Assalamualaikum....Ini pula adalah kerabu mangga yang di jodohkan dengan ikan pari bakar berlada aku untuk menu tengahari tadi. Masih terbayang-bayang akan keenakkannya. Teringat lagi, kalau di Melben, biasanya aku akan buat kerabu ni menggunakan epal hijau. sedpa jugak tau...Maklumlah, buah mangga muda memang mahal di sana. Kebetulan pulak, epal hijau memang senang nak diperolehi di sana dangan harga yang murah pulak. Biasanya boleh dapat dgn harga $1 untuk 1 kg epal. Terbalik pulak di sini di mana buah epal pulak menjadi mahal..hehhee.. Buah mangga pulak boleh dapat dengan percuma je. Jom, semak resepinya mudah ni.
KERABU MANGGA
Bahan-bahan:
1 biji mangga muda (diracik)
1 kuntum bunga kantan
1 helai daun limau purut
1 batang serai
beberapa tangkai cili padi
1 biji bawang besar
2 sudu udang kering(ditumbuk)
3 sudu gula
1 camca garam
Cara-cara: Bunga kantan, daun limau purut, serai, bawang besar dan cili padi dimayang halus. Satukan di dalam bekas bersama dengan mangga yang telah diracik tadi. Masukkan gula dan garam. Gaul sebati. Sedia untuk dihidang...
As'salam Jumee
ReplyDeletekerabu mangga memang sedap ni. k.ct baru sampai dari Jengka. kebetulan perut tengah lapor, dapat makan nasi berulam kerabu mangga..perghhh ngences jadinya..