Thursday, 16 April 2020

IKAN MASAK CENCHUAN

Assalamualaikum wbt
Hari ni PKP ke 30 yang merupakan hari ke 2 PKP bagi Fasa 3.
Hari ni sis masak simple sangat utk menu lunch kami. Tak larat dah nak bersambal, asam pedas, masak lemak dan sebagainya... Terasa nak masak ikan tu macam ada masam-masam sikit, pedas2 cili api... Kalau org Melaka, nama masakan ni ialah ikan masak cenchuan. Tak tau la betul ke tak betul vocab sis ni. Kalau ikut sis, ikan masak air asam je namanya ataupun femes org Pahang sebut ikan masak cuka. Tapi di Melaka ni mereka akan guna air asam jawa maka kita sebut la ikan masak air asam hahah...., senang citer. Tak kisahlah..janji objektif tercapai.

 Ajommmm kita tgk resepi mudah. Pejam mata pun blh buat...

RESEPI IKAN MASAK CENCHUAN
Bahan-bahan
1 ekor ikan bawal sederhana

3 biji bawang putih-dimayang
1/2 biji bawang besar-dimayang
1/2 inci halia-dimayang
**jumlah bahan ni ikut kesesuaian ikan. Kalau ikan tu banyak ekor, tambah lah bawang2nya ye anak2...

Beberapa tangkai cili padi-dibelah dua
Secawan air asam jawa
1 keping asam gelugor
1 sudu besar biji sawi campur
sedikit sos tiram
minyak untuk menggoreng ikan dan menumis.

*** blh juga letak tomato dan sedikit daun sup, daun bawang

Cara-cara:
1. Ikan dibersihkan, letak garam dan kunyit. Kemudian goreng ikan hingga garing. Pastikan jangan hangus okay.. Angkat dan ketepikan.
2. Keluarkan minyak goreng ikan tadi dan tinggalkan sedikit utk menumis.
3. Tumis bawang putih, bawang merah dan halia hingga naik bau. Kemudian masukkan daun kari dan biji sawi campur. 
4. Masukkan air asam jawa dan sedikit sos tiram. Masukkan juga cili padi
5. Masukkan ikan dan biarkan mendidih seketika. 
6. Tutup api dan sedia utk dihidang.

Senang kan......Selamat mencuba buat newbis yg baru nk belajar masak tu. Yang dah pakar tu, abaikan je lah resepi mudah dr sis ni...





No comments:

Post a Comment