Tuesday, 7 April 2020

SAMBAL IKAN CENCARU


Assalamualaikum wbt

PKP hari ke 21 dah hari ni. Dah macam kira bulan ramadhan dah sis ni kan. Ada masa hari bulan pun dok silap memanjang.
Macam biasa rutin kaum ibu ni.. celik mata je nak fikir anaj2 sarapan apa.. Baru nak kemas meja dah fikir nak masak tengahari pulak..apa stock lauk dlm peti yg blh dimasak.. Cukup ke nak masak sampai malam.. Gitulah otak dok berfikir selagi tak habis PKP ni. Kalau hari2 biasa, rasa penat, tapau lauk dr tempat keje.. Malam pulak susun mana kedai tomyam yang berdekatan.. Bila dah keadaan PKP ni, nak tak nak, memang kena memasak.
Ok hari ni sis bagi idea masak sambal ikan cencaru. Ikan cencaru je ke blh buat sambal.. Apa-apa ikan yg ada dalam peti ais umah korang la jah oi.... Ni idea je..blh ubah suai ikut tekak memasing la kannn...


SAMBAL IKAN CENCARU
Bahan-bahan

2 ekor ikan cencaru-kerat dua. Gaul garam dan kunyit. Goreng jangan terlalu garing. Angkat dan ketepikan.

1/2 biji bawang besar-ditumbuk
1/2 biji bawang besar dimayang
3 ulas bawang putih-ditumbuk
2 senduk cili blend
air asam jawa secukupnya
Garam

Cara-cara:
Keluarkan minyak goreng ikan tadi. Tinggalkan agak2 1/2 cawan. Tumis bahan tumbuk, masukkan cili blend dan kacau hingga garing.
masukkan air asam jawa dan garam. Boleh masukkan gula jika suka manis2 sambal. Sis tak letak gula. Orang melaka memang tak suka sambal manis. 
Lebihkan sedikit air asam jawa supaya sambal ni berkuah sedikit. Tunggu sambal mendidih, tutup api dan siappp...


No comments:

Post a Comment