Sunday, 26 April 2020

KUEY TEOW KUNGFU

Assalamualaikum wbt

Hari ni PKP ke 40 yang merupakan hari ke 3 kiata berpuasa.
Hari ni sis masak kuey teow kungfu je sebagai juadah berbuka puasa. Trend kami sekeluarga, kalau dah makan kuey teow kungfu ni, maknanya ini je lah makanan berat kami. Takde nasi dah ye. Kami akan makan kuey teow sorang semangkuk je. Alhamdulillah... Tak seperti orang lain, yang akan makan nasi pulak lepas tu. Atau ada juga yang akan cakap..haishhhh tak blh laa kalau takde nasi.. Sebenarnya ia bergantung kepada diri masing-masing. Hehehe... Bulan puasa ni adalah bulan kita bersederhana lebih-lebih lagi dalam penyediaan makanan. Kalau ikutkan hati blh je sumbat macam-macam. Tapi siap lah badan korang akan naik 2-3 kali ganda bila habis bulan ramadhan. Itu blm kira lagi menjelangnya syawal. Lemang. ketupat, lontong, rendang, kuih bangkit, almond london, mee kari dan macam2 lagi..Siapkan lah baju yang ukurannya lbh 1 saiz dari yang sebenar ye..
Untuk resepi kuey teow kungfu ni, sis pernah share kan resepi bihun kungfu. Blh klik link di bawah. Cara lbh kurang sama je.
https://jumeezaila.blogspot.com/2011/08/bihun-kungfu-dari-melben.html?m=0





KUEY TEOW KUNGFU
Bahan-bahan 
sediakan kuey teow secukupnya (sebungkus tu tak habis utk kami bertiga.)
3 biji telur ayam(1 biji utk 1 mangkuk kuey teow)
2 keping isi ayam -potong nipis
4-5 ulas bawang putih-dicincang
1/2 biji bawang besar-potong kiub
sayur-sayur spt di bawah
-kacang buncis
-capsicum
-cailiflower
-brokoli
-sawi jepun
-carrot
-cili merah
-1/2 BIJI TOMATO(TAKDE DLM GAMBAR PULAK)
-beberapa biji cili padi-belah 2
2 sudu sos tiram
1 kiub ayam 
1 sudu besar tepung jagung + 1 cawan air
2 cawan air-ikut banyak mana kuah yang dikehendaki
sedikit serbuk lada hitam
garam secukupnya

Cara penyediaan kuey teow
1. Ambil sedikit kuey teow(utk 1 org makan), letak dalam mangkuk.
2. Pecahkan sebiji telur dalam cawan dan pukul sedikit telur. Dgn kata lain kocak2kan telur tu dgn garfu. 
3. Tuangkan telur dlm mangkuk yg ada kuey teow tadi.
4. Sebelum tu, panaskan lbh kurang 1 cawan minyak dalam kuali melengkung.
5. Bila minyak dah panas, tuangkan kuey teow yang ada telur tadi ke dalam kuali.
6. Biarkan bahagian bawah garing, kemudian terbalikkan. Angkat dan letak toskan sekejap atas penapis santan supaya tidah berminyak sgt.
7. Letak dalam mangkuk dan buat lagi yang ke 2 dan ke 3.


Cara-cara penyediaan kuah.
1. Panaskan sedikit minyak. Tumis bawang putih dan bawang merah hingga naik bau.
2. Masukkan isi ayam. Balik-balikan isi ayam.
3. Masukkan 2 cawan air, serbuk lada sulah/lada hitam, kiub ayam, garam secukupnya dan biarkan mendidih.
4. Masukkan sayur dan biar sekejap supaya sayur lembut. Jangan terlalu lama, nanti sayur terlalu masak.
5. Last sekali letak air tepung jagung utk pekatkan kuah. Agak-agak kalau tak cukup pekat lagi, tambah lah tepung jagung ikut kesesuaian. Taburkan daun sup, daun bawang dan bawang goreng jika ada.
SELAMAT MENCUBA.






No comments:

Post a Comment