Assalamualaikum wbt
Hari ni PKP ke 56: 12 MEI 2020 Hari terakhir PKP Fasa 4. Esok kita akan sambung PKP Fasa 5 hingga 9 Jun 2020.
19 RAMADHAN 2020
Hari ni anak sis masak bihun tomyam dan sis buat kuih lopes.. Ok mama relax hari ni... Kita serahkan pada anak dara pulak masuk dapur ye. Sis cuba bg tumpuan proses buat kuih lopes je hehehe...Itupun sis dah buat awal lbh kurang pukul 3.30 ptg dah masuk dapur sbb nak relax awal.
RESEPI BIHUN TOMYAM VERSI ANAK DARA SIS
1/2 bungkus bihun direndam sekejap.
6 ekor udang sederhana
3 ulas bawang putih
1 biji bawang besar
10 ulas cili padi
5 batang serai-1 blend, 4 btg diketuk
5 helai daun limau purut
2 sudu besar sos ikan
2 sudu besar sos tiram
10 biji bebola ikan dibelah 2
2 pokok sawi
1/2 batang lobak merah dipotong memanjang
1 biji tomato-belah 6
1 kiub ayam
sedikit garam(pilihan)-sbb kiub dah masin, so ejas ikut kesesuaian
CARA-CARA:
1. Blend bawang putih, bawang besar, 1 batang serai dan cili padi.
2. Panaskan minyak secukupnya untuk menumis dan tumis bahan blend tadi hingga naik bau.
3. Masukkan udang, 4 batang serai, daun limau purut, bebola ikan, sos tiram dan sos ikan. Perasakan dgn garam.
4. Masukkan bihun dan 1 cawan air. Biarkan mendidih dan bihun menjadi lembut.
5. Masukkan sawi, tomato dan lobak merah.
6. gaul sebati hingga bihun sebati dgn bahan tumis dan sayur layu.
7. Bila dah sekata rasanya.. tutup api dan sedia dihidang.
No comments:
Post a Comment