Ikhlaslah menjadi diri sendiri agar hidup penuh dengan

ketenangan dan keamanan

Thursday, 23 February 2012

Kek Karemel Versi Aku

Share

Assalamualaikum....
Bila sebut je nama kek karemel ni, aku teringat pada blog popular Masam Manis. Bila tengok dia buat kek ni, memang rase teruja sangat dan rasanya bukan aku sorang yang teruja, malah semua pengikut blog dia akak teruja dgn hasil kek karemel yang dia buat, yang disertakan gambar2 yang cantik menarik. Terpanggil untuk mencuba. Tapi tu lah kan.. aku ni, kalau nak buat aktiviti masak memasak terutama dalam membuat kek ni, kena persediaan dari segi mental dan fizikal.. Malam semalam, aku kuatkan semangat nak cuba buat kek yang dah lama menjadi idaman aku ni. Walaupun badan ni penat, tp tetap kuatkan semangat nak buat. Hasilnya, kek karemel aku ni tak brp menarik perhatian. Rupa paras pun tak secantik kek yang kak ita buat. Karemelnya pulak nipis je sebab loyang yang aku guna agak besar (itu je loyang yg aku ada). Tapi takpelah kan..yang penting rasenya tetap sedap.
Bagi sesape yang nak mencuba resepi ni, boleh lah pegi ke blog masam manis. Kat situ ditunjukkan step by step cara untuk buat kek karemel ni... Buat kak ita, mintak share resepi kat blog ni juga ye.


KEK KAREMEL
by : Munirah Baharum

Gula Hangus

2 sudu besar gula pasir

Sediakan loyang 8 inc.
Tabur gula dalam loyang dan masak atas api perlahan.
Biar gula hancur dan warna tukar jadi perang.
Ratakan gula dgn menyenget2 kan loyang kiri dan kanan
Biar gula sejuk. Gula yg sejuk ni akan keras dan akan retak2 dan berbunyi spt kaca pecah bila dah keras.
Ketepikan

Bahan Karemel
1/2 tin susu cair
70g gula castor
1/2 sudu teh esen vanilla
3 biji kuning telur

Kacau susu dan gula hingga gula larut.
Kacau telur dan esen perlahan.
Satukan kedua2 bahan dan kacau rata perlahan aje.
Kemudian tapis ke dalam loyang gula hangus tadi.
Ketepikan.
Kalau nak dapatkan lapisan karemel yg tebal gandakan sukatan susu dan kuning telur.
(Adunan ni tak perlu di bakar dulu ye! kita akan bakar adunan ni bersama adunan kek nanti )


Adunan Kek Bahan 1
70g gula kastor
3 biji telur kuning
135ml air
45ml minyak masak

Pukul telur kuning, minyak dan air sampai gebu dan tukar ke warna putih.
Kemudian masukkan gula kastor dan pukul lagi sampai naik sekali ganda.

Adunan Kek Bahan 2
140 gm tepung gandum
1 sudu teh baking powder


Matikan mixer dan masukkan tepung dan baking powder yg telah diayak
Masukan sikit2 dan kacau perlahan secara kaup balik hingga kesemua bergaul sempurna.
Ketepikan.

Merinque
6 biji putih telur - pastikan jgn tercampur sedikit pun telur kuning
70g gula castor
1 sudu teh krim of tar2

Pastikan semua peralatan dalam keadaan kering
Pukul putih telur hingga berbuih
Masukkan gula dan tatar dan terus memukul dgn speed tinggi hingga adunan kental dan kaku. kalau kita terbalikkan loyang adunan putih telur tu tidak jatuh
Masukkan 1/3 bahan merinque kedalam adunantepung tadi.
Gaul rata secara kaup balik
Kemudian masukkan semua baki adunan merinque dan ratakan dgn kaedah kaup balik hingga bergaul sempurna. Kacau perlahan sahaja.

Bahagikan adunan kepada 3 bahagian yg sama banyak.
Letakkan pewarna yang anda sukai.

Kemudian tuangkan adunan kek ni ke atas lapisan karemel tadi.
Belang- belangkan adunan
Tuang 3 sudu lapisan pupple, kemudian 3 sudu lapisan pink di tengah-tengah lapisan purple. Kemudian tuangkan pula 3 sudu lapisan biru di tengah-tengah lapisan pink.
Buat begini sehingga 3/4 adunan, kemudian buat pula cara yg sama dgn 2 sudu pula.
Akhir sekali dengan satu sudu.
Lorekkan atas adunan dengan lidi.

Panaskan oven terlebih dahulu. Ita panaskan pada suhu 170 C terlebih dahulu. Bila dah masukkan kek dalam oven ita tukar pada suhu 160C
Gunakan api bawah sahaja.

Kaedah Steam Bath
Tuangkan air panas dalam loyang yg lebih besar dari loyang kek tadi.
Letakkan loyang yg berisi kek dalam loyang yg berisi air panas tadi
Letakkan pada rak bawah dalam oven.
Bakar kek pada suhu 160 C dengan api bawah selama 1 jam atau sehingga kek benar-benar masak.
Jangan buka pintu oven semasa proses pembakaran 1/2 jam pertama.
Selepas masak ita biarkan kek kekal dalam oven sehingga kek renggang di tepi loyang.
Terbalikkan kek atas pinggan dan biarkan kek turun sendiri.
Potong kek bila ia benar-benar telah sejuk.
Simpan kek dalam peti ais untuk tahan lebih lama.
Kek ni juga sedap di makan dikala sejuk.



2 comments:

CT Delima said...

As'salam Jumee

ada lagi kek karemal ni tak..? nak gak merasa sepotong tu, k.ct tak buat2 lagi. bukan apa takut tak habis makan nanti :)

JUMEE ZAILA AHMAD said...

Hahaha, ada2 je kak ct ni kan....jemputlah masuk rmh...blh tapau skali tau!

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails
.

Thank's for visiting my blog