IKHLASLAH MENJADI DIRI SENDIRI AGAR HIDUP PENUH DENGAN KETENANGAN DAN KESEJAHTERAAN
Saturday, 31 December 2011
Selamat Tahun Baru 2012
Assalamualaikum...
Sedar tak sedar tahun baru datang lagi. Seakan tak sedar je Tahun 2012 menjelma. Baru je nak serasi dengan tahun 2011, menjelma pulak tahun 2012. Haii..cepatnya masa berlalu kan. Tahun 2011 dah tinggalkan kita..sob..sob..sob... rase sedih dan sayu la pulak..hehehe..Dah tertunai ke azam tahun lalu? Ntahlah..azam memang bermacam2 azam... Sekarang ni dah kena buat azam baru la pulak kan...
Kita tinggalkan la kenangan manis dan pahit tahun 2011 dengan harapan tahun 2012 yang menjelma memberi seribu sinar kebahagiaan buat kita. Bagi diri aku pulak, banyak kenangan pahit manis yang aku tinggalkan di tahun 2011, terutama kenangan2 ketika berada di bumi Melbourne. Sesungguhnya aku amat bersyukur kerana diberi kesempatan untuk menjadi penghuni bumi Melbourne selama 2 tahun 8 bulan. Alhmadulillah, kesempatan yang tak mungkin dilupakan...yang meninggalkan kesan mendalam buat aku dan keluarga...sesungguhnya, JAUH PERJALANAN, LUAS PEMANDANGAN DAN BERTAMBAH PENGALAMAN"... Semoga segalanya dapat dikongsi bersama teman2 di bumi Malaysia.
Setiap orang mengharapkan hari-hari yang dilalui secerah mentari dan diwarnai dengan kehidupan yang ceria, seindah warna-warna pelangi. Begitu juga dengan diri aku. Semoga Tahun 2012 memberi sinar kebahagiaan yang berpanjangan, kesejahteraan hidup di dunia dan di akhirat, kesihatan yang baik buat aku sekeluarga dan hari-hari yang dilalui lebih baik dari yang sebelumnya..
Buat semua yang mengenali... aku ucapkan SELAMAT TAHUN BARU 2012!
Wednesday, 21 December 2011
Ayam Lemak Lengkuas
Ayam Lemak Lengkuas
1/2 kg ayam (potong kecil)
5 ulas bawang putih*
1 biji bawang besar*
2 inci lengkuas*
2 batang serai*
1/2 inci kunyit hidup
1 senduk cili kisar
1 keping asam gelugor
200 ml santan
minyak untuk menumis
sedikit garam dan gula
1 sudu kecil perencah maggi cukup rasa.
***kisar semua bahan bertanda***
Cara-cara:
1. Panaskan minyak. Tumis cili dan bahan kisar hingga naik bau.
2. Masukkan ayam. Gaul sebati.
3. Masukkan santan dan asam gelugor. Biarkan mendidih.
4. Masukkan garam dan sedikit gula. Biarkan mendidih.Bila ayam sudah masak,
bolehlah ditutup apinya.
5. Sedia untuk dihidang....
Tarraaaaaaa...... Selamat mencuba ye....
Tuesday, 29 November 2011
NASI DAGING
Saturday, 26 November 2011
Salam Maal Hijrah 1433
Salam Maal Hijrah 1433 dari aku untuk semua yang mengenali diri ini. Semoga Allah mengampunkan segala dosa-dosa kita yang telah lalu dan diberi Nur untuk kita lalui hari-hari yang mendatang. Ya Allah, ya Tuhankan, permudahkan segala urusan kami, murahkan rezeki kami, jauhkan kami dari segala kemungkaran, selamatkan kami walau di mana saja kami berada dan berkatilah hidup kami,.. Amiinnnn...
