Thursday, 28 April 2011

Kek Chiffon Pandan

Hari ni aku nak masukkan entry resepi kek chiffon pandan yang aku dah buat baru2 ni... Kepada kenkawan semua, bolehlah mencuba resepi kat bawah ni. Sebelum tu aku nak bagi kredit kat Sel Tarmizi atas sumbangan resepi ni.

Kek chiffon pandan:

Bahan-bahan:
(A)


5 kuning telur (size A)

60g minyak masak/jagung

70g santan

80g tepung kek

pes daun pandan



(B)

5 putih telur

110g gula kastor

1/2 sudu kecil cream of tartar


Cara-cara:
1) Masukkan bahan (A) ke dalam mangkuk mixer dan pukul hingga sebati. ketepikan.
2) Pukul putih telur hingga kental. Masukkan cream of tartar dan gula sedikit demi sedikit hingga sebat (sampai bertanduk).
3) Kaup balikkan bahan (B) ke dalam (A) perlahan-lahan dan cermat, jangan sampai bancuhan menjadi berat dan mendap.
4) Tuangkan ke dalam loyang kek chiffon berukuran diameter 25 cm, tanpa gris.
5) Bakar dalam ketuhar yg telah dipanaskan terlebih dahulu dengan suhu 175 C selama 45-50 minit.
6) Selepas loyang dikeluarkan dari oven, terbalikkan loyang dan biarkan sejuk sebelum dikeluarkan untuk dipotong dan dihidangkan...

Ok kenkawan semua, selamat mencuba resepi kek chiffon ni ye!!!!!!!!!!
Chow dulu!!!!!!!!!!!!

No comments:

Post a Comment