
160 gm gula caster
70 gm tepung Hong Kong
30 gm susu tepung
200 gm mentega cair
2 sudu kecil ovellete
2 sudu kecil esen vanila
1/4 sudu teh cream of tatar
pewarna hijau


Sediaka 2 buah loyang bersaiz 8X8 inc
Leserkan loyang dgn butter dan alas dasar loyang dengan baking paper.
Panaskan oven 170C

Pukul putih telur dan cream of tatar hingga kembang dan bertanduk, ketepikan
Satukan kuning telur, esen vanila, gula dan ovellete, dan pukul hingga kembang dan berkrim.
Masukkan tepung yang telah di ayak bersama susu sedikit demi sedikit dan berselang seli dengan butter yg telah di cairkan.
Masukkan putih telur yg telah di pukul tadi dan kaup balik adunan hingga sebati.
Bahagikan adunan vanila kepada 2 bahagian.
satu bahagian diletakkan pewarna hijau dan satu bahagian lagi dibiarkan warna asal.
Tuangkan ke dalam 2 loyang yang berasingan berukuran 8X8 inc
Letak loyang di rak tengah dan bakar selama 15 minit atau sehingga kek masak sempurna.



Untuk Melapis
Jam secukupnya
Boleh juga guna filing blueberry atau strawberry

Mula-mula ambil kek warna hijau dan potong lebarnya satu pembaris dapat anggaran 6 keping.
Potong pula kek kuning dgn ukuran yang sama anggaran dalam 6 keping
Susun kek secara berselang-seli seperti dam.
Lekatkan setiap lapisan dengan jam strawberry. Bila dah siap ketepikan.
Ambil pula lapisan kek coklat sapukan atasnya dengan jam dan ratakan.
Ambil kek lapisan domino dan lekatkan.
Sapu jam lagi dan lapiskan pula dengan lapisan kek coklat yang ke 2
Potong tepi dan kemaskan kek.








2 comments:

Zana said...

Salam Jumee.. boleh panggil macam tu ke? Rajinnya melapis kek dam cara macamtu. Kek Dam memang terbaik tambah buat waktu raya... teringat zaman kekecik. ;)

Zana said...

Salam Jumee.. boleh panggil macam tu ke? Rajinnya melapis kek dam cara macamtu. Kek Dam memang terbaik tambah buat waktu raya... teringat zaman kekecik. ;)

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails
.

Thank's for visiting my blog