Telur Tebu
Korang pernah tak tengok objek kat atas tu. Ianya merupakan sejenis sayuran,yang aku kira hanya terkenal di negeri Pahang je..(sori kalau tersalah info).. Sebabnya, rata-rata, kalau aku tanye pada kenkawan, diorang tak kenal pun dan pastinya tak pernah makan sayur macam gambar kat atas tu. Nama sayur tu ialah telur tebu. Sebenarnya, aku tak pasti, ianya dipanggil "tebu telur" ataupun "telur tebu". Ye la kan, macam orang panggil "pisang goreng" dan "goreng pisang". Yang penting mesej tu sampai.
Aku jumpa telur tebu ni semasa berjalan-jalan di pasar tani di Kuantan semasa aku ke rumah kakak aku bulan lepas. Yang menariknya, penanaman telur tebu ni telahpun di komersial kan.. Jadinya, tak susahlah untuk aku dan penggemar-penggemar telur tebu untuk mendapatkan bekalan. Yang pasti, ianya akan menjadi sayur yang akan aku beli, kalau blk ke Pahang di lain masa. Sebenarnya, telur tebu ni kira spesis adik-beradik tebu jugak. Cuma tebu yang biasa, kita ambil batangnya untuk mendapatkan airnya sebagai minuman, manakala tebu yang ini diambil telurnya untuk dimasak sayur. Telur tebu ni biasanya dimasak lemak putih yang boleh dicampur dengan pucuk labu.. rasanya..pehhhh...... memang sedap dan lain dari sayur yang lain...Oppsss...sorry, terlupa nak ambil gambar telur tebu yang sudah dimasak. Bukan apa, aku betul-betul teruja sebab dah hampir 20 tahun tak makan sayur ni. Lebih2 teruja lagi ialah kakak ipar aku yang berasal dari Johor dan semestinya suami aku yg berasal dari Melaka. Ianyanya menjadi kegemaran anak-anak aku jugak. Insyallah, pada musim akan datang, aku akan ambil gambar sayur yang sudah dimasak...
Friday, 25 November 2011
PIsang Goreng Rangup!
Pisang Goreng Rangup
Bahan-bahan:
2 biji pisang tanduk (potong serong, agak2 setebal 1 cm)
2 senduk tepung gandum
1 senduk tepung beras
1 sudu mentega
1 sudu kecil garam
1 sudu kecil kunyit serbuk
Air secukupnya (terlupa nak sukat air)-kira agak-agak la ye.
Minyak untuk menggoreng
Cara-cara: Campurkan semua bahan ke dalam bekas (kecuali pisang). Kacau sebati. Panaskan minyak dan goreng pisang seperti biasa. Bila sudah bertukar warna kekuningan, bolehlah diangkat untuk dihidang.
Oklah..nanti sesape yang sudi blh mencubanya ye.. Pasti tidak menghampakan... Bye... dah ngantuk ni....Uwaaaaaahhhhh!!!! Good Night!!!!
Asam Pedas Ikan Pari
Asam Pedas Ikan Pari
Bahan-bahan:
1/2 kg ikan pari (dipotong kecil dan dibersihkan)
7 ulas bawang putih*
1 biji bawang besar*
1 inci halia*
1 inci lengkuas*
2 batang serai*
1/2 inci kunyit hidup*
1 mangkuk cili kering*
**** bahan bertanda dikisar halus
1 biji bawang besar-dimayang
1 mangkuk air asam jawa
5 helai daun limau purut
1 batang terung panjang(dibelah dan dipotong)
1 kuntum bunga kantan (dibelah 2)
garam dan gula secukup rasa
minyak untuk menumis
Cara-cara:
1- Panaskan minyak dalam kuali. Tumis bawang besar yg telah dihiris tadi. Bila dah garing masukkan bahan kisar.
2- Bila cili dah garing, masukkan ikan, ais asam jawa dan daun limau purut.
3- Masukkan air asam jawa. Jika perlu, tambahkan sedikit air. Biar mendidih.
4- Kemudian, masukkan garam, gula, bunga kantan dan terung.
5- Biarkan mendidih ataupun sehingga terung lembut. Tutup api dan sedia untuk dihidang.
