Saturday, 17 April 2021

KUIH KOLEH KACANG 5 Ramadhan

Assalamualaikum wbt

5 Ramadhan 1442/ 17 April 2021

Alhamdulillah.. Sedar tak sedar dah 5 ramadhan hari ni. Hari ni hari Sabtu, sis sekeluarga berbuka di rumah mertua di Bukit Bruang, Melaka. Hari ni kita buat laksa johor dan koleh kacang utk juadah berbuaka hari ni. Seronok rasanya bila mertua puji laksa johor dan koleh kacang sedap. Seronok juga tengok diaorg makan bertambah. 
Koleh kacang ni kegemaran anak dara sis dan suami. Tapi en suami macam biasa, makan 1-2 potong je. 
Ajom kita tgk resepi koleh kacang sedap ni. Hasil teropong di blog azlita masam manis. Resepi ni sis olah ikut kemanisan yang kita nak ye. Kurang kurang manis ala-ala jaga kesihatan la kekononnya. Bila buat sendiri ni kita blh ejas ikut apa yang kita nak. Kurang manis, lembut-lembut kuih tu dan lebih tahi minyak nye. Wallaaa... memang puas hati la kan...




Resepi koleh kacang

Tahi minyak
1 biji santan asli. Santan kotak tahi minyak kurang menjadi.
Perah kelapa dan ambil pati santan.
Masak atas kuali dengan api perlahan. 
Masukkan sedikit garam.
BIarkan ianya mendidih hingga keluar minyak dan terhasil ketul2 santan yang dinamakan tahi minyak.
Tutup api, angkat dan toskan utk dapatkan tahi minyak tu. 

AIR GULA

200 gram gula merah timbang
150 ml air
2 helai daun pandan
** masak atas api hingga gula larut. Tutup api dan tapis. Biarkan sejuk.

BAHAN ADUNAN TEPUNG

150 gram tepung kacang hijau-yang telah disangai
secubit garam
200ml santan Kara
650 ml air
1 helai daun pandan-disimpul
1 sudu makan minyak kelapa_baki dari tahi minyak yg diasingkan

Cara-cara:
1. Satukan semua bahan, kecuali daun pandan dan minyak.
2. Masukkan dalam blender dan kisar sebati.
3. Tuang ke dalam kuali non stick. Tuang air gula tadi dan daun pandan.
4. Masak atas dapur dgn api sederhana dan sentiasa kacau. 
5. Masak hingga ia meletup-letup kecil.
6. Kecilkan api dan tambah minyak kelapa. 
7. Kacau lagi hingga pekat dan kental.
8. Anggaran masa 25 minit lebih kurang. 25 minit masa memasak.
9. Keluarkan daun pandan.
10. Tuang ke dalam loyang yg dioleskan dengan minyak kelapa lebihan tahi minyak.
11. Hentak-hentakkan untuk menghilangkan gelembung udara.
12. Taburkan tahi minyak di atasnya dan biarkan sejuk serta mengeras.
13. Bila dah sejuk boleh dipotong dgn pisau plastik yang telah dioles dengan minyak kelapa.





No comments:

Post a Comment

KUIH KOLEH KACANG 5 Ramadhan

Assalamualaikum wbt 5 Ramadhan 1442/ 17 April 2021 Alhamdulillah.. Sedar tak sedar dah 5 ramadhan hari ni. Hari ni hari Sabtu, sis sekeluarg...