Friday 27 March 2020

ROTI PUTIH LEMBUT ALA2 ROTI GARDENIA

Assalamualaikum Malaysia.

Hari ni pkp hari ke 10. Bila dah masuk hari ke 10 ni, ada lah terdengar2 yg stok roti gardenia pun dah susah nak dapat di kedai2. Kalau pegi beli roti sebelah ptg alamtnya mmg x dapat la. Sis ingat lg masa sis keluar beli barang pd hari ke 6 PKP. Masuk 99 speedmart, roti gardenia habis, pegi masuk kedai runcit area Tg Bidara, pun habis. Masuk kedai runcit kedua baru la ada roti gardenia ni, itupun tinggal 2 bungkus je roti gardenia putih dan wholemeal. Mak aii...laku keras roti time pkp ni. Ataupun mungkin, pekerja pun dah kurang, maka stock roti pun x dapat dikeluarkan dlm jumlah yg banyak spt hari2 biasa. Maka, yg sis nak cerita kat sini... yg sis mula bersemangat nk buat roti sendiri. Kali terakhir sis buat roti ni, kalau x salah ialah 6 ke 7 tahun lepas. Lama tu kan?. Bukan ape, drp sis dok heboh nak buat roti, baik le sis golek2 je depan TV. Dgn penat dan tekanan kerja...Nak roti, 7e ada, kedai runcit ada... dgn harga RM3.30 sis dpt beli sebungkus roti utk makan 3 hari... Ko rase??? nak susahkan diri meroti ke atau beli je kat kedai?

Berbalik pada kisah roti sis ni. Disebabkan dah lama x meroti, makanya sis kumpul lah beberapa resepi roti putih dan hadam betul2 bahan2 utk meroti. ada resepi letak bahan A, ada resepi x letak dan begitulah sebaliknya. Pening jugak beberapa hari ni dok baca kisah roti putih ala2 gardenia ni. Muncul lah mcm2 blog, macam2 youtube dan mcm2 video sis tgk. Setiap resepi, ada cara tersendiri buat roti tapi sis SERAAMMM juga takut resepi tak seindah rupa.. Hahahaha..sebab kalau buat tak jadi, ianya menentukan smngt kita utk meroti yg seterusnya. Maka dgn lafaz Bismillahirahmanirrahim... sis pilih chanel spt di bawah. Setakat ni sis puas hati meroti menggunakan water roux. Sebabnya, 6-7 tahun dulu sis buat roti cheese dan roti kacang merah menggunakan water roux jugak. Cantik kejadian roti sis masa tu, lembut dan gebu gebas gitu..... Haaa sejarah betul. Bagi kawan2 dan adik2 atau anak2 yg nak cuba buat roti putih ala2 roti gardenia yg lembut, blh la ikut link di bawah. Hadam betul2, inshaallah blh buat..

Kredit kpd Channel Youtube "Buat Orang Lapo" atas perkongsiaan video ni...

https://www.youtube.com/watch?v=Cld_kYQwEuA

Tapi kan, cubaan pertama sis tak menghampakan, cumanya kurang masa membakar. Roti elok cantik tp belah bawahnya x cukup garing.. lembut lagi...dalamnya masih ada lembut2 lagi. Sepatutnya kena tambah masa memasak. Ni sebab kes x sabar nak tgk kejadiannya. Bila bahagian atas dah kekuningan, sis dah terlebih excited... terus keluarkan dari oven dan keluaran dari loyang dan potong. Hahaaha macam bebudak je kan... x menyabau kata org melaka. tak sempat sejuk, sudahnya roti tu turun sikit hahaha. Tapi kejadiannya tak menghampakan. cantikkkkk....
Dan hasil roti tu, dapat la dimakan dgn mushroom soup dan garlic bread pd sblh ptgnya. So, kat sini nk kasi resepi roti ke nak kasi resepi mushroom soup n garlic bread? hahaha dah kompius pulak.
Gambar pertama ni adalah kejadian roti sis yg buat kali kedua pd sebelah malamnya. Sebab kes tak puas hati kejadian roti di siang hari tadi. Walaupun roti pertama kurang cantik, tap dah tingga suku je sbb ptg nya dah buat roti bawang putih yg dimakan dengan sup cendawan. Sangat sedap...Nantikan resepi sup cendawan dan roti bawang putih.


ROTI PAUNG (ala2 roti putih gardenia)

Bahan-bahan:
water roux
-6 sdb air + 2 sdb tepung high protein (masak hingga menjadi mcm kanji)-ketepikan

113 ml air suam + 2 sd besar yis (1 peket yis) + 50 gm gula perang
** satukan bahan dan biarkan 5-10 minit. Yis akan mengembang

2 sd besar mentega-cairkan (biarkan sejuk)
1 biji telur(jgn lupa basuh dulu)

Satukan bahan2 di bawah:
312 gram tpg high protein
2 sd besar susu tepung
1 sd kecil garam
1/2 sd kecil bread improver
1/2 sd kecil pelembut roti

Cara-cara:
1. Masukkan telur dan mentega dlm mangkuk. Kacau sebati sehaja.
2. Masukkan yis yg telah kembang tadi.
3. Masukkan bahan2 tepung. Gaul sebati.
4. Bila dah menjadi doh, masukkan water roux tadi dan uli sebati hingga tepung elastik ataupun kurang melekat di tangan. Kalau pakai mixer, lagi senang la.
5. Rehatkan doh selama 1 jam ataupun sehingga doh naik sekali ganda
6. Keluarkan dari bekas, (rujuk youtube...) Uli lagi untuk keluarkan angin dari doh.
7. Leperkan dgn kayu penggelek... Gulung doh padat2 dan letakkan dalam dulang pembakar.
8. Rehatkan doh 40 minit hingga 1 jama atau hingga doh naik lagi sekali ganda.
9. Bila doh betul2 dah naik.. bakar dlm oven dgn suhu 170C-180C-bgantung pd oven.
10. Bakar api bawah selama 20 minit, kemudian guna api atas bawah utk bakar permukaan atas roti lbh kurang 5 minit supaya dapat warna coklat yg cantik.(golden brown).
** apa2 pun sila rujuk youtube betul2 ye. Sis pun tgk dekat 10 kali sblm buat roti ni ye... hahaha.