Sunday, 20 November 2011
Kerabu Kacang Botol
KERABU KACANG BOTOL
Bahan-bahan:
10 batang Kacang botol(diracik halus)
1 kuntum bunga kantan (diracik)
5-6 tangkai cili padi(diracik)
1 batang serai (dimayang)
1 biji bawang besar(dimayang)
1 biji limau nipis(diambil airnya)
sedikit gula dan garam
Cara-caranya: Satukan semua bahan di dalam satu bekas dan digaul rata,. Rasakan dengan gula dan garam. Sedia untuk dihidang...
Kat bawah ni, aku masukkan sedikit info berkaitan dengan kacang botol ni...
INFO SIHAT
Psophocarpus tetragonolobus ialah nama botani bagi kacang botol. Nama sinonim yang lain bagi kacang botol ialah Dolichos tetragonolobus dan Botor tetrogonolobus. Walaupun nama botani ada nama genus, nama kedua atau nama spesies adalah sama, iaitu tetragonolobus dan ini merujuk buah yang mempunyai empat cuping.
Kacang botol biasanya tumbuh secara segar walaupun tidak dibaja dan hidup di tanah yang kurang subur. Ini kerana akar kacang botol menghasilkan banyak bintil yang mengandungi bakteria pengikat nitrogen. Hubungan simbiotik antara akar kacang botol dengan bakteria dapat hidup dalam bintil-bintil yang boleh mencapai sebesar 1.5 cm ukuran garis pusat. Hasil pengikatan nitrogen atmosfera terhadap bentuk sebatian nitrogen menjadi baja bagi kacang botol.
Khasiat dan nilai perubatan dalam kacang botol
Kacang botol adalah sejenis sayuran yang mengandungi banyak protein. Disamping itu kacang botol muda mengandungi banyak kalsium, besi dan vitamin A. Daunnya mempunyai nilai pemakanan yang baik dengan kandungan 5-7 % protein, banyak mengandungi vitamin A, vitamin C dan garam galian.
Biji kacang botol yang masak mempunyai nilai pemakanan yang paling menarik. Manakala buah kacang botol yang muda pula mengandungi 1-3 % protein. Nilai kandungan protein yang terdapat pada kacang botol lebih tinggi jika dibandingkan dengan sayur-sayuran tropika yang lain yang daripada jenis kekacang. Selain itu, kandungan asid amino dalam kacang botol juga mempunyai persamaan dengan kacang soya.
Kandungan asid oleik dan linoleik berjumlah 67 % daripada jumlah penuh komponen asid lemak. Asid tepu pula berjumlah 29 %. Nisbah asid lemak tepu atau tidak tepu ialah 1:3. Kandungan tokofenol, garam galian fosforus, zink, dan kalsium adalah tinggi. Manakala ubi kacang botol yang segar mengandungi 8-10 % protein, tetapi kandungan asid aminonya adalah rendah. Kacang botol pula mengandungi 30 % kandungan karbohidrat.
Kacang botol mempunyai khasiat dan nilainya dalam perubatan. Bagi orang yang diserang demam campak, daun kacang botol yang direbus dengan bahan campuran lain boleh disapukan ke seluruh badan bagi melegakan penyakit tersebut. Di samping itu, akar kacang botol yang ditumbuk lumat digunakan untuk mengubati penyakit vertigo. Manakala air bancuhan daun kacang botol digunakan untuk mencuci mata yang bengkak dan bisul yang bernanah. Daunnya yang ditumbuk lumat juga boleh disapukan pada bahagian bengkak dan bisul serta daunnya juga boleh dimakan untuk mengubati ulser kulit.
Sumber: http://pkukmweb.ukm.my/~ahmad/tugasan/s3_99/azmah.htm
Saturday, 19 November 2011
Kerabu Mangga
KERABU MANGGA
Bahan-bahan:
1 biji mangga muda (diracik)
1 kuntum bunga kantan
1 helai daun limau purut
1 batang serai
beberapa tangkai cili padi
1 biji bawang besar
2 sudu udang kering(ditumbuk)
3 sudu gula
1 camca garam
Cara-cara: Bunga kantan, daun limau purut, serai, bawang besar dan cili padi dimayang halus. Satukan di dalam bekas bersama dengan mangga yang telah diracik tadi. Masukkan gula dan garam. Gaul sebati. Sedia untuk dihidang...
