Saturday, 25 April 2020

NASI LEMAK DAN SAMBAL UDANG

Assalamualaikum wbt
Hari ni PKP ke 39 yang merupakan hari ke 2 kita berada di bualan ramadhan.
Hari ni sis masak nasi lemak dan sambal udang pengantin segar yang dibeli dari nelayan di Kuala Sg Baru. Alhamdulillah dgn rezeki yang Allah berikan.
RESEPI NASI LEMAK CARA SIS

2 pot beras basmathi
1 sudu kecil halba
1/2 pot santan(guna pot utk sukat nasi) Sis guna santan kotak KARA. 
1 sudu gula
1 sudu teh garam
1 helai daun pandan-disimpul
1/2 inci halia-dihiris
Air (2 3/4 pot air)-guna cawan yang sama sukat beras. Sis guna pot kecil rice cooker tu je.

****sedikit panduan nasi lemak beras basmathi cara sis
4 cawan beras basmathi = 6 cawan air + santan (1 cawan santan+5 cwn air)
**kalau nak lebih lemaknya, lebihkan santan dan bakinya tambahkan air.


Cara-cara:
1. Basuh beras dan masukkan dalam rice cooker.
2. Masukkan halba, garam, gula, daun pandan dan halia.
3. Masukkan santan.
4. Masukkan air
5. Kacau sebati dan on kan elektrik periuk kita tu. 
Kalau bukan bulan puasa, kacau dan rasa lah garam dan gula. Gula jangan mcm manis air teh pulak. Gula utk dapatkan lemak nasi je.
Masak seperti biasa.


SAMBAL UDANG
Bahan_bahan
3 ulas bawang putih-diketuk dan cincang halus
1 biji bawang besar-dimayang
2 senduk cili kisar(atau secukupnya)
9 ekor udang
Gula dan garam secukupnya
sedikit air asam jawa

Cara-cara:
1. Panaskan minyak secukupnya.
2. Tumis bawang putih hingga naik bau.
3. Masukkan cili kisar dan biarkan cili garing. Bila dah pecah minyak, jika byk sgt minyak, blh keluarkan minyak dgn sudu.
4. Masukkan udang, air asam jawa, garam dan sedikit gula(sis x letak gula)
5. Masukkan bawang hiris dan biarkan seketika.
6. Tutup api dan sedia dihidang.

Nasi lemak bolehlah dimakan dengan telur rebus, ulam timun, ikan bilis dan sebagainya. kita buat dia.. tak kisahlah kan...Hari ni sis buat sayur campur dgn tofu. 



No comments:

Post a Comment