Ini adalah rupa roti yg dibakar kali kedua. 
sungguh cantik kejadiannya.




 Ini pula adalah roti yg pertama kali sis buat, 
rasa cantik sgt dah tp di dalamnya masih lembut lg


rupanya dah cantik, tp yg buat kali ke2 lg cantik heheheh
rujuk gambar paling atas 

2 comments:

  1. Sy nk mintak tolong viralkan berita baik ni ye📢😉
    Assalamualaikum salam sejahtera warga group📢

    1) Ni berkenaan kisah hidup pesakit lutut kronik dan masalah saraf sendi2 dan juga kisah hidup pesakit kanser stage 1 sampai stage 4, pesakit gout kronik dan juga produk yg berpatutan harga nya tapi kesannya setanding ubat harga mahal ribuan ringgit.

    2)Dah ramai yg sembuh dengan penawar herba saya ni. Kanser yg sudah merebak ke organ-organ lain pun boleh diubati insya Allah.☺👍🏻

    3) banyak pengalaman dah saya berdepan dengan pesakit2 kanser,sakit saraf,sakit lutut dan gout. Ramai yg dh pulih.

    4)Mcm2 kanser blh rawat termasuk leukimia,paru2,limfoma dan lain lain

    5) Puan Rasmani Binti Md Noh psakit lutut kronik yg terpaksa jalan mengesot esot atas lantai dan klau cuba berjalan secara berdiri boleh dengar lutut berbunyi bunyi tulang yg sangat sakit. Hendak masak terpaksa gunakan kerusi sebab xmampu berdiri lama2 dan lepas 6 hari minum dah mampu berjalan lancar dan saraf kaki dah tak tegang dah. Mampu masak berdiri semula. Kesan sangat cepat baru 6 hari minum.


    Jadi skg ni sy rsa perlu share berita ni buat semua supaya masih ade harapan bg mereka yg tercari2 penawar kanser yg tepat .💪🏼


    ▪Adik Izzat b.muhd Ariffin ,kanser Burkit Lymphoma stage 4 sekarang dh sembuh
    Guru nya memberitahu beliau x pernah nampak seperti pengidap kanser tahap 4, kerana sentiasa nampak cergas dengan pengambilan jus yang memberi tenaga dan merawat.Beliau mengambil jus herba ini dr kanser tahap 4 sehingga sembuh.

    ..........................................................................
    ▪️Pn. Hayati Abd Hamid- Pensyarah Kanan UITM, kanser payudara stage 4.
    Skg dh sembuh dn shat walau pon pernah diberitahu oleh doktor yang beliau hanya mampu bertahan 1 tahun saja untuk hidup. Beliau setia dengan jus herba ini selama lebih 6tahun.
    Beliau mengarang sebuah naskah/buku yg mengisahkn pengalaman beliau sepanjang perjuangannya melawan kanser dengan mengambil jus herba ini sebagai salah satu rawatan alternatif (nk buku nti blh order)
    Terkini (2020): Beliau pernah ditemuramah dlm rancangan Selamat Pagi Malaysia di Tv1 menceritakan tentang perjuangan beliau menempuh kanser dari tahap 4 hinggalah sembuh.
    ....................................................................................................................................................
    ▪Puan Rohana Binti Ismail seorang yang cergas dan aktif dalam mendaki gunung termasuk gunung Kinabalu dan lain2 gunung di Malaysia tapi sejak sakit bengkak lutut, segala aktiviti lasak terpaksa dilupakan sehingga nk turun tangga di ofis pun terpaksa turun bagaikan ketam turun tangga sebab lutut bengkak. Setelah minum jus ini, dalam masa 1 minggu saja kaki beliau dah semakin sembuh semula. Bengkak dah surut dan dlm msa 2 mingu saja mampu berjoging kembali, naik bukit dlm 8km jauh nya dah tak sakit2 dah lutut.
    ..........................................................................

    ▪️ Kanser Limforma B - cel tahap 4

    En Shahrizal Taib, 41 tahun, pesakit kanser Limforma b cell tahap 4 ketulan di paru paru 8 cm pernah kena tebuk paru2 sebab berair ,tahun 2020. Dia mula minum jus herba pada tahun 2021. Pernah jalani kimoterapi 8kali dan radioterapi 15kali. Dia minum jus herba ini semasa dalam kimoterapi dan badan terasa bertenaga, tidak mengganggu proses kimo malah amat memberi tenaga tidak seperti pesakit lain yg tak minum herba. Herba bukan beri tenaga saja tp merawat sampai sembuh.


    Call order wasap@call- En Mohd Zuhairi Bin Noordin- 017-4687570

    ReplyDelete

KUIH KOLEH KACANG 5 Ramadhan

Assalamualaikum wbt 5 Ramadhan 1442/ 17 April 2021 Alhamdulillah.. Sedar tak sedar dah 5 ramadhan hari ni. Hari ni hari Sabtu, sis sekeluarg...