Ikan Pari Bakar Berlada
IKAN PARI BAKAR BERLADA
Bahan-bahan:
1/2 kg ikan pari
cili kisar secukupnya (dikisar bersama bawang besar dan bawang putih)
sedikit garam
daun pisang secukupnya
foil aluminium
Bahan pencicah:
5-6 tangkai cili padi*
2 ulas bawang putih*
2-3 biji limau kasturi (ambil airnya)*
1/2 cawan kicap manis*
sedikit gula dan garam*
***blend semua bahan bertanda ****
bawang besar dimayang.
Cara-cara: Sediakan foil aluminium. Letakkan daun pisang di atasnya. Letakkan 2 sdu besar cili kisar di atas daun pisang. Kemudian letak ikan dan letak lagi cili di atas ikan pula. Bungkus kemas, letakkan di atas alat pemanggang dan bakar di atas dapur dgn api yang sederhana. Balik-balikkan ikan supaya masak serata. Bila dah masak, sedia untuk dimakan dan dicicah bersama dgn kuah kicap. Senang je..
Selamat mencuba.
Friday, 11 November 2011
~LAKSAM~
Assalamualaikum.... Aku buat laksam ni setahun yang lepas, cuma hari ni baru je nak buat ulangtayang bagi mengimbas kembali apa yang aku masak semasa berada di bumi Melbourne dulu. Laksam ni aku buat, kalau tak salah semasa hari raya haji tahun 2010. Lamanya kan? Kiranya entry yang termasuk dlam senarai "Wajib Tayang" la ye..hehehe. Nak resepi tak? Sila KLIK kat sini....
Wednesday, 2 November 2011
Kuih Dangai
Salam buat semua...
Lama betul tak bersiaran di lama blog ni. Macam sibuk je hari2 sampaikan tak sempat nak jenguk blog ni. Bila aku nak mula bukak blog, ada je halangan... Semenjak dua menjak ni, bila petang je, hujan lebat membasahi bumi Malaysia. Baru terasa sejuk sikit tanah tumpah darah aku ni. Sesekali teringat jugak kenangan manis di bumi Melben. Bila la aku dapat berkunjung ke sana lagi.. Kalau dah hujan2 ni kan, perut ni mula la dok berbunyi je... Macam2 terlintas nak makan untuk minum petang. Salah satu kuih yang jadi feberet aku ialah kuih dangai ni. Kuih ni semakin lama semakin pupus. Anak-anak zaman sekarang pun taktau nama kuih ni. Takpelah..jom kita tgk resepi nak buat kuih dangai.
Kuih Dangai:
Bahan-bahan:
100 gram tepung pulut
1 biji kelapa (ambil bahagian putih sahaja)
sedikit garam
Cara-cara: Gaul kelapa bersama tepung dan sedikit garam. masukkan ke dalam acuan dantabur gula di atasnya. Bakar hingga masak. Senang je kan..selamat mencuba.
Cantik tak kuih dangai aku tu? Errrr...sebenarnya kuih dangai ni aku beli kat kedai sempang....hehehe... Belum dapat buat lagi sebab takde acuannye... insyallah, aku diusahakan untuk membuatnya satu hari nanti... Pada yang teringin nak buat, aku ucapkan selamat mencuba....!
Wednesday, 19 October 2011
Ayam Sambal Daun Kunyit
Menu kat atas ni adalah menu yang dah lama aku simpan dalam arkib aku. Terperasan pulak, entry ni tak masuk lagi kat laman blog aku. Kali ni sambal ayam aku ada sedikit kelainan...di mana aku masukkan daun kunyit yang diracik.. Sesekali ubah citarasa, apa salahnya kan. Kekadang, bila sebut sambal ayam je, dah dapat agak, rasanya macamana. So, kali ni aku masukkan entry ayam sambal dengan daun kunyit. Bau dan aroma daun kunyit ni, menjadikan sambal ayam sedikit berbeza dgn sambal ayam yang lain. Jom..jom..kita intai resepinya...
