IKHLASLAH MENJADI DIRI SENDIRI AGAR HIDUP PENUH DENGAN KETENANGAN DAN KESEJAHTERAAN
Thursday, 28 April 2011
Apam Puteri Ayu
Red Velvet Cupcake
Red Velvet Cupcakes:
125 gram tepung kek/ self raising flour (diayak)
1 1/4 sudu teh garam
1 sudu besar (10 gram) serbuk koko
57 grams unsalted butter
150 grams gula caster (aku guna 100 gram je)
1 biji telur gred A
1/2 sudu teh esen vanila
120 ml buttermilk
1 sudu besar pewarna merah
1/2 sudu teh cuka makan
1/2 sudu teh soda bikarbonat
Cream Cheese Frosting:
113 grams cream cheese (suhu bilik)
1/4 sudu kecil vanila
30 gram icing sugar
80 ml whipping cream (double cream)(35-40% butterfat)
Cara-cara:
Panaskan oven 175 C. Dalam satu bekas, ayak serbuk koko, garam dan tepung. Ketepikan. Dalam mesen mixer, pukul butter hingga lembut. Masukkan gula dan pukul lagi hingga kembang. Masukkan telur dan pukul lagi hingga telur sebati. Masukkan esen vanila.
Campurkan buttermilk dengan pewarna merah. Gunakan mixer pada kelajuan perlahan, masukkan buttermilk berselangseli dengan campuran tepung, garam dan koko tadi..
Di dalam bekas kecil, campurkan soda dan cuka makan. Campuran ini akan menghasilkan gas dan cepat-cepat masukkan ke dalam adunan kek tadi. Kaupbalikkan dan masukkan dengan cepat ke dalam cup yang telah di sediakan. Bakar lebih kurang 18-23 minit atau sehingga kek masak.
Cream Cheese Frosting:
Masukkan semua bahan dan putar sehingga kembang. Masukkan dalam bekas piping dan sedia utk menghias cukcake anda.
*** Kalau korang tak paham ayat aku yg tunggang langgang ni, lebih baik baca original resepi kat bawah ni ye....
Red Velvet Cupcakes: Preheat oven to 350 degrees F (175 degrees C) and line 12 muffin tins with paper cupcake liners.
In a large bowl sift together the flour, salt, and cocoa powder.
In the bowl of your electric mixer, or with a hand mixer, beat the butter until soft (about 1-2 minutes). Add the sugar and beat until light and fluffy (about 2-3 minutes). Add the egg and beat until incorporated. Scrape down the sides of the bowl. Add the vanilla extract and beat until combined.
In a measuring cup whisk the buttermilk with the red food coloring. With the mixer on low speed, alternately add the flour mixture and buttermilk to the butter mixture, in three additions, beginning and ending with the flour.
In a small cup combine the vinegar and baking soda. Allow the mixture to fizz and then quickly fold into the cake batter.
Working quickly, divide the batter evenly among the 12 muffin cups and smooth the tops with an offset spatula or the back of a spoon. Bake in the preheated oven for approximately 18 - 23 minutes, or until a toothpick inserted in the center of the cupcakes comes out clean.
Cool the cakes in their pans on a wire rack for 10 minutes and them remove from pan. Let cool completely before frosting. Either spread the frosting with a knife or offset spatula, or use a large 1M Wilton open star decorating tip to pipe the frosting.
Cream Cheese Frosting: In the bowl of your electric mixer, or with a hand mixer, beat the cream cheese until smooth. Add the vanilla and confectioners sugar and beat until smooth. Using the whisk attachment, gradually add the heavy cream and whip until the frosting is thick enough to pipe. Add more sugar or cream as needed to get the right consistency.
Makes 12 cupcakes.
