Wednesday, 31 August 2011

Yeay!!!! Kami dah raya!!!!!!!!!!


~kami di pagi raya~

~family photo~

Alhamdulillah, hari ini, kami di bumi Melbourne merayakan 1 syawal walaupun lewat sehari dengan orang Malaysia. Kebanyakan negara merayakan 1 Syawal pada hari semalam 30 Ogos 2011. Oleh kerana anak bulan tidak kelihatan di bumi Melbourne, maka Islamic Council of Victoria telah menetapkan tarikh hari raya jatuh pada hari ini , 31 Ogos 2011. Jadi semua umat Islam wajib mematuhi tarikh yg ditetapkan oleh negara yang kita diami... Ianya berlainan dengan prinsip masyarakat Turki yg berpandukan negara mereka bg penetapan tarikh hari raya. Mereka juga merayakan Aidilfitri semalam. Disebabkan itu, kebanyakn masjid2 milik masyarakat Turki telah pun buat sembahyang raya semalam. Namun begitu masih terdapat beberapa masjid milik orang Arab yang membuat sembahyang raya pd hari ini. Solat raya juga dibuat di Malaysia Hall, untuk pelajar-pelajar yg tinggal di situ. Bagi kami, pelajar2 yang berada di sekitar Bundoora. solat raya diadakan di International Hall, La Trobe University yang diuruskan oleh pelajar-pelajar Malaysia LTU. Alhamdulillah selamat disempurnakan. Selepas solat raya, kami engadakan mini gathering dan masing2 membawa sedikit potluck sambil bersalaman sesama rakan. Sebaik sahaja selesai bergathering kat situ, sempat jugak kami menghadiri beberapa buah rumah terbuka di sekita Bundoora ni. terima kasih kepada tuan rumah yang sudi menjemput kami...Semoga ikatan ukhwah antara kita terus terjalin...

posing lbh dari makan
~us~
~kumpulan nasyid HAIRAN~!
~Nasyid Al-Mizan~
~rumah terbuka yusri &frens~
~buat mcm rmh sendiri ye~~Keluarga besar BOB~
~horey!!! kami dah raya!!!~

~jalan raya ni kami punya!!~
meriahnya raya!!!
~rumah rizal/nazura~

~rmh terbuka nafisah/mohid, ara/azhari, sieha/hashimi~



~rmh terbuka rami/syafiq~
Rumah terbuka rumah aku diadakan pada sebelah malamnya. Aku menyediakan rendang kambing, rendang ayam, ketupat, pulut kuning, sambal udang, rendang dendeng, kuah lontong dan kuah kuah kacang untuk tetamu di hari raya ini. Alhamdulillah, ramai tetamu yg hadir memeriahkan majlis. Terima kasih kepada yg sempat datang. Kepada yang tak sempat nak datang, boleh datang pada bila-bila masa saje, dengan syarat bagitau dulu sebelum dtg ye...
~juadah disediakan~



~antara yg sempat datang~

Sunday, 28 August 2011

Raya Dulu, Raya Sekarang

Masa berlalu memang terlalu pantas... Sedar tak sedar, ramadhan dah nk berlabuh pergi. Hari ini, umat Islam di Malaysia berpuasa untuk hari yang terakhir sebelum munculnya anak bulan Syawal pada keesokkannya(Selasa). Namun begitu, kami di bumi Melbourne ni akan menyambut 1 Syawal pada hari rabu. Ini telah pun ditetapkan oleh Islamic Council of Victoria. Dan seharusnya kami perlu mematuhi tarikh hari raya yg ditetapkan oleh negara di mana tempat kita berada.

Bila sebut pasal raya ni, ada macam-macam perkara yang terlintas di fikiran aku. Salah satu antaranya adalah, membezakan antara raya dulu (zaman kanak-kanak aku) dan raya sekarang (era anak-anak aku pulak). Raya dulu, memang sangat meriah, lebih-lebih bagi masyarakat yang berada di kampung seperti aku. Pagi-pagi lagi aku dah bersiap dengan pakaian raya yang aku rasa dah cantik sangat.. Ajak kawan-kawan keliling kampung semata-mata nak kutip duit raya. Sanggup berjalan 3-4 kilometer demi duit raya. Ahhh,...indahnya saat itu. Kadang-kadang dapat duit raya pun 10 sen je, tapi kami tetap bahagia. Pernah, satu insiden, kami berjalan ke kampung sebelah. Semasa dalam perjalanan balik, kami bselisih dengan orang dewasa dan hamba Allah ni bagitau ada orang jahat nak potong kepala untuk letak kat bawah jambatan... Apa lagi, kami lari tak cukup tanah..Termengah-mengah aku budak2 perempuan nak ikut gang lelaki yang larinya jauh lbh laju dari kami. Tapi tu semua dah jadi kenangan manis yang tak akan ditemui di mana-mana selain dari kita yang mengalaminya.