Ayam Sambal Daun Kunyit
1/2 kg ayam (gaul garam dan kunyit, digoreng 3 suku masak)
2 senduk cili kisar
5-7 ulas bawang putih-ditumbuk*
1/2 biji bawang besar ditumbuk*
**blh dikisar bersama cili
1 biji bawang besar dimayang
air asam jawa secukupnya
1-2 helai daun kunyit diracik
garam secukupnya
Cara-cara:
1- Ayam yang telah digoreng diketepikan.
2- Ambil sedikit minyak lebihan goreng ayam untuk menumis.
3- Tumis bahan kisar hingga garing.
4- Masukkan air asam jawa, bawang hiris dan garam.
5- Masukkan ayam dan daun kunyit. kaub balikkan.
6- Biarkan seketika sebelum ditutup api.
7- Sedia untuk dihidang.
Sunday, 16 October 2011
Char kuey teow..... Masuk minggu ke 3 di Malaysia
Assalamualaikum…..
Setelah lebih 2 minggu dapur aku tak berasap, (kalau berasap pun, sebab aku kena masak air), hari Sabtu hari tu, baru aku belajar turun ke dapur dimulai dengan sarapan pagi menu char kuey teow. Rindu pulak rasenya tak bersilat dengan senduk dan periuk belanga. Maklumlah, memasak ni dah jadi kerjaya tetap aku semasa di bumi Melben. Itulah kan, di mesia ni memang mewah betul dengan kedai makan. Boleh dikatakan, setiap 2 km ada 4-5 kedai makan yg menawarkan pelbagai menu pilihan. Pendek kata. Bawak je duit, gerenti perut kenyang. Cuma perubahan yang amat ketara aku rasakan ialah, kenaikan harga2 makanan tersebut. Adoiyaii..memang terasa sungguh. Kalau macam ni mmg tak blh jadi… Nak nak pulak aku belum lagi dapat gaji ni kan, kena bjimat cermat lah sikit. Kena mulakan semula kerjaya sebagai tukang masak ni…. Dengan harapan, dapat simpan duit dan cepat sikit dapat naik haji, hehehe…. Lagipun, makanan yg dijual tu pun, bukannya kita tak tau masak, Cuma sbb malas je.. So, kalau sayang duit, kena lah korbankan sedikit masa..ye tak?...
Hishhh..banyak pulak merepeknya.. Jom kita tengok resepi senang yang di masak oleh orang yang baru nak mulakan hidup di bumi mesia setelah 2 tahun 8 bulan berhijrah. Pendek kata serba serbi baru. Semuanya kena mulakan macam orang baru pindah rumah,… Jadi, faham2 je lah..masak pun main cincai je. Ikut bahan yang ada kat rumah je kan. Peti ais pun kosong je lagi.
Char kuey teow
Bahan-bahan:
1 bungkus kuew teow
200 gram udang sederhana
4 ulas bawang putih
3 sudu cili blend
2 sudu kicap pekat
1 sudu kicap manis kipas udang
1 sudu cuka makan
2 sudu sos tiram
2 biji telur
Garam (jika perlu)
taugeh
daun kucai (aku x letak, sbb terlupa beli..hehee)
daun bawang dan daun saderi utk hiasan (yg ni pun aku x letak)
minyak untuk menumis
Cara-cara:
Tumis bawang putih dan cili blend hingga garing. Masukkan udang. Kacau sedikit. Masukkan kicap, cuka sos tiram dan pecah kan telur. Kemudian, masukkan kuey teow, kaup balikkan. Masukkan taugeh secukupnya dan kacau sedikit sebelum ditutup api. Sedia untuk dihidang…
Wednesday, 12 October 2011
Aku Di bumi Malaysia
Thursday, 29 September 2011
Busy, busy, busy.......
Salam buat semua...
