Thursday, 2 April 2020

SAMBAL SOTONG DAN LEMAK BAYAM

Assalamualaikum wbt

Hari ni PKP hari ke 16 kuarantin sempena covid 19 ni. Menu hari ni simpe je. Kita recycle lauk sambal sotong kering yg sis buat pd PKP hari ke 4. Kebetulan sis masak banyak,  sis asingkan separuh dan simpan dalam sejuk beku. Biasanya lauk kalau buat banyak, sis akan asingkan dan difrozenkan lauk tu tetap segar seperti baru masak. Apa yg perlu ialah, kita defrostkannya dan panaskan dalam microwave.
 Resepi sambal sotong kering klik link di bawah.

https://jumeezaila.blogspot.com/2020/03/pkp-4-sambal-sotong-kering-dalca.html


RESEPI LEMAK BAYAM

BAHAN-BAHAN:
1/2 ikat sayur bayam (1 mangkuk sekali makan je ni)
2 batang tebu telur (elok pulak ada kat pokok)
1 biji bawang kecil-tumbuk blh, nk mayang pun blh
sedikit ikan bilis-tumbuk
1/4 biji cili besar merah-dimayang(4-5 keping je dpt)
1/2 kotak kecil santan
1/2 kiub ikan bilis -kalau ada
3/4 cawan air

Cara-cara:
Masukkan bayam, air, cili, bawang, kiub ikan bilis  dan ikan bilis. Masak atas dapur hingga mendidih. Perasakan dgn garam. Masukkan santan dan tunggu 2-3 minit supaya santan didih sekejap. Part ni kena api perlahan dan sentiasa kacau utk elak santan berketul dan jadi tak cantik kuah nya nanti. Bila dah keluar buah mendidih tu, tutup api dan siap...


No comments:

Post a Comment