Ikhlaslah menjadi diri sendiri agar hidup penuh dengan

ketenangan dan keamanan

Saturday, 8 December 2012

CUTI-CUTI SARAWAK DAY 4

Share
26 NOVEMBER 2012

Misi cuti2 kami diteruskan lagi pada hari ini.... Kami menghabiskan masa untuk kali terakhir bg percutian kali ni utk pusing2 di Waterfront.. saja je penuhi masa sebelum kami pulang semula ke semenanjung pada jam 4.00 ptg nanti dengan menaiki pesawat MAS. ..Aikk..dah nak balik pun..masih blh g jalan2 lagi.. ehhh itu harussss lah.. Penat utk 4 hari ni je.. Bila lg berkesempatan untuk ke sini...Masa yang ada digunakan sepenuhnya.... Posing lagi kat tepi sungai. Ntahlah..aku ni memang suka benau snap gambar2 scenery lebih2 lagi bila melihat akan keindahan sungai dan tempat pejalan kaki yang menarik.. Bayangkan lah..selama 4 hari ni aku dah snap sebanyak 1000 keping gambar yang file nya sgt besar. Jenuh juga lah nk loading kan ke dalam folder di desktop... Itulah masalhnya..nak snap memang sedap je..bila nak transfer ke folder baru, ada liat sikit......asyik bertangguh je...
 ~Snap lagi..aku suka gambar pemandangan ni...
 ~Sempat bergambar di pintu gerbang china st.~


~snap scenery ni yg ntah ke berapa kalinya...aku sukeee~



 ~Inilah dia HOTEL MERDEKA PALACE yang menaja penginapan kami selama 4 hari 3 mlm ni!~
 ~tanah Kuching yang bakal kami tinggalkan..huhuhu~

Sebelum jam 12 tgh kami kembali ke bilik untuk acara kemas beg. Tepat jam 2 ptg, kami dijemput oleh Kamiliwati..kenalan kami di Melbourne untuk menghantar kami ke airport. Beliau datang bersama ibu dan ayahnya. Sempat jugak bawak kami lunch di Restoran Rumah Hijau... Menu istimewanya ialah..Nasi Ayam Penyet..... Tq kamilia....Next time kami dtg, belanja lagi ye...

Jam 3.30 petang, kami tiba di Kuching Airport..terus check in, dan berada di ruang menunggu. Sempat snap 2,3 keping gambar lgi.....heeeee.....

~selama 4 hari ni, masing2 sibuk dgn agenda masing2..baru dpt bergambar berdua semula huhuhu~

Sekian, berakhir sudah catatan percutian aku di Sarawak yg berlangsung selama 4 hari 3 malam ni. Percutian yang sangat seronok dan sangat berbaloi kerana setiap inci waktu diisi dengan sepenuhnya. Sehingga tiada ruang untuk bersantai langsung.... Pastinya, percutian yang bermakna ini akan di kenang sampai bila-bila... percutian di mana, buat pertama kalinya kami  menjejakkan kaki di bumi Sarawak....(suami aku dan para suami yg lain... ntah ke brp kali dah jejak kaki di bumi Sarawak ni..so diorg x termasuk dlm senarai..okay...heheeh).

Alhamdulillah...kami selamat mendarat di KLIA pada jam 5.45 ptg. Walaupun penat tetapi amat berpuas hati dgn percutian ini...Sempat singgah di rumah kawan merangkap sedara untuk dinner di Nilai. Kemudian terus kembali ke tanah air ku negeri Melaka. Namun kami tidak terus balik ke rumah pada malam tu. Kami ke Bukit Bruang kerana ibu mertua aku tak berapa sihat. demam dan batuk. Pada keesokkannya, kami bertolak ke rumah, Syurga kami di Masjid Tanah... Aktiviti mendobi dimulakan. 3 jam mesen basuh aku bekerja (ye lah kan 3 set basuhan).. Sementara menunggu basuhan baju yg ketiga..bergegas pulak packing barang untuk ke kuantan kerana suami aku terlibat dgn meeting di sana pula.. Tiba di Kuantan lbh krg jam 6.40 ptg... sepanjang perjalanan ke sana, aku lebih banyak ZZZZZZZZZ................ kes bayar hutang..Qada tidur,...hehhee.....