Detik-detik aku berada di bumi Melbourne ni hampir sampai ke penghujungnya. Dua hari lagi aku akan menjejakkan kaki di bumi Malaysia tercinta... Dah dua hari berturut-turut hujan mencurah2 di bumi melbourne ni. Kejap renyai, kejap lebat, kejap awan berarak kelabu, kejap gelap gelita. Bak kata orang hujan manja gitu.. Walaupun nampak macam gerimis, tapi kira lebat jugak la, dan ianya berterusan dari pagi semalam...Aku dapat rasakan seolah-olah bumi Melbourne turut berduka sebab aku dah nak kembali ke tanah air tercinta...hahaha...Jangan ada yang muntah pulak dgn statement aku ni. Seperti bait-bait dalam lagu, "alam bagai mengerti, segala yang terjadi, embun menitis panas simpati, pertemuan tiada awal akhir....." Babai Melbourne!!! Selamat tinggal kawan-kawan di bumi Melbourne. Teruskanlah perjuangan kalian di sini. Aku tetap mendoakan agar kalian semua dipermudahkan dalam segala urusan di sini. .. Adoiyaii...pinggang ni dah rasa nak patah dah dok ngemas..nak setlekan rumah. Kejap kejar ke sana, kejap kejar ke mari...sini situ sinun...Cam tak sempat je kan bila kita dok bz camni... Mohon maaf juga buat kawan2, kerana ada beberapa jemputan makan, terpaksa ditolak dek kerana kesuntukan masa. Terima kasih daun keladi, tak sempat makan kat sini, kita jumpa di Malaysia je nanti okay!..hehehe...
Walaupun hati melonjak keriangan tapi dalam masa yang sama ada sedikit perasaan sedih kat sudut hati ni kerana bakal meninggalkan bumi Melbourne yang telah kami diami hampir 3 tahun ni. Bumi yang memberi kami seribu kenangan dan pengalaman berharga. Tempat yang penuh dengan memori indah yang tak mungkin aku lupakan sampai bila2. Pahit manis di bumi Melbourne telah sebati dalam jiwa ini. Bak kata orang, "jauh perjalanan, luas pemandangan". Alhamdulillah, kerana diberi kesempatan menjadi penghuni bumi Melbourne ini.
Hari ni juga, barang2 kami telah pun dihantar ke port Melbourne untuk urusan penghantaran melalui kapal laut (shipping).. Semoga segala urusan dipermudahkan dan semoga barang-barang aku sampai dgn selamatnya di Malaysia nanti.
Okay, cukup untuk hari ni... Nak sambung buat keje...hehehe..(sempat lg curi tulang ni...).
Wednesday, 28 September 2011
Hari-hari yang sangat sibuk dan memenatkan
Assalamualaikum....
Sengaja aku letak gambar bunga ni sebagai penyejuk mata. Minggu ni memang minggu yang betul2 sibuk. Bukan citer lawak ni.. Seriusss punya sibuk!!!!... Aku kini tgh mmbilang hari untuk menjejakkan kaki di bumi Malaysia. Ini bermakna, bumi Melbourne bakal aku tinggalkan dalam beberapa hari lagi... Macam2 perasaan berada di fikiran aku skrg ni... Tapi buat masa sekarang ni, aku lbh tumpukan perhatian pada urusan mem'packing' barang ke dalam kotak2. Adoiyaii..memang giler2 penat ni. Maklumlah, bukan nak pindah luar negeri ni, tapi pindah luar negara tau!..malah boleh juga kita katakan nak pindah dari benua Australia ke benua Asia..Wahhh!!!! pandai je aku ni provoke.
Memang seminggu dua ni aku sibuk kemas barang. Bukannya aku tak plan nk kemas awal..Tapi, tau2 jelah..nak kemas baju dulu?? Macamana pulak..masih ada baju lagi nk dipakai. Nak kemas dapur? Kang tak berasap pulak... Nak kemas depan?? Hishhh.. takleh...kotak2 pulak mengganggu.. Habis??? mana satu nak mulakan dulu. Kalau dok pikir macam tu, satu keje pun tak jadikan... Itupun aku dah berdikit-dikit mengemas ni sebelum bulan puasa lagi. Jadinya, takdelah kelam kabut sangat. Kalau tak..lagi pengsan aku dibuatnye. Tak kiralah, bila masa kita nak bertolak balik pun, proses kemas mengemas ni tetap jugak lebih efisien bila last minit kan... Rasanya, bagi sesape yang ada pengalaman mcm ni, akan bersetuju dgn pendapat aku.
