Ikhlaslah menjadi diri sendiri agar hidup penuh dengan

ketenangan dan keamanan

Wednesday, 29 October 2014

Bun Kacang Merah

Share
Assalamualaikum..........

Jommm kita layan gambor bun kacang merah ni pulak... Resepi??? sama mcm resepi cheese stick bread... klik sini

Bahan2nya sama je, cuma  yang ni kena buat bulat2 dan masukkan inti kacang merah kat dalamnya.. Boleh juga ubah suai letak inti kelapa, sardin dan sebagainya...


Bahan-bahan: Bun Kacang Merah

420 gram tepung high protein (tpg roti)
3 sudu besar susu tepung
1 sudu kecil garam
80 gram gula caster
3 sudu kecil yis segera/kering/mauripan
1 biji telur ayam gred A
100 ml air
100 gram water roux****
60 gram butter
1 sd kecil bread softener
1 sudu kecil bread improver
kacang merah secukupnya sebagai inti

Nak tau macamana nk buat water roux? just klik pada water roux kat atas tu...

Cara2nya:
Masukkan semua bahan dalam mangkuk pengadun, kecuali air... Putar bahan supaya sebati... Kemudian masukkan air sedikit demi sedikit.. Jangan habiskan air tadi.. Kalau dah terhabis jugak..doh akan jadi lembut.. Jangan risau ye..tambah kan la tepung sedikit demi sedikit hingga dapat doh yang dikehendaki..

Uli dengan mixer kek pada high speed dalam 3-5 minit.. Rehatkan doh lebih kurang 30 minit.
Selepas doh naik sekali ganda, tumbuk2 doh tu supaya kembali ke bentuk asal. Buat bulat2 macam gambar di bawah dan masukkan inti kacang merah ke dalamnya. Susun dalam loyang dan biarkan doh 30-40 minit supaya doh menaik sekali ganda. Sila rujuk gambar kat bawah kalau kurang jelas...

Bila dah masak, keluarkan roti dari oven dan sapu atas roti dengan butter...

                                      









Cheese Stick Bread

Share
Assalamualaikum...
                                      

Haaaaa....nampak tak cheese stick bread aku yang gebu gebas ni... perghhh...Bangga tuuu bila buat roti cheese menjadi canggini... Rase hilang penat... Pastu bila rase keenakkannya..Wallaaa..standard mcm kat bakery Jaya Jusco..(Yg ni aku tambah la)..nak promote kena up sikit la kan... Seriously...Memang aku sangat bangga dengan persembahan roti cheese aku ni.. Lama aku mentelaah..mencari resepi..fahamkan...kombine sana, kombine sini..Akhirnya..ter realisasi lah cheese stick bread aku ni...

Aku pun tak berniat nak celoteh banyak2 kat sini sbb rata2 kawan2 aku dah x sabar nak dpt kan resepi roti yang gebusss mcm ni.. Jommmm kita intai2 apakah bahannya utk membuat roti cheese ni...

Anda juga boleh lawat blog ni utk penerangan lbh lanjut..
http://emiliaputeri.blogspot.com/2012/05/step-by-step-cheezy-bread-lembutnya.html

Cheese stick bread:

Bahan-bahan:

420 gram tepung high protein (tpg roti)
3 sudu besar susu tepung
1 sudu kecil garam
80 gram gula caster
3 sudu kecil yis segera/kering/mauripan
1 biji telur ayam gred A
100 ml air
100 gram water roux****
60 gram butter
1 sd kecil bread softener
1 sudu kecil bread improver
mozarella/parmesan, ittalian herbs,
gula secukupnya utk ditabur ke atas roti

Nak tau macamana nk buat water roux? just klik pada water roux kat atas tu...