Insyaallah... pada hari ahad ni, kami akan bertolak ke Utara pulak untuk misi cuti-cuti malaysia...Haaaaaa memang cuti sakan ni......Selepas ni..kalau aku ada kerajinan seperti ini lagi..aku akan buat catatan cuti2 malaysia di Kedah dan Langkawi pulak...

Mission accomplished!!!!!  Tata titi tuu!!!!!!! Hingga bertemu lagi....
 Wassalam...

CUTI-CUTI SARAWAK DAY 3

Share
25 NOVEMBER 2012

Cuti-cuti Sarawak diteruskan lagi pada hari ketiga. Kalau En Suami keluar meeting seawal jam 8.00 pagi, macam tu jugaklah kaum ibu dan anak2. Diorang bz ber'meeting', kami pun bz ronda2 bandar Kuching. Jam 8.00 pagi berkumpul di lobby hotel dan misi pertama ialah bersarapan pagi di restoran COFFEE "O" CONNER yang jaraknya lbh kurang 5 minit drive..X jauh pun sebenarnya sbb dah tahu tempat. Pelbagai makanan istimewa orang Sarawak dijual di sini.. Laksa Sarawak, Mee kolok special, mee kampua dan macam2 lagi... tak lupa juga roti canai, nasi lemak dan yg menariknya, di sini juga ada prata roll sardin dan prata roll daging.. Kiranya mcm mertabak lah, cuma cara penyediaan di gulung macam stimm roll..... Kami sgt berpuas hati menikmati sarapan di sini.. Sangat tidak menghampakan. Kalau ada peluang dtg ke Kuching lagi, nak bekfes kat sini jugak...

~dari atas rojak special, mee kolok special dan prata roll dgn mayo (sardin dan daging)~


 ~pelbagai jenis mee special~

Kami hanya mengambil masa 1/2 jam bersarapan di sini. Servis pun laju je walaupun ramai pelanggan, tak perlu nak tunggu lama. Oleh kerana masih awal, kami buat keputusan untuk singgah di pasar Satok yang terletak tidak jauh dari tmp kami bersarapan. Parking kereta dan 40 minit masa diberi utk ahli rombongan. Alaaaa, nama pun pasar.. lebih kurang macam pasar Rabu kat kedah, Pekan sari kat Pahang dan pengkalan kubor di Kelantan. Saja lah kan, orang kata, jangan tidak... Alang2 dah lalu..Esok2 org tanya pergi tak pasar Satok???... So jawapan kami...PERGIIIII...(jwb dgn konfidennya...heheheh)... Walaupun masa 40 minit, sempat juga membeli dah membelah di sini.. Bukan apa pun beli sedikit cenderamata sebagai kenang-kenangan.. Lagipun misi membeli belah kami yg seterusnya ialah di depan Waterfront Kuching.. Dalam deretan kedai tu, kami kena tahu kedai mana yg murah, kedai mana yang mahal.. Hari pertama dah servey kan..???...

 ~Inilah rupa Pasar Satok~

Okay, misi pertama nak sarapan kat Coffe O Coner.... done! Misi nak jejak kaki ke Pasar Satok... Done!!!... Misi seterusnya ialah nak bgambar dekat mercu tanda bandar Kuching. Terus  ke kereta dan mencari tempat yg ingin di tuju berdasarkan peta pelancong. Perjalanan mengambil masa lebih kurang 20 minit kot, sebab tak berapa arif dgn jalan kat situ yang berpusing2. Akhirnya.................... Sampai jugak kami dekat kucing gergasi tu.. Yeayyyyyy!!!!! Misi tercapai.. Alhmadulillah... tempat parking pun x jauh lbh kurang jarak 500 meter je dgn replika kucing tu...Miow..miow!!!!!...So..apa lagi.. klik..klik..klikkkk..... Suka ambik gambar kat replika ni yang aku kira sgt menarik. Takde gambar aku pun xpe... Abadikan gambar anak2 pun dah okay.. Yang penting aku enjoy mengarahkan diorg melakukan pelbagai aksi.. Kesian aku tgk anak2 kawan aku.. Dalam malu2 terpaksa jugak ikut arahan aunty ni kan...hehehe... Kakak dengan abang ni..xyah cakap lah.....
 ~Kucinggggg...Here We Are...miow..miow.!!!!~