Raya sekarang, kemeriahan sangat kurang dirasakan. kita lebih memfokuskan tayangan cerita-cerita menarik di stesen-stesen tv. Anak-anak pula akan beraya kalau ibubapa mereka pergi beraya. Duit 10 sen memang takde nilai bagi mereka. Kadang-kadang tu, siap blh check lagi jumlah duit dalam sampul "angpau" tiap kali mereka keluar dari rumah yang diziarahi. Aku sentiasa berpesan pada anak-anak aku, bahawa budaya ziarah-menziarah ni bukan untuk mengumpul duit raya. ianya lebih kepada mengeratkan silaturrahim.

Raya dulu, masih aku ingat lagi, arwah mak aku bangun seawal subuh hari untuk menyiapkan juadah hari raya keesokkan harinya. Mana nak tangkap ayam, kemudian arwah ayah akan btindak sebagai tukang sembelih. sedih je tengok ayam tu menggelupur setelah di sembelih. Kesian, kesian, kesian,,,Lepas tu, ayam tadi akan dicelur ke dalam periuk yang berisi air panas mendidih. Lepas tu, mak aku akan mencabut bulu ayam tu sebelum dipanggang seketika kat atas api. Tak habis kat situ, abang atau ayah akan jolok pulak buah kelapa untuk dikukur untuk membuat kerisik. banyak jugak proses nak buat kerisik, sangai kelapa parut kat dalam kuali, bila kering, tumbuk dengan lesung batu.. bila pikir balik, kesiannya kat mak aku, nak uruskan semua tu untuk pastikan anak-anak dapat makan santapan istimewa di pagi hari raya. Rindunya aku saat tu. Bila ingat balik kisah nak buat rendang ayam pun bukan mudah tau.... Kami akan bagi ayam-ayam ni makan beras. Bukan apa, bila ayam tu leka mematuk, abang-abang aku akn tangkap ayam tu secara manual tau. Kekadang sampai tersungkur, ayam tak dapat jugak ditangkap.Kadang-kadang mengejar ayam tu lari keliling kampung. Sebaik saje selesai menangkap ayam, memang abang aku akan lepak kepanatan. kiranya melepek jugak lah kan dalam cuaca yg panas tu.Tak habis kat situ, arwah mak aku kena sediakan pulak bahan2 untuk membuat lemang. Buluh lemang, ayah aku akan cari dua. tiga hari sebelum raya. Mak aku kena masukkan gulungan daun pisang ke dalam buluh, Akulah yang akan masukkan beras pulut kat dalam lemang tu. Pastu masukkan santan dan ayah bertindak sebagai tukang bakar lemang dgn dibantu oleh abang-abang aku. Best kan saat tu...Sekarang, kita boleh tengok lemang-lemang ni tersusun cantik je kat tepi2 jalan.

Raya sekarang: semuanya boleh didapati dengan mudah kalau ada duit. kerisik, santan dan segalanya boleh didapati di kedai dan pasar terpilih. Takde lagi acara menangkap ayam, sembelih, celur dan cabut bulunya. Semuanya boleh dilakukan dengan pantas. Pendek kata, segalanya menjadi mudah. Lemang, ketupat boleh dibeli yang dah siap pun di dalam peket. Tiada alasan lagi tak tahu masak sebab segalanya ada tersedia.

Apapun,memang banyak perbezaan antara raya dulu dengan raya sekarang kan. Genarasi lama dan genarasi baru, walaupun cara sambutan berbeza, tetapi tetap meriah mengikut persepsi masing-masing.

SELAMAT HARI RAYA DIUCAPKAN KEPADA SELURUH UMAT ISLAM DI MALAYSIA DAN SELURUH DUNIA YANG MENYAMBUT 1 SYAWAL PADA ESOK HARI(SELASA)..kAMI DI MELBOURNE AKAN BERHARI RAYA PADA HARI RABU SEMPENA HARI KEMERDEKAAN MALAYSIA. SAMBUTAN 2 DALAM 1...HEHEHE,,,,MERDEKA!!!MERDEKA!!!!MERDEKAAA!!!!!!

Friday, 26 August 2011

SALAM AIDIL FITRI DARI BUMI MELBOURNE

Assalamualaikum.........

Rata-rata teman-teman masukkan status di dalam Facebook bahawa hari ni adalah hari Jumaat terakhir di bulan ramadhan. Ini bermakna beberapa hari lagi, cahaya Syawal bakal menjelma. Begitu pantasnya masa berlalu sehingga tak terasa bahawa Ramadhan bakal berlabuh meninggalkan kita. Semakin hampirnya syawal, semakin sibuklah kaum ibu menyediakan segala kelengkapan dan keperluan keluarga untuk menyambut hari raya. Terkadang tu, dalam kesibukan menyediakan kelengkapan keluarga sehingga terlupa akan kelengkapan diri sendiri.

Minggu ni, adalah minggu terakhir bagi mereka yang nak buat last minute shopping. Bagi yang menyediakan sendiri biskut raya, pastinya sekarang ni saat genting untuk membuat cookies. Tart nenas, semperit, almond london, biskut arab, kacang mazola dan macam-macam lagi terlintas untuk dibuat. Aku pun tak terkecuali dan sempat menerima beberapa tempahan biskut raya dari rakan-rakan di Melbourne ni. Alhamdulillah, rezeki di bulan ramadhan....

Tahun ni merupakan tahun ketiga kami sekeluarga berhari raya di bumi Melbourne. Suasana beraya di sini tak kurang hebatnya. Budaya ziarah-menziarahi antara rakan tetap di amalkan seperti di Malaysia. Cuma, bezanya, kami di sini jauh dari keluarga tersayang. Inilah yang membezakan kami diperantauan ini. Mengenai persiapan menyambut raya di bumi asing ini..sebenarnya takde apa sangat. Kami tidak seghairah seperti di Malaysia. Namun begitu, kami tetap memilih berpakaian sedondon di pagi raya di mana pakaian ni diterbangkan khas dari bumi Malaysia. Terima kasih buat adik ipar aku (Anita) yang bersusah payah memilih baju raya kami tu. Kesian dia, terpaksa berkejar ke sana-sini untuk memastikan kami mempunyai baju raya sedondon. Alhamdulillah, baju-baju kami telah selamat sampai semalam (kirim melalui kawan yang datang ke Melbourne). Kiranya, bermakna juga lah raya kami tahun ni..hehehe.
Selain itu, aku juga sibuk menyediakan beberapa jenis biskut raya yang biasanye menjadi kegemaran anak-anak, suami dan ada juga antaranya adalah biskut kesukaan aku.

Dikesempatan ini aku ingin mengucapkan Selamat Selamat Menyambut Hari Raya Aidilfitri buat semua umat Islam di mana saja berada. Tak lupa juga buat keluarga tercinta, saudara mara jauh dan dekat, guru-gur, sahabat handai dan yang mengenali diri ini. Mohon maaf di atas segala kekasaran, ketidaksenangan tingkahlaku selama kalian mengenali diri aku, dan halalkan segala makan minum selama ini. Semoga kalian semua bergembira dihari raya disamping keluarga. Sambutlah salam ingatan dan kasih sayang dari aku di perantauan ini.

***** Nak basuh baju raya..


Thursday, 25 August 2011

German Cookies @k@ Biskut 3 Benua

Assalamualaikum....

Haa....korang mesti pelik kenapa aku bagi nama Biskut 3 Benua kan?..Dah elok-elok nama glamer kat surat beranak dia German Cookies...pepandai je aku ubah nama. Yelah kan... Aku dapat resepi cookies ni dari orang Malaysia, nama biskut ni pulak sempena nama orang Jerman dan yang membuatnya pulak adalah orang yang tinggal di Australia. Jadi aku namakanlah Biskut 3 Benua. Ok tak idea aku ni...hehehe.. Hai apa pulak aku merepek pepagi buta ni..
Dipendekkan cerita, aku menyelinap masuk kat dapur Kjee dan tertarik pulak dengan nama biskut yang Kjee namakan kat blog dia "German Cookies Made In Malaysia". Pastu singgah pulak kat rumah Masam Manis, pun ada cookies ni. Aku pun taknak lpskan peluang, nak cuba jugak buat biskut ni.. Lepas tengok resepi ni kat dua orang tukang masak hebat ni, aku tak google kat blog lain dah. Mesti sedap la cookiesni kan. Bila singgah kat 2 blog ni pun dah dapat dua hasil cookies yang berbeza. Kang singgah kat byk2 tempat, lagi banyak pulak bentuknya. nanti mula tak tentu arah nak ikut yang mana satu. Kalau Kjee hias dengan gula castor, kak ita pula guna cooking choc sebagai hiasan... Memang cantik. Aku buat biskut ni semalam sementara menunggu masa nak bersahur. lepas tu, sementara biskut masak kat dalam oven, aku kejutkan anak2 bersahur. Sebaik saje biskut masak, masa bersahur tinggal lagi 5 minit. Apa lagi kelam kabut nak rase biskut ni... Hasilnya, memang tak menghampakan. Biskut ni sangat rapuh dan super duper sedapppp......(emmm...pernah ke aku ckp biskut raya tak sedap????)

Menurut Kjee, resepi asal adalah dari Rima (maybe kenalan kjee kot). Mintak maaf ye Kjee, pandai2 je saya tukar nama dia..saje je suka2...hehehe.. Ok Kjee, orang Melbourne nak mintak share resepi kat sini jugak ye..

GERMAN COOKIES @k@ BISKUT 3 BENUA

Bahan-bahan:
125 gram butter
40 gram gula icing (aku letak 30 gram je)
125 gram tepung kentang
80 gram tepung superfine (tepung gandum pun boleh)

Cara-cara:
Mentega dan gula icing dikacau ringan. Masukkan kedua2 tepung yang diayak. Uli guna spatula hingga sebati. Dohnya lembut sangat. Masukkan dalam plastik dan simpan dalam peti ais (sebelah bwh) lebih kurang 20 minit. Kemudian, keluarkan dan gentel bulat-bulat. Leperkan dengan garfu.