Disamping tu, aku amat bersyukur, kerana Allah utuskan kawan-kawan yang aku anggap sebagai adik-adik yang sudi menghulurkan bantuan tak kira masa dn ketika. Aku amat terharu dgn bantuan yang mereka berikan. Cuma tulah kan, kadang-kadang rasa bersalah je nak ganggu diorang ni. Maklumlah diorang ni ada komitmen terhadap pelajaran masing-masing.
Two days to go.. Alamak, dah rasa cepat pulak masa berlalu. dah rase terkejar2 je pulak. Insyallah, esok(khamis) barang2 aku akan dihantar untuk shipping. Dah clear barang dalam rumah, barulah boleh bersihkan rumah tu pulak. Ahhhhhh, aku dah dapat bayangkan kepenatannya esok. Selama 2 minggu ni jugak, resepi aku adalah kotak..kotak..kotak... Dah nak muntah dah bila tgk kotak2 tu... Pergelangan tangan aku ni pun dah terasa sakit2 dah pun dek kerana urusan kemas mengemas ni... Suami aku??? Emmm..sampai saat ni masih bizi menyiapkan tesis dia. Kesian pulak tgk dia, dah macam tak terurus je.. (Biasalah kan, aku dulu pun ada pengalaman camtu...hehehe).. Apa yg ada kat kepala dia hanya nak cepat siapkan writing...(dah siap dah pun, cuma nak kemaskinikan sikit je lagi). Ya Allah ya Tuhanku, Engkau permudahkan bagi suami ku untuk menyelesaikan urusan pembelajarannya. Sesungguhnya, hanya engkau yang maha agung dan maha bijaksana. Semoga segalanya dipermudahkan. Buat suami aku tersayang... Go..go..go!!!!.. bak kata org korea... Fighting!!!!... Aku tak blh nk celoteh panjang..Dah penat sangat ni.. Nak tidur, esok ada banyak kerja lagi yang menanti... Nak rehat dulu....
Friday, 23 September 2011
Daging sambal blackpepper
Lauk ni aku masak semalam..Bz sangat kot, tak sempat nak masukkan entry ni. Hari ni, ada sedikit kesempatan...Jom, sesape nak cuba resepi sambal daging berblackpepper aku ni... Sedappppp dan terangkattt!!!!!!!
Sambal daging Bl;ackpepper
Bahan-bahan:
1 kg daging top side (potong nipis)
7 ulas bawang putih, diketuk/tumbuk
1 labu bawang besar. dimayang
1 1/2 senduk cili blend
1 sudu besar serbuk lada hitam
4 sudu besar sos cili
1 sudu sos tiram (aku tak letak)
garam
minyak secukupnya
Cara-cara:...
1. Daging digaul dgn kunyit dan garam. Panaskan minyak. Goreng daging separuh masak. (sehingga kering air daging je). Angkat dan ketepikan.
2. Keluarkan minyak gorengan dan timggalkan sedikit utk menumis.
3. Tumis bawang putih dan cili blend hingga garing. Kemudian masukkan bawang besar. Masukkan juga serbuk lada hitam dan sos cili berserta garam.
4. Akhir sekali masukkan daging dan gaul rata.
5. Sedia untuk dihidang.
Saturday, 17 September 2011
KEK DAM
Assalamualaikum.....