 ~suasanadi bandar Kuching~
Klik klik punya pasal, tak sedar masa dah 1/2 jam berlalu.. Kami tinggal 1/2 jam lg untuk kembali ke hotel dan pulang kereta sewa ni. Alhamdulillah...misi ketiga...done!!!!!!!.... Tanpa berlengah lagi.. terus ke kereta untuk kembali ke hotel.... Tiba di lobby hotel, tuan empunye kereta dah pun sedia menanti.. Kereta dipulangkan genap2 dalam tempoh 24 jam...Ahhhh..... 3 jam yang memenatkan..rushing2 ke hulu ke hilir semata-mata untuk memastikan misi tercapai... Kena la buat macam tu kan..kalau tidak tak bergerak nya la... alang2 dah nak jalan, round sampai penat.. Balik semananjung, blh rehat okay...(sebenarnya aku pun dah penat giler 3 hari ni). Kami berehat di lobby hotel untuk R&R.. Rest and refresh untuk 15 minit... sebelum memulakan misi seterusnya... Pehhh!!!!!!!!!! kalah orang yg datang untuk meeting... Jadual kami laagii padat dan lagi hebat dari diorg... 

Okay... jom ikut kami melawat tempat yang berinformasi dan free pulak. Kami pergi ke muzium2 yang terletak bersebelahan dengan Hotel Merdeka Palace ni.. Terletak betul2 sebelah hotel ni... 15 langkah dah sampai....(kalau langkah panjang-panjang la...hehehe).. Kami masuk muzium pertama (lupa pulak apa nama muzium ni).. Kat sini terdapat pelbagai jenis batang kayu yang telah menjadi batu berjuta-juta tahun dulu... betul ke tidak......ntahlah..tapi itulah yg ditulis di setiap batu2 tu.. Sangat cantik, unik dan menarik. Sesuatu yg baru. Juga pendedahan utk anak2 sebagai pelajar. Aku??? apa lagi..suka klik..klik..klik je. Untuk dijadikan kenangan sekembali ke tanah semenanjung nanti...

 ~terserempak pulak dgn minah salleh dr carlifornia ni... minat benau dia kat aamira~~


Di Muzium Seni ni tidak dibenarkan mengambil gambar kerana di dalamnya terdapat hasil karya pelukis yang hak ciptanye terjaga. Mungkin juga untuk menjaga keaslian hasil seni mereka. So..gambar kat luar je okay.....









 Seterusnya kami pergi ke Muzium Etnologi yang juga tidak dibenarkan untuk mengambil gambar.. Kat dalam tu ada pelbagai awetan species burung, ikan dan beberapa kepala original si bujang senang. Juga terdapat rangka ikan paus...

 Misi hari ni tamat di sini. Acara sendiri-sendiri sebab kawan aku datang nak bawak aku dan anak2 pusing2 city.



 ~terubuk ikan masin~

Pada sebelah malamnya, Ishak (kawan aku) menjemput aku sekeluarga makan malam di rumahnya. Terima kasih my fren..nanti aku datang kuching, belanja lagi ye...heheheh..statement ke arahan ni???
~Kami dijamu dgn laksa Sarawak dan Nasi putih, kari ayam~
Adoiyaiii...mana nak letak laksa, mana nak letak nasi??

~TQ Ishak & Hidayah..nanti jemput lagi ye~

Seterusnya, Ishak membawa kami ke jeti untuk menaiki bot menyeberangi sungai yang jaraknya dalam 100-200 meter je.. Saja je nak bagi experience tu kat kitorang.. Kemudian kami dibawa ke Mira Cake House yang menjual pelbagai jenis kek lapis Sarawak. Mira Cake House ni sangat terkenal di Kuching ni...terutama dikalangan pelancong.

