Sunday, 5 April 2020

ROTI OATMEAL LAGI

Assalamualaikum wbt
PKP hari ke 19. Untuk ke sekian kalinya, sis meroti lagi utk stock breakfast esoknya. Kali ni sis buat roti oat yg ditambah dgn cia seed. Rasanya tidak menghampakan. Sedap bak hang.. Macam beli roti oatmeal gardenia yg plastik kaler pepel tu. Hahaha..lelebih la pulak.











https://jumeezaila.blogspot.com/2020/03/roti-putih-lembut-ala2-roti-gardenia.html


ROTI PAUNG (ala2 roti putih gardenia)

Bahan-bahan:
water roux
-6 sdb air + 2 sdb tepung high protein (masak hingga menjadi mcm kanji)-ketepikan

113 ml air suam + 2 sd besar yis (1 peket yis) + 50 gm gula perang
** satukan bahan dan biarkan 5-10 minit. Yis akan mengembang

2 sd besar mentega-cairkan (biarkan sejuk)
1 biji telur(jgn lupa basuh dulu)

Satukan bahan2 di bawah:
312 gram tpg high protein
2 sd besar susu tepung
1 sd kecil garam
1/2 sd kecil bread improver
1/2 sd kecil pelembut roti

Bahan oat:

80 gram oat
30 gram biji kuaci
2 sudu besar cia seed

Cara-cara:
1. Masukkan telur dan mentega dlm mangkuk. Kacau sebati sehaja.
2. Masukkan yis yg telah kembang tadi.
3. Masukkan bahan2 tepung. Gaul sebati.
4. Bila dah menjadi doh, masukkan water roux tadi dan uli sebati hingga tepung elastik ataupun kurang melekat di tangan. Kalau pakai mixer, lagi senang la.Kemudian, letak bahan aot tadi dan putar lagi.
5. Rehatkan doh selama 1 jam ataupun sehingga doh naik sekali ganda
6. Keluarkan dari bekas, (rujuk youtube...) Uli lagi untuk keluarkan angin dari doh.
7. Leperkan dgn kayu penggelek... Gulung doh padat2 dan letakkan dalam dulang pembakar.
8. Rehatkan doh 40 minit hingga 1 jama atau hingga doh naik lagi sekali ganda.
9. Bila doh betul2 dah naik.. bakar dlm oven dgn suhu 170C-180C-bgantung pd oven.
10. Bakar api bawah selama 20 minit, kemudian guna api atas bawah utk bakar permukaan atas roti lbh kurang 5 minit supaya dapat warna coklat yg cantik.(golden brown).

No comments:

Post a Comment