Apa khabar ye semua? Harap-harap semuanya sihat-sihat aje. Aku ni, masih lagi dilanda batuk dan selsema yang tak berkesudahan. Bilalah penyiksaan ni akan berakhir ye. Stress betul lah. Dalam pada tak sihat tu masih sempat jugak membaking kek. Entah kenapa, sejak akhir-akhir ni aku terlebih rajin pulak nak membaking. Semakin aku nak kemaskan semua peralatan membaking ni, semakin bersemangat pulak aku nak buat kek. Sudahla tu, bila tiba semangat berkobar-kobar tu, rasanya masa tu jugak aku nak buat, tak boleh nak tunggu esok lagi. Satu hari tu, aku terpandangkan kek ni pada photo album kak ita ni. Adoiyaiiii...cantiklah pulak. Walaupun nak membuatnya agak rumit tapi aku kuatkan jugak semangat nak mencuba. Menurut kat ita, resepi kek ni di adaptasikan dari Koleksi Resepi Kek Lapis by Yeni. Nama asal kek ni ialah kek domino yang diubahsuai namanya oleh kak ita kepada 'Kek Lebaran'. So aku pulak pepandai je ubah nama kek ni kepada kek dam.. Sebab bentuknya pun dah macam dam je kan...kotak-kotak gituu... Pada kak ita, nak mintak share resepinya kat blog ni pulak ye untuk panduan kawan-kawan dan kenalan diluar sana. Semoga kita sama-sama mendapat manafaatnya.
KEK DAM
sumber resepi: Kak Ita (kek lebaran)
by: Yeni
Lapis Coklat
10 biji kuning telur
6 biji putih telur
160 gm gula kaster
50 gm tepung HongKong
30 gm serbuk koko
20 gm susu tepung
200 gm mentega cair
1 sudu teh coklat emulco
2sudu teh ovellete
1/4 sudu teh cream of tatar
Sediaka sebuah 2 loyang bersaiz 8X8 inc
Leserkan dasar loyang dgn butter dan alas dasar loyang dengan baking paper.
Panaskan oven 170C
Pukul putih telur dan cream of tatar hingga kembang dan bertanduk, ketepikan
Satukan kuning telur, coklat emulco, gula dan ovellete, dan pukul hingga kembang dan berkrim.
Masukkan tepung yang telah di ayak bersama susu dan serbuk koko, sedikit demi sedikit dan berselang seli dengan butter yg telah di cairkan.
Masukkan putih telur yg telah di pukul tadi dan kaup balik adunan hingga sebati.
Tuangkan sama banyak ke dlm 2 loyang yang berukuran 8X8 inc
Letak loyang di rak tengah dan bakar selama 15 minit atau sehingga kek masak sempurna.
Lapis Vanila
10 biji kuning telur
6 biji putih telur
160 gm gula caster
70 gm tepung Hong Kong
30 gm susu tepung
200 gm mentega cair
2 sudu kecil ovellete
2 sudu kecil esen vanila
1/4 sudu teh cream of tatar
pewarna hijau
Sediaka 2 buah loyang bersaiz 8X8 inc
Leserkan loyang dgn butter dan alas dasar loyang dengan baking paper.
Panaskan oven 170C
Pukul putih telur dan cream of tatar hingga kembang dan bertanduk, ketepikan
Satukan kuning telur, esen vanila, gula dan ovellete, dan pukul hingga kembang dan berkrim.
Masukkan tepung yang telah di ayak bersama susu sedikit demi sedikit dan berselang seli dengan butter yg telah di cairkan.
Masukkan putih telur yg telah di pukul tadi dan kaup balik adunan hingga sebati.
Bahagikan adunan vanila kepada 2 bahagian.
satu bahagian diletakkan pewarna hijau dan satu bahagian lagi dibiarkan warna asal.
Tuangkan ke dalam 2 loyang yang berasingan berukuran 8X8 inc
Letak loyang di rak tengah dan bakar selama 15 minit atau sehingga kek masak sempurna.
Untuk Melapis
Jam secukupnya
Boleh juga guna filing blueberry atau strawberry
Mula-mula ambil kek warna hijau dan potong lebarnya satu pembaris dapat anggaran 6 keping.
Potong pula kek kuning dgn ukuran yang sama anggaran dalam 6 keping
Susun kek secara berselang-seli seperti dam.
Lekatkan setiap lapisan dengan jam strawberry. Bila dah siap ketepikan.
Ambil pula lapisan kek coklat sapukan atasnya dengan jam dan ratakan.
Ambil kek lapisan domino dan lekatkan.
Sapu jam lagi dan lapiskan pula dengan lapisan kek coklat yang ke 2
Potong tepi dan kemaskan kek.