Thursday, 2 April 2020

PUMPKIN SOUP WITH PARMESAN BREAD

Assalamualaikum wbt

Hari ke 16 PKP sempena wabak Covid 19. Minum ptg merangkap makan malam kami hari ini ialah pumpkin soup witg parmesan bread. Maknanya buat sup labu dan roti cheese parmesan. Jangan kata buat sup labu macam buat sup air tu pulak ye. thats why la kena sebut ala2 owang puteh sikit hahaha.
Pumpkin soup...

OK jom buat jom...

PUMPKIN SOUP
1/4 biji labu sederhana(utk 3 org)-stim/rebus

1/2 biji bawang holland-potong kiub
1 sudu besar mentega
1 ketul kiub ayam
1/2 sudu besar serbuk lada hitam
1 sd teh parsley/origano/italian herbs

2 cawan susu segar kotak(blh juga ganti dgn whipping cream)-lg lemak berkrim
2 cawan air
garam

***satu cara lg : stim atau rebus labu dgn bawang hollad siap. Bila dah empuk, masukkan dlm blender. Blend dan tuang dalam periuk. Masukkan butter dan semua bahan2 di atas. Siap...
*** kalau labu direbus, guna air labu skali semasa mengisar.

CARA-CARA:
1. Panaskan mentega, tumis bawang holand hingga kekuningan.
2. Masukkan labu, kuib ayam dan sedikit air. Tutup api. Tuang dalam blender. Kisar hingga halus.
3. Tuang semula ke dalam periuk, nyalakan api dapur. Masukkan susu, air, lada hitam dan parsley/italian herbs.
4. Masukkan garam dan biarkan mendidih. Tutup dan sedia dihidang.

Parmesan bread:
ikut link di bawah. Tukar kan cheddar cheese kpd parmesan cheese.
https://jumeezaila.blogspot.com/2014/10/cheese-stick-bread.html









No comments:

Post a Comment