Kek Chiffon Pandan
Kek chiffon pandan:
Bahan-bahan:
(A)
5 kuning telur (size A)
60g minyak masak/jagung
70g santan
80g tepung kek
pes daun pandan
(B)
5 putih telur
110g gula kastor
1/2 sudu kecil cream of tartar
Cara-cara:
1) Masukkan bahan (A) ke dalam mangkuk mixer dan pukul hingga sebati. ketepikan.
2) Pukul putih telur hingga kental. Masukkan cream of tartar dan gula sedikit demi sedikit hingga sebat (sampai bertanduk).
3) Kaup balikkan bahan (B) ke dalam (A) perlahan-lahan dan cermat, jangan sampai bancuhan menjadi berat dan mendap.
4) Tuangkan ke dalam loyang kek chiffon berukuran diameter 25 cm, tanpa gris.
5) Bakar dalam ketuhar yg telah dipanaskan terlebih dahulu dengan suhu 175 C selama 45-50 minit.
6) Selepas loyang dikeluarkan dari oven, terbalikkan loyang dan biarkan sejuk sebelum dikeluarkan untuk dipotong dan dihidangkan...
Ok kenkawan semua, selamat mencuba resepi kek chiffon ni ye!!!!!!!!!!
Chow dulu!!!!!!!!!!!!
Monday, 11 April 2011
Happy 15th Birthday to Aamira Haifaa!!!!!
Seperti thn lepas jugak lah kan..Bila mamanya dah pandai men'deco' kek ni (lepaslah setakat nak deco kek anak beranak walaupun belum mencapai standard).. Besday girl suka-suka hati dia je nak request kek bentuk macamana kan..Siap paksa aku tulis happy besday dalam tulisan Korea pulak tu... mentang-mentanglah tengah hangat citer Korea..aku pun terlibat sama kena tulis Korea...So, sebelum mulakan deco. aku kena berlatih tulis dalam tulisan korea tu...nak tercabut jugak lah tgn aku ni..mengigil-gigil nko...tulis jawi lagi sonang rasanye.... Sebenarnya, majlis ni tak jemput ramai pun. Memang plan nk jemput kawan sebaya dia je.. Kiranya jemput kawan baik besday girl je lah kan... Oleh kerana tak ramai kawan sebaya besday girl kat bumi Bundoora ni, jadinya tak ramai jugaklah tetamu yg dijemput. Sekadar menjemput untuk minum petang sambil-sambil makan kek.. Takdelah ckp majlis hari jadi pun... Dalam pada tu, aku sediakan jugak bihun soto sebagai sampingan (x sempat nk snap gambar bihun sup)... Buat kek ni pun sekadar suka2 je. Takde juga acara tiup-tiup lilin. Cuma buat kek ni sekadar syarat je lah.. Lagipun bukannya budak-budak umur 5,6 thn yg nak meriah dgn besday party. Oleh kerana takde nyanyi hepi besday to you, jadi aku dedikasikan lagu kat bawah ni untuk besday girl aku ni. Didatangkan khas dari negeri Korea.. Hambik kau..nak sangat lagu Korea kan... Ce dengar, ce dengar...LAYANZZZ!!!!
Sunday, 10 April 2011
~Cream Puff With Custard~
- CREAM CUSTARDBahan-bahan ( lebih kurang 300ml )
1 sudu besar tepung
1 sudu besar tepung jagung
4 sudu besar gula
200cc(1 cup) susu segar
1 biji telur (L size)
1 sudu besar mentega
- UNTUK CREAM PUFF :- Satukan air dan mentega, jerang hingga mentega cair. Masukkan garam dan juga tepung tadi, kacau dengan senduk kayu sehingga adunan menjadi bancuhan kental yang tidak melekat di periuk, gunakan api perlahan. Matikan api, alih adunan ke dalam mangkuk pemutar. Bila adunan suam, putar pada kelajuan sederhana, masukkan telur + kuning telur dan esen vanilla. Putar hingga sebati. Alih kan bancuhan ke dalam beg piping yang dipasang muncung bintang. Paipkan bentuk rosset berdiameter 2 inci atas dulang pembakar yang telah disapu sedikit mentega Buat hingga siap.
- Bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 200C selamat 25 minit, bergantung pada oven masing. Sejukkan atas jaringan, kemudian belah, isi ruang dalam cream puff dengan custard cream tadi, ayak sedikit gula aising sebagai penyeri....
- CREAM CUSTARD:- Masukkan bahan dari no 1-3 ke dalam mangkuk. Masukkan 1-2 sudu besar susu. Kacau sehingga tiada yang berketul. Masukkan telur dan kacau lagi. Kemudian masukkan susu yang selebihnya tadi dan kacau . Masak di atas api sederhana sehingga pekat. Bila dah pekat, tutup api dan masukkan mentega. Kacau sehingga mentega sebati dengan custard.
- Perhatian: Kalau guna hanya kuning telur, gantikan sebiji telur kepada 2 biji kuning telur.
Saturday, 9 April 2011
Devil's Food Chocolate Cake
sumber: Ayu S'pore
Ingredients:-
1 cup all purpose flour
1/4 cup cocoa powder-( Ayu used Valrhona cocoa powder)
3/4 tsp bicarbonate soda
1/4 tsp salt
1/2 cup granulated sugar-Ayu used 1/4 cup
1/2 brown sugar- Ayu used 1/4 cup
65g butter
1 large egg
1 tsp vanilla extract
1/4 cup buttermilk- (homemade 1 cup milk added with 1 tbsp distilled vinegar leave to rest for about 20 minutes, but use 1/4 cup only ya for this recipe)
1/2 cup warm water
Method:-
Set your oven at 170C
Prepare your cake tins.
Sieve flour, cocoa powder, bicarbonate soda, salt, and set aside.
Beat butter with sugars until light and fluffy, add eggs.
When all well incorporated add the dry ingredients (flour, cocoa powder etc) and alternate with liquid ingredients (buttermilk + warm water) in three portions, last incorporate the vanilla extract.
Bake for about 30 minutes or until just cooked
Cream Cheese Frosting-(make 1/2 the amount next time)
250g Philadelphia cheese-(next time just use 1/2 this amount for the cream cheese)
125 butter
1 cup icing sugar-Ayu used 1/4 cup
1 tsp vanilla extract
juice of a squeezed slice of lemon
Beat the cheese and butter, just until creamy, add the icing sugar, vanilla and lemon juice.
Chocolate Ganache-(make 1/2 the amount next time)
200ml double cream with at least 30% fat content-I used whippping cream
250g dark chocolate, chopped finely
a pinch of salt
In a double boiler, warm the cream until just at boiling point, add the chocolate & salt and stir. When all the chocolate has melted, remove for heat and continue stirring until all well mixed.
Let the cake cool completely, spread the cream cheese frosting and pour the ganache on top.
Sources:-From cupcakeschek.blogspot.com
Fried Broccoli With Tofu
Resepi:
Sebatang/sekuntum brokoli (blh ke aku guna penjodoh bilangan kuntum ni???)
3@4 bungkus tauhu jepun
4 ulas bawang putih (ditumbuk halus)
1 ketul kiub ikan bilis @ ayam
1/2 cwn air
garam secukupnya
minyak untuk menumis
Cara-cara: Brokoli di potong ikut suka hati. Tofu di potong lbh kurang 1.5cm dan digoreng terlebih dulu. Angkat dan ketepikan. Keluarkan minyak yang diguna untuk menggoreng tofu dan tinggalkan sedikit untuk menumis. Tumis bawang putih dan setelah garing, masukkan air. Masukkan juga kiub ikan bilis/ayam. Masukkan brokoli dan gaul rata, lbh kurang 2 minit. Masukkan tofu yang telah digoreng tadi dan terus je tutup api. Angkat dan taburkan bawang goreng.