Bahan-bahan:
- 1/2 kg daging lembu batang pinang.
- 6-7 ulas bawang putih di tumbuk kasar (chopped).
- Bawang besar. Potong macam potong kentang wedges.
- 1 1/2 senduk cili blend.
- 3 sudu besar Sos cili, 2 sudu besar sos tomato dan 1 sudu besar kicap manis. (Boleh ubah suai suka hati).
- Garam dan gula.
Cara-caranya:
- Daging dihiris nipis dan dibersihkan. Kemudian gaulkan dengan sedikit garam, 1 sudu tepung jagung dan minyak zaitun. Perapkan selama lebih kurang 30-40 minit. Kalau terlebih masa pun takpe.
- Kemudian, goreng daging supaya agak garing ataupun bila daging bertukar warna keperang-perangan.. Jangan terlalu garing, nanti daging keras dan liat. Angkat dan ketepikan.
- Tumis bawang putih dan cili blend sehingga garing. Masukkan sos cili, sos tomato dan kicap manis. Letak garam dan gula. Kemudian masukkan daging dan bawang besar. Kacau rata dan sedia untuk dihidang. Pastikan bawang besar tidak terlalu masak. Senang je kan? Ok, selamat mencuba pada yang ingin mencuba sesuatu yang baru.
No comments:
Post a Comment