Assalamualaikum wbt
Hari ni PKP fasa 4 bermula yang menjadi hari ke 43 pkp keseluruhannya. Hari ni juga merupakan hari ke 6 ramadhan. Sedar tak sedar dah 6 hari kita berpuasa.
Hari ni kita masak simple sangat iaitu sotong goreng berempah je. Masak sotong goreng berempah ni sangat senang dan sedap pun boleh tahan jugak. Boleh lah utk menambahkan selera berbuka kan..
SOTONG GORENG BEREMPAH
Bahan-bahan:
300 gram sotong-dipotong, digaul dengan kunyit dan sedikit garam.
3 ulas bawang putih diracik/diketuk/dikisar
1/2 biji bawang besar-dimayang
1 inci halia dimayang
2 tangkai daun kari
1/2 biji cili merah
1/2 biji cili hijau
3-4 biji cili padi dibelah2
2 sudu besar rempah kari (semasa menyudu tu biar membukit lah karinya ye)
1/2 cawan minyak untuk menumis-tambah lg jika perlu semasa proses letak rempah kari.
Cara-cara:
1. Tumis daun kari, bawang putih, bawang merah dan halia.
2. Masukkan sotong dan biar ia mendidih utk keringkan sedikit air sotong
3. Taburkan rempah kari. Jika semasa proses ni, rempah kari akan meresap minyak dan nampak kering, tambahkan lagi minyak masak supaya dapat garingkan rempah kari tadi. Masukkan juga sedikit air supaya kari tak kering...(nanti susah dia nk mendidih ataupun pecah minyak)
4. Masak hingga rempah kari tu pecah minyak. Kemudian masukkan cili besar merah dan hijau.
5. Kacau sekejap dan tutup api.
6. Sedia dihidang.
#6ramadhan2020
#pkpfasa4day1
#quarantineday43
#stopcovid19
No comments:
Post a Comment