Assalamualaikum wbt
Hari ni PKP ke 29 yang merupakan hari pertama PKP fasa 3. Hari ni kami lunch Laksa Sarawak yang kebetulan paste laksa sarawak Hj Manan masih ada sebungkus lagi. Paste laksa ni adalah pemberian daripada anak angkat sis. Asyik bertangguh je nak buat, kekononnya nak tunggu dia datang... sudahnya time PKP ni, memang susah la nak jumpa kan. Makanya kita buat dulu lah.. ada rezeki, next time kita buat lagi hehehe... Dengan paste laksa Hj Manan ni, tak susah sebenarnya. Cuma ikut je arahan di belakang peket tu. Kat bawah ni sis ubah suai sikit ikut cara sis...
RESEPI LAKSA SARAWAK
Bahan-bahan:
1 peket paste Laksa Sarawak(Paste Hj Manan)
1 ketul bahagian dada ayam-sebesar tapak tangan
12 ekor udng sederhana besar-ikut kesesuaian
Bihun secukupnya-direbus hingga lembut
2 tangkai sawi-dicelur dgn air panas
1 genggam taugeh
cili besar merah/hijau-dipotong
bawang goreng secukupnya
sambal belacan-tumbuk cili padi dgn belacan, gula, garam dan sedikit perahan limau.
3 biji telur-dibuat telur dadar dan dipotong nipis
1 kotak kecil santan
Cara-cara penyediaan kuah:
1. Panaskan 3 cawan air. Rebus 1 bahagian dada ayam hingga masak. Angkat dada ayam dan disiat-siat halus spt dlm gambar.
2. Kemudian, masukkan udang dan didih kan sekejap agak2 udang masak. Jangan biarkan mendidih terlalu lama, nanti hilang manis udang. Angkat udang dan letak dalam bekas.
3. Selepas keluarkan udang, masukkan pula sebungkus paste laksa sarawak. Biarkan mendidih.
4. Masukkan 1 kotak kecil santan. Tambah 1-2 cawan air lagi jika perlu.
5. Perasakan dgn garam. Biarkan mendidih seketika, tutup api dapur dan siap...
No comments:
Post a Comment