Wednesday, 8 April 2020

MEE LADNA

Assalamualaikum wbt

PKP hari ke 22 hari ni. Hari ni takde menu lunch sebab menghormati en suami yg berpuasa. Ok jugak la kalau xmasak lunch..jimat kalori sis ni.. Kalau takde, siang malam keje nya makannn je...
Menu hari ni berasaskan mee. Sementara stock mee kuning ada lagi dalam peti ais, kita buat Mee Ladna utk berbuka puasa hari ni merangkap makan malam kami. Ada juga stock tauhu dalam peti, jadinya kita buat tauhu sumbat. Kebetulan pulak, kuah lada nasi ayam hr tu masih ada.. Sesuai sangat la kan....
Jom kita start resepi mudah yg org lain pun dah tahu buat caner kan...
Sekadar kongsi2 ilmu ye gang...


RESEPI MEE LADNA

Bahan-bahan/cara-cara:
3 bahagian mee(utk 3 mangkuk)
-basuh dan tapis
2 biji bawang putih
Panaskan kuali. Masukkan sedikit minyak utk menumis. Letakkan 1 sudu minyak bijan.
Tumis bawang putih dan masukkan mee. Letakkan 2-3 sudu kicap manis. Gaul-gaul sehingga kicap sebati dengan mee. Angkat dan masukkan dalam 3 mangkuk yg disediakan.  Ketepikan.

Bahan-bahan kuah:
1 cawan isi ayam. Potong kecil.
2 ekor sotong. Potong bulat.
3 ulas bawang putih-diketuk dan diracik halus
1/2 biji bawang holand-potong kiub
1 inci halia-potong bulat dan memanjang-rujuk gambar
1 pokok sawi jepun
3 tangkai sayur kobis bunga-agak2 dapat 1 mangkuk kecil
1/4 biji capsicum
1/2 batang karot-potong buat dan memanjang
3 biji cili padi-belah 2
1/2 biji cili besar merah
1/2 biji tomato
sedikit daun sup dan daun bawang

1 sudu tepung jagung bancuh dengan 1 cawan air
2 cawan air
1 biji telur
1 kiub ayam
minyak untuk menumis
garam secukupnya

Cara-cara:
1. Panaskan kuali. Masukkan minyak untuk menumis
2. Tumis bawang putih, halia dan bawang besar.
3. Masukkan ayam dahulu. Biarkan hingga ayam masak.
4. Masukkan 2 cawan air. Kalau nak kuah lebih, lebihkan lagi air.
5. Masukkan kiub ayam. 
6. Masukkan sayur-sayur, kecuali tomato masuk last, sebelum tutup api.
7. Rasakan kuah, jika tak cukup garam, blh tambah. 
8. Masukkan sotong. Biarkan mendidih.
9. Pecahkan telur dalam cawan, kacau-kacau dengan sudu/garfu. Tuang dalam kuali. Biarkan sekejap. Jangan dikacau-kacau supaya telur tak bercampur dgn kuah. Nanti kuah jadi keruh, macam dlm gambar sis tu(kuah tak cantk sgt). Ini kes bila en suami yg sibuk nak kacau sis kat dapur hahah. Kang tak bagi kacau dia merajuk pulak..hikhikhik... 
Sepatutnya, lepas tuang telur tu, biarkan telur tu masak sekejap.
10. Last sekali, tuang air tepung jagung. Masukkan tomato. Biarkan mendidih sekejap. Tutup api, boleh la dituangkan ke dalam mangkuk yang berisi mee tadi. 






No comments:

Post a Comment