 ~kat dalam bot, 2 kali snap dah sampai..x sempat nak tukar kamera..heeee~
 ~macam2 jenis kek lapis~

Acara kami berakhir di sini.. Ishak menghantar kami ke hotel lebih kurang jam 11.45 malam... Kesian dia.. mesti penat melayan kami.... Semoga Allah jua membalas segala jasa dan budi baikmu wahai sahabat... Terima kasih juga kerana belanja aku kek lapis.. banyak pulak tu.. Bila sampai di rumah, rupanya ada 5 jenis kek lapis... Aku doakan semoga enko sekeluarga dimurahkan rezeki, diberi kesihatan yang berpanjangan dan sentiasa di dalam peliharaan Allah hendaknya..Aminn...tq my fren!!!!..

Friday, 7 December 2012

CUTI-CUTI SARAWAK DAY 2

Share
24 NOVEMBER 2012
Percutian kami di Sarawak di teruskan lagi pada hari kedua. Sementara kaum bapa sibuk dengan meeting mereka, kami kaum ibu dan anak2 sibuk juga dengan acara cuti-cuti kami. Nak harap en suami membawa kitorg jenjalan, memang susah sikit lah sebab jadual kursus/mesyuarat mereka yang sangat padat hingga ke sebelah malam. Kesempatan berada di sini x boleh dilepaskan begitu saja.. Jauh nak datang tu kan.... kena naik belon okay..!!!! So apa lagi... dengan rasminya aku melantik diri aku sendiri sebagai ketua rombongan cik kiah ni. Misi hari ni, pergi ke Perkampungan Budaya Sarawak yang terletak di Santubong yang mengambil masa 45 minit perjalanan menaiki kereta. Sebelum tu, kami sempat bersarapan di gerai yang berhampiran dengan hotel. 5 minit jalan kaki.


                     ~bergambar depan reception berlatarbelakangkan karpet bntk tugu negara~
              ~menu sarapan: Umai, mee kolok, laksa sarawak & buah Dabai (lemak mcm avocado)~

Aku juga sangat bertuah kerana misi hari ni ditemani oleh kawan sekelas aku yang bertindak sebagai pemandu pelancong kami pada hari ini. Tq ye Ishak. Sapa lagi yang nak susahkan nko kalau bukan aku kan..kan..kan.... Sebenarnya, pada mulanya kami ingin menyewa kereta dan menggunakan perkhidmatan pemandu pelancong dengan bayarannya RM600 untuk pakage 2 hari. Namun begitu setelah kami berbincang balik, kami mengambil keputusan untuk menyewa sebuah kereta avanza utk misi kami hari ini, di mana selebihnya akan menaiki kereta kawan aku. Persoalannya, bila dah sewa kereta, siapa pulak yang nak drive??? Akuuu jugak yang kena... kononnya, alasan diorang aku dah pernah drive tempat yang lagi asing iaitu di Melbourne.. Emmm apa2 je lah..asalkan misi hari ni berjaya. Harga kereta sewa ni pun ok jugak, RM180 untuk 24 jam. Kereta dihantar pada jam 10.30 pg, bermakna jam 10.30 pg esok kereta ni perlu dipulangkan.

Kami bergerak ke Santubong agak lewat. Tiba di sana lebih kurang 11.45 pg. Kami meneroka kawasan persekitaran Perkampungan Budaya Sarawak. Pelbagai bentuk rumah, budaya dan adat resam kaum2 bumiputera di Sarawak ni ditonjolkan di sini. Pendedahan tentang ni sangat baik dan bermakna terutama bagi pelajar2 sekolah macam anak2 kami ni. Ye lah kan..selalunya, diorang tahu tentang ni pun melalui buku2 je, now diorg merasa untuk explore dengan mata kepala mereka sendiri dan merasai suasananya. Bertuahnya menjadi anak2 zaman sekarang.

