Friday, 3 April 2020

MEE KARI

Assalamualaikum wbt
#PKP hari ke 17. Kita buat mee kari utk lunch hari ni. En suami beli mee kuning ni 2 kg, jadi kena pandai ejas...ada hari yg perlu di jadikan mee kuning ni sbg main menu.  Alang2 bahan asas pun memang dah tersedia dalam peti ais ni. Kalau setakat satu dua barang yg takde tu, kita pejam mata sebelah la.. Takdelah sampai lari rasa mee kari korang tu kan.. Tauge takde, kita ganti dengan lobak merah, aci jugak kan. Yang penting pada asasnya, kuah kari.

Ha jommm tgk resepi cara sis, cara masak mee kari menggunakan bahan yg ada di rumah je.
Tapi, mostly, bahan asas tu mmg dah ada dlm simpanan. Lebih ayam yang buat nasi ayam 2 hari lepas masih ada lg 1/4 ekor. Jom..jom.... jgn bg sis merepek byk sgt. Tak jadi keje nanti. Kuah mee kari ni sis mmg buat lebih sikit untuk dimakan dengan roti jala sbg minum petang merangkap dinner sekali. Jadi, sis memang buat siap2 letak kentang dalam mee kari sis ni.

MEE KARI:
Bahan-bahan:
1/4 ekor ayam(potong kecil-kecil)-basuh dan ketepikan.

Bahan Tumis:
5 ulas bawang putih
5 ulas bawang merah
1 inci halia
3 biji buah keras(utk pekatkan kuah)
(tumbuk bahan2 tumis di atas)
1 sudu cili blend-kalau nak pedas.(x letak sbb rempah kari dah pedas)

Rempah penumis 4 sekawan
2 tangkai daun kari-berguna juga daun kari yg banyak tumbuh melata kt belakang rmh ni
2 senduk rempah kari daging(atau lebih sikit-sbb sis tak letak santan)
1/2 cawan minyak utk menumis.
air asam jawa secukupnya
1 kiub ayam
garam secukupnya

1 biji kentang sederhana-potong kiub
fishball secukupnya

Rencah tabur:
2 biji/ketul tauhu-goreng dan potong nipis
1 pokok sawi jepun-celur
2 biji telur-direbus dan belah 2
1/2 biji cili besar hijau-dimayang
1/2 biji cili besar merah -dimayang
1/2 batang lobak merah-dipotong halus-celur

Cara-cara:
1. Panaskan minyak. Tumis 4 sekawan, daun kari dan bahan tumbuk hingga naik bau.
2. Sediakan air asam jawa siap-siap.
3. Bila bahan tumis dah naik bau, masukkan rempah kari(x perlu bancuh, ready letak air asam jawa je). Rempah kari akan meresap dalam minyak dan terus letak air asam jawa sikit-sikit. Jika perlu tambahkan sedikit minyak supaya dapat garingkan rempah kari tadi. Tumis sehingga pecah minyak.
4. Masukkan kentang dan ayam dan biarkan mereneh seketika.
5. Tambah lagi air asam jawa secukupnya dan biarkan mendidih sehingga kentang dan ayam masak.
6. Masukkan kiub ayam, garam dan gula jika suka. Sis tak letak gula. Bila dah sebati rasanya, tutup api dan siappp....

*** bahan tambahan kalau ada kat rmh_tauge, bawang goreng
*** kuah kari ni cara sis x guna santan, kalau anda suka, blh letak santan 1 kotak kecil














1 comment: