Monday, 18 May 2020

ROTI JOHN

Assalamualaikum wbt
Hari ni hari ke 62 PKP: Hari ke 6 pkp fasa 5
18 MEI 2020: 25 RAMADHAN 1441

Hari ni kita buat Roti John dan Badak Berendam. Resepi roti john ni adalah subangan resepi dari seorang kawan semasa kami sama-sama berkelana di bumi Melbourne.
Meh kita tgk roti john senang ni...

RESEPI ROTI JOHN MUDAH
Bahan-bahan:

Beberapa keping roti mini john(blh beli kat kedai)
1 tin sardin-ambil isi ikan shj(4 ekor ikan sardin)
2 sudu besar rempah kari ikan
1 sudu kecil lada hitam/lada sulah
daun sup dan daun bawang secukupnya
sedikit garam
1 sudu besar serbuk cili/cili kisar
4 biji telur
minyak utk menggoreng roti john
1 biji bawang besar-dikisar/didadu

sayur kobis-hiris halus
timun-potong bulat nipis
tomato-potong nipis.
sos cili
sos bbq
mayonis


Cara-cara:
1. Masukkan isi ikan dalam mangkuk besar. Hancurkan.
2. Masukkan cili kisar/serbuk cili, bawang, daun sup, daun bawang, garam, lada hitam dan serbuk kari.
3. Masukkan telur. Kacau sebati.
4. Panaskan kuali dan tuang minyak.
5. Ambil sekeping roti, belah dua dan tuangkan bahan campuran pada permukaan roti dan masak atas kuali. Biarkan permukaan roti masak dan terbalikkan roti tersebut. Angkat dan letak atas dulang.
6. Susun tomato, timun dan kobis. Tuang sos bbq, sos cili dan mayonis. (buat macam org kedai pasar malam buat roti john tu ye.... heheheh











No comments:

Post a Comment