                         ~Inilah kawan sekelas aku, yg tak jumpe 22 thn ( Saudara Ishak bin Johari)~




                                                 ~berlatarbelakangkan Gunung Santubong~










Oleh kerana kami dah terlepas akan pertunjukan Kebudayaan pada jam 11 pagi, makanya kami terpaksa menunggu show seterusnya pada jam 4.00 ptg. Sementara menunggu masa pertunjukkan, kami mengambil peluang untuk makan tengahari di gerai yang disediakn dan seterusnya bersolat.

Pertunjukan mengambil masa 45 minit. Kami semua sangat terhibur dengan persembahan di situ.






              ~sebagai mengakhiri show tersebut, penonton dijemput menari bersama2 mereka~


Kemudian kami balik terus ke hotel penginapan untuk berehat. Sebelah malamnya, kami ambil keputusan untuk pusing2 bandar Kuching dengan kereta sewa kami. Pada mulanya, kawan aku janji nak bawak kami pergi ke PASAR SATOK, tapi tunggu punya tunggu dia tak datang.. Adoiyaiii... at last kami ambik keputusan untuk pusing2 sendiri je, sambil menikmati keindahan malam di bandar Kuching ni. Alang2 dah sewa kereta kan.. Tahu jalan ke????? apa lagi.........., kes nekad...main redah je dalam keheningan malam dan hujan lebat. Sebenarnya, aku pun ada jugak rasa takut dan berdebar-debar, maklumlah tempat tak biasa, takut sesat..tapi sengaja aku kuatkan semangat.. Kalau tak gitu, bila lagi kan.. Rugilah, datang dari jauh kalau nak terperap kat bilik je. Entah bila dtp rezeki untuk datang lagi. Kesempatan yang ada perlu digunakan sepenuhnya.

Anak bujang aku, Irfan dan kawan aku, kak Nira bertanggung jawab untuk membaca peta laluan kami nanti... Silap haluan, alamatnya..tak balik bilik kami malam tu...Alkisahnya... apabila kami mulakan perjalanan kami, tetiba kami terbaca mercu tanda PASAR SATOK.. Akhirnya, dah rezeki kami, dapat jugak jumpa Pasar Satok yang sememangnya jadual malam ni sepatutnya kami ke sana. Aku berhenti di tempat parking kereta walaupun kami tak berhajat untuk turun lbh2 dalam hujan renyai-renyai hujan dan kadang2 lebat tu. Alaaa pasar ni lebih kurang macam "UPTOWN" je pun. Ataupun macam Pengkalan Kubor, di Kelantan yang menjual pelbagai baranagan dan cenderamata. Di sini juga terdapat pasar yang menjual ikan terubuk masin yang sangat terkenal dan menjadi sinonim bagi org Sarawak ni. Ok, semua ahli majlis sangat berpuas hati dapat tengok pasar satok ni... Dalam perjalanan juga kami, jumpa restoran yang menurut kawan aku, sangat femes untuk sarapan pagi .  "COFFEE 'o' CONNER". Jadinya misi pagi esok, hendak bersarapan di sini (sebab kami ada kereta utk bergerak ke situ). Selepas makan malam (3 orang je yang makan), yang lainnya, muka moyok je sbb mengantuk..dah lewat malam... Lagipun kami makan tengahari pun agak lewat jugak.... kami ambil kesempatan untuk pusing2 city. Pusing punya pusing, 2 kali aku lalu kat pasar satok tu. Macam nak kena pegi jeeee... esok..... Semasa menjelajah bandar Kuching ni (pandai2 je explore berpandukan peta pelancong), akhirnya kami berjumpa dengan replika KUCING BESAR yang sememangnya aku berhajat sangat nak bergambar di situ. So...misi pagi esok...... COFFEE 'O' CONNER, PASAR SATOK DAN BERGAMBAR DI KUCING BESAR TU... Misi ni perlu dibuat sebelum jam 10.30 pagi..(sebab nak pulangkan kereta genap 24 jam...). Untuk ke tempat2 tu agak jauh, so nak jalan kaki..memang sah2 berpolohhhh....


MISI BERSAMBUNG ESOK...





Related Posts with Thumbnails
.

Thank's for visiting my blog