Ikhlaslah menjadi diri sendiri agar hidup penuh dengan

ketenangan dan keamanan

Wednesday, 11 December 2013

Donut

Share


Assalamualaikum.... jawab ye salam ni..
Terima kasih kepada smua kerana sudi singgah di blog Me, Myself & I. Hari ni aku nak share resepi donut. Sebut donut ni memang senang tp kalau silap buat donut akan keras dan bantat. Dan inilah yg menjadi masalah aku sebenarnya. Setiap kali buat donut, susah betul nak menjadi cantik. Kekadang aku buat sebijik2 macam arahan dari resepi di internet..akhirnya...bantat dan keras jugak donut aku.. Anak2 pun dah jadi fobia kalau aku buat donut sebab terpaksa makan donut yang tak berapa nak menjadi... Kesian kan..

Okay, setelah buat beberapa kali buat research (hehehe blh ke guna ayat ni) dari pelbagai blog, dan aku ubah suai mengikut kreativiti aku.. yang mana aku rase selesa la kan..Terima kasih tak terhingga diucapkan kepada pemilik-pemilik blog Dapur Tanpa Sempadan, blog Dari Dapur Kak Jee, dan blog CITARASA RINDUAN atas sumbangan resepi sebagai bahan rujuk aku.





Jommm kita tgk resepi donut versi aku ni.

Bahan-bahan:
500 gram tepung gandum
11 gram dry yis
2 sudu besar butter/marjerin
3 sudu besar susu tepung
3 sudu besar gula
1 sudu teh garam
300 ml air suam/ susu segar yg dipanaskan sekejap (suam)

Cara2:
1. Masukkan semua bahan, kecuali air/susuke dalam mangkuk pengadun. Kacau rata supaya semua bahan bersatu.
2. Masukkan susu/air suam ke dalam mangkuk dan putar dengan kelajuan sederhana dan kemudian laju.
3. Pastikan adunan lembik sedikit..Maknanye, kalau pegang dgn jari masih lagi melekat.. kalau keras masukkan air sikit je..2,3 sudu. Putar lagi hingga semua tepung tak melekat pd mangkuk.
4. Biarkan rehat setengah jam supaya yis mengembang sekali ganda.
5. Selepas setengah jam, putar lagi dengan mesen pengadun dalam 1 minit supaya adunan mengecil kepada asal semula.
6. Buat bulat dan tebuk lubang dgn jari je supaya jadi macam bentuk tayar. Kalau nak tekap dgn acuan pun boleh juga. Kalau ikut aku.. lagi senang bentukkan dgn jari. Cepat dan senang. Tak payah nak canai dan terap bagai...
7. Bila dah buat macam tayar tu, rehatkan la dalam 15-20 minit ataupun bila donut dah menaik  seperti gambar kat bawah tu. Pastu boleh la digoreng ye...
8. Donut yang sudah siap, boleh di salut dgn gula caster. kalau suka manis, boleh juga disapu dgn glaze ataupun coklat yang telah dicaikan. Hiaslah mengikut kreativiti memasing.



donut sebelum kembang, selepas kembang dan selepas digoreng.


 Inilah dia bahan2 yg diperlukan utk membuat donut.




Selamat menikmati keenakan donut pelbagai rasa. Enjoyyy!!!!

0 comments:

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails
.

Thank's for visiting my blog