Ikhlaslah menjadi diri sendiri agar hidup penuh dengan

ketenangan dan keamanan

Friday, 9 September 2011

Projek Buat Kek Banji

Share
Assalamualaikum... Aku kembali bersiaran pada hujung hari Jumaat ni.. Inilah dia projek besar yang aku cakapkan tadi. Projek buat kek banji roll. Kek ni memang menjadi feberet kami anak beranak sejak mula diperkenalkan oleh jiran aku 4 tahun dulu. Kalau di Malaysia, kami selalunya akan order je kek ni dengan jiran depan rumah aku. Setiap kali aku nak belajar dengan jiran aku ni, ada je halangan. Sedar tak sedar tahun 2009 aku dah datang Melbourne. Setahun kemudian, jiran aku ni pulak dah berpindah balik kampung asal di kedah. Kami hanya berhubungan di alam maya je. Dari semalam lagi aku dah berjanji kat diri sendiri, aku mesti buat kek benji hari ni. Kalau tak,ntah bilalah aku dapat peluang nak belajar membuatnya. Kena yakin pada diri sendiri dgn motto "I Can Do It". Fighting!!!!!...hehehe guna semangat dalam citer korea lah pulak.. Oleh kerana cara pembuatannya yang rumit, sememangnya aku kena kumpulkan sepenuh kekuatan terutama dari segi mental dan fizikal. Ianya perlukan ketelitian yang amat tinggi. Jadinya, untuk itu, aku kena betul-betul tenang supaya kek ni menjadi seperti yang diharapkan. Kalau fikiran berserabut, memang takleh nak buat kek ni. Maklumlah, seperti yang aku selalu katakan, kalau sesuatu yang aku nak buat tu adalah first time dan rumit, aku kena betul-betul bersedia mental dan fizikal sebelum membuatnya. Tak kiralah nak buat apapun samada memasak, menjahit atau apa-apa yng memerlukan kreativiti. Sebabnya, aku mengharapkan percubaan pertama tidak menghampakan,..Kalau tak, nanti aku akan terus putus asa nak buat lagi. Itu satu sikap aku yg mmg takleh nak elak. Memang mnggigil satu badan bila nak mula buat kek ni tau!!!

Hari ni,pepagi lagi aku dah bangun sediakan checklist apa yg patut dibeli. Semestinya bahan untuk buat kek, baking paper, beli tray baru dan sebagainya. Kiranya, banyak jugaklah aku kuarkan modal untuk merealisasikan hasrat aku ni kan.. Takpe, takpe, kalau nak buat sesuatu kena bersungguh-sungguh, barulah dapat hasil yang memuaskan..betul tak.. Nak pulak benda yang kita buat ni adalah minat kita... Memang kena kuatkan semangat. Dah ready nak kuar tup2 hujan lebat la pulak. Kena tunggu hujan reda dulu...hehehe
.. Setelah melalui pelbagai halangan dan rintangan, akhirnya terhasillah kek banji roll aku ni. Secara pribadi, aku memang amat berpuas hati dengan hasilnya kali ini..Susah payah di sebalik pembikinannya, biarlah aku saje yang tahu.,......Inilah dia Kek Banji Roll aku..

TARRAAAAAA...



p/s: Camner? ok tak kek ni? Resepinya nanti aku post di lain entry ye. Aku nak mintak kebenaran dari tuan empunya resepi dulu okay.


5 comments:

Anonymous said...

kak,share la resepi kek benji roll ni plis...sy nk beli tp xpuas makan la,teringin nk buat sendiri...

tulip said...

Cantik awak buat...share la...tq

nor adawiyah said...

salam kak, cantiknya kek benji akak...apa resepinya ye? hehe

Siti Ruqaiyah 313 said...

Bile nk update resepi? Hihi..

Siti Ruqaiyah 313 said...

Bile nk update resepi? Hihi..

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails
.

Thank's for visiting my blog