Monday, 11 May 2020

KETUPAT SOTONG versi Kelantan

Assalamualaikum wbt
Hari ni PKP ke 55: PKP FASA 4 hari ke 13
18 RAMADHAN 2020

Iftar kami hari ni ialah mee ladna dan ketupat sotong. Lama dah ketupat sotong ni masuk list, asyik tak dapat je nak buat.

Sebenarnya mee ladna ni ulang tayang mee ladna masa pkp ke 22 hari tu.. PKP Fasa 2 dah buat..so sessi ulang tayang je lah ye.. Cerita ketupat sotong ni, en suami sebenarnya tak pandai sangat makan ketupat sotong ni, maklumlah dia orang Melaka, mana pandai makan benda2 pelik yang bukan dari negeri asal dia heheh. sedap je ngumpat... Kalau kita pulak, jenis makanan semua negeri kita cuba. kalau baru-baru kawin lbh 20 tahun dulu, nasi kerabu dia tak pandai makan. Slowly, kita ajar.. Alhamdulillah... skrg dah pandai makan nasi kerabu dan beberapa makanan pelik dari negeri lain.. tapi kalau jenis kuih manis2 ni, memang dia belum tergoda lagi.. Takpelah... janji dia x halang apa yang kita suka makan kan...Untuk resepi mee ladna..Boleh tgk resepi kat sini..klik link tu..

https://jumeezaila.blogspot.com/2020/04/mee-ladna.html

OK JOM KITA TGK RESEPI KETUPAT SOTONG JE LAH YE.
Ketupat sotong yang sis buat ni adalah versi dari negeri Kelantan. Kalau negeri Terengganu, versi kuah putih dan kuah nya banyak macam makan bubur. Versi kelantan ni, kuah akan kering menjadi pekat air gula dicampur santan. Tapi tu la kan... yang nak makan ketupat sotong ni, sis berdua dgn anak sis je. Jadinya, kena buat sotong ni ngam2 je. taknak membazir. Membazir tu tak membazir lah...sbb suka makan kan.. nanti sis jugak yang terlebih makan hehehe.

RESEPI KETUPAT SOTONG

a) 6 ekor sotong sederhana
-lebih kurang saiz sotong tu besar 2 jari kita
b) 12 sudu teh beras pulut atau secukupnya
-Cara nak tau banyak mana beras pulut. bajet untuk 1 ekor sotong, kita letak 2 sudu kecil beras pulut, kita gandakan ikut umlah sotongnya.
c) 1 kotak kecil santan KARA
-Sis suka guna santan KARA sbb lebih pekat. Tak habis pun sekotak santan tu nanti.
d) 1/2 keping gula kabung. Kalau gula melaka, agak2 lah macam buat pengat tu.
-Sis tak suka campur gula pasir, nanti terlalu manis baq hang.
e) Sedikit garam

Cara-cara:
1. Sotong dibersihkan. Boleh buang kulit luar tu. Sis tak buang utk dapat kan impak warna hahah..betul ke ayat tu.
2. Beras pulut dibasuh dan direndam selama lbh kurang 1 jam.
3.Toskan beras pulut. Tuang santan lebih kurang 2 sudu besar dan sedikit air ke dalam bekas berisi beras pulut tadi. Masukkan garam 1 sudu teh atau sesedap rasa. Biar santan cair tu ada rasa masin-masin sikit.
4. Guna sudu kecil, sudukan 2 sudu beras pulut bersama dengan santan ke dalam sotong. Masukkan beras hingga tinggal 1 cm bhg atas sotong. Ambil kepala sotong lekatkan di atas sotong dan cucuk lidi utk lekatkannya. 1 ekor sotong guna 2 batang lidi.
5. Ambil periuk sederhana kecil(utk muatkan sotong tu. Susun daun pandan di dasar periuk dan kemudian susun lah sotong tu hingga siap. (6 ekor semuanya).
6. Tuang 1/2 kotak santan dan 1/2 cawan air(agak2 jangan cair sgt).  Masukkan 1/2 keping gula kabung dan 1 sudu teh garam. Tutup periuk dan hidupkan api.
7. Hidupkan dapur dengan api perlahan. Masak sotong hingga pekat dan bertukar warna gula spt dalam gambar. Hati-hati supaya sotong tak hangus. Api perlahan supaya pulut dalam sotong cukup masak.
8. Bila kuah dah pekat, sotong dah membuncit dgn cantiknya, tutup api dan sedia dihidang.



 Mee ladna kita hari ni...






No comments:

Post a Comment