Friday, 17 April 2020

TERUBOK BAKAR BERKUAH

Assalamualaikum wbt
Hari ni PKP hari ke 31. Maknanya hari ni hari ke 3 PKP fasa 3.
Nama masakan sis hari ni ialah terubok bakar berkuah. Ala-ala ikan bakar Malim gitu...Sebenarnya masakan ni, inspirasi dari kedai  makan yang sgt terkenal di Malim suatu ketika dulu. Tapi biasalah kan..bila dah maju, ramai pelanggan.. Harga nya pulak makin lama makin mahal, yang selalu sis boleh katakan kedai potong leher. Maklumlah, rata-rata pelanggannya orang yang have2 je makanya rasa sgt tak sesuai untuk rakyat marhain mcm sis ni. Time gaji je mampu bawak anak-anak pergi makan kat situ suatu ketika dulu... Kedai ni sgt femes lebih dari 15 tahun dulu. Sis tak sure, samada kedai ni masih lagi terkenal di alaf ini.

Hasil terinspirasi itulah, maka terhasillah ikan bakar cara sis ni. Walaupun sis ni just try and error je resepinya, tapi rasanya takdelah lari dari masakan original tu. Boleh lah kannn....Even sis rasa lagi sedap kot... Ke ayat nak sedapkan hati je hahaha.... Rasanya lbh 10 thn dah tak pergi kedai tu kot...
Sis buat ikan bakar ni digandingkan dengan sup calong(nanti resepinya sis kongsikan juga ye)

Ok ok..jom la kita tgk resepinya...


RESEPI TERUBOK BAKAR CARA SIS
Bahan-bahan

2 ekor ikan terubok sederhana-ikan terubok sis beli ni x berapa besar
-kerat 3
Garam dan kunyit utk dilumurkan pada ikan.

Bahan sos/kuah
2 labu bawang besar
3 ulas bawang putih
4-5 sudu besar cili kisar
air asam jawa secukupnya
3 sudu besar sos tiram
3 sudu besar sos cili
3/4  atau 1 cawan kicap lemak manis
1/4 cawan air
*** tak perlu letak garam lagi
sedikit minyak untuk menumis

Limau nipis atau limau kasturi-diperah sebelum makan

Cara-cara:
1. Bawang besar dan bawang putih dikisar halus. Boleh kisar sekali dgn cili kering.
2. Panaskan minyak secukupnya. Tumis bawang putih, bawang merah dan cili kisar hingga garing.
3. Masukkan air asam jawa, sos cili, sos tiram, kicap dan air. Biarkan mereneh/mendidih hingga pekat sedikit.  Dah masak,silalah tutup api.
4. Ikan terubok dilumurkan dgn garam dan kunyit. Kemudian bakar di atas kuali non stick. Kalau nak bau wangi, boleh lah alas dengan daun pisang macam kat kedai tu. Balik-balik kan ikan supaya masak serata.
5. Bila ikan dah masak, angkat dan letak dalam pinggan. Kemudian tuangkan sos kicap yang dibuat tadi. Perahkan limau nipis atau pun limau kasturi. Sedia untuk menjamu selera.
Kejap lagi kita sambung resepi sup calong pulak.









No comments:

Post a Comment