Cara2nya:
Masukkan semua bahan dalam mangkuk pengadun, kecuali air... Putar bahan supaya sebati... Kemudian masukkan air sedikit demi sedikit.. Jangan habiskan air tadi.. Kalau dah terhabis jugak..doh akan jadi lembut.. Jangan risau ye..tambah kan la tepung sedikit demi sedikit hingga dapat doh yang dikehendaki..

Uli dengan mixer kek pada high speed dalam 3-5 minit.. Rehatkan doh lebih kurang 30 minit.

Bila doh naik sekali ganda, putar lagi mixer dan doh akan turun semula ke bentuk asal. Leperkan doh nipis2 dan potong ikut ukuran yang dikehendaki. Mak aiiii..Faham ke tak ni penerangan aku ni...hehehhe itulah...main hentam kromo je ni.. Nak cepat ayatnya tak tersusun..Apa yng terlintas kat kepala, itu yg aku tulis.. Xsempat nk edit2 text ni ye dik non... Janji ada ye...

Selepas itu, susun lah roti kita tu kat dalam loyang macam kat bawah tu.. Rehatkan 30-40 minit supaya roti naik sekali ganda..Parutlah mozarella cheese, tabur kan gula dan italian herbs. Aku buat 2 versi.. Satu versi yang ada italian herbs, dan yang satu lagi yang aku taburkan mozarella dgn gula je... Dua2 sedap..Wallaaaa.......Lembut lemak berkerim.... Cukup untuk membuat saiz badan kita semua bertambah...

Oppsss!!!..Jangan lupa panaskan panaskan oven pada suhu 160-170 degree.  Bakar roti 15-20 minit atau sehingga roti masak...menggunakan api atas dan bawah.

Jom layan gambar2 kat bawah ni...

                                      





Tarraaaaaaa...... Inilah dia ropa paras cheese stick bread aku yg tersangat sedap dan gebus ini.. Agak2 next time buat, blh jadi macam ni jugak ke???? Ermmmm...kita tgk je la nanti ye...  Selamat mencuba ye semua!!!!!!






 

Wednesday, 15 October 2014

Macaroni Goreng Ala Thai

Share
Assalamualaikum...

Lama sungguh aku tak hapdet blog aku ni. Dekat2 setahun kot.. Nampak macam bizi je aku ni..Ontahla....saje buat2 bizi kot.. Okay gang.. hari ni mak cik taknak celoteh banyak..Penat arr merepek kat dlm ni... Jom ikut mak cik nak  masukkan resepi Macaroni goreng ala2 Thai. Pernah tengok macaroni tak? Haa bentuknya ala2 nut basikal gitu... Tapi jangan pulak korang ambik nut basikal buat goreng pulak..Hahaha..naya jadinya nanti. Resepi senang..pejam mata pun boleh jadi.
Jomm kita masuk dapur makcik jom...



Macaroni Goreng Ala Thai

2 cawan macaroni~ direbus dan ketepikan
4 ulas bawang putih~diketuk dan cincang halus
1 biji bawang merah~dimayang
5-6 ekor udang sederhana (blh letak sotong juga)
beberapa keping cendawan kering/shitake ~rendam dan potong kecil2
sedikit garam
1 camca paste tomyam @1/2 kiub tomyam maggi
3 helai daun limau purut diracik halus mcm bunga rampai
2 biji cili padi di potong kecik2
Sedikit minyak zaitun untuk menumis (minyak masak pun blh je)

Cara-cara:

Panaskan minyak dan tumis bawang putih dan bawang merah hingga naik bau.
Masukkan udang, garam, paste tomyam
Masukkan cendawan, daun limau purut dan cili api.
Last sekali, masukkan macaroni dan kacau rata... rasa la masin ke tak ke kan.. Kemudian boleh la tutup api dan sedia dihidang....

TARRAAAAA!!!!!!





***** aku masak ikut apa bahan yg ada di dapur ye... Boleh ubahsuai ikut kesesuaian bahan yg ada kat rumah korang ye... okay selamat mencuba...



Related Posts with Thumbnails
.

Thank's for visiting my blog