Ikhlaslah menjadi diri sendiri agar hidup penuh dengan

ketenangan dan keamanan

Tuesday, 23 June 2015

Ramadhan 6: Jelly Kelapa

Share
Assalamualaikum..
Hari ni adalah ramadhan ke 6... Rasanya kita straight to the point je la.. Tak larat rasanya nak merepek banyak-banyak. Entry ni pun hanya boleh di buat selepas balik dari solat terawih. Kang kejap je masa dah pukul 11 lebih. Tak larat lagi rasanya nak berjaga lewat malam. Aikkk..tadi kata xnak merepek lebih2... Tu... berjela jugak aku merepek kat atas tu..heeeee... Seperti tahun lepas, aku dan en suami bercadang untuk sediakan menu yang simple je untuk berbuka puasa. Taknak masak lebih. Kalau boleh masak untuk sekali makan je.. Lepas tu terus clear.. Takde ulang makan selepas terawih okay. (Ala-ala nk jaga badan la kan).. Ehhh takdela... memang dah terbiasa,lepas kul 10 malam nak elakkan perut penuh. Nak tidur pun tak senang dgn perut yg penuh nanti. Tak gitu....
okla.. hari ni aku berdua beranak je dgn anak dara aku. En suami out station hari. so lagi mudah masakan aku hari ni. main campak campak je hokay... campak dalam kuali la ye, bukan campak kat luar tau...


Jommmmmm... seperti biasa la ye.. Kita mulakan dgn resepi jeli kelapa. Aku buat jeli ni sebelah malam selepas balik dr solat terawih. Kebetulan pulak ada air kelapa lebih dari berbuka tadi.. Apa lagi terus terfikir nak buat jeli kelapa ni. Maklumlah, sebelah siang... balik dari mengajar pun dah jam 2-3 ptg.. Tak larat nk terkejar2 nk turun dapur.... sibuk dgn zzzzz.... hahaha. 

Jelly Kelapa.
Bahan-bahan:

10 gram serbuk agar-agar
1 cawan gula pasir (aku kurangkan sedikit dr resepi asal)
3 mug air
2 mug air kelapa
isi kelapa muda secukupnya_hiris panjang2.

Cara:
1. Masakkan air dan serbuk agar2 sehingga mendidih.
2. Masukkan gula dan biar mendidih.
3. Tapiskan dan masukkan air kelapa dan isinya. kacau rata. 
4. Masukkan dalam bekas kecil-kecil.
5. Sejukkan di dalam peti ais.
6. Sedia untuk dihidang.

Selamat mencuba!








0 comments:

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails
.

Thank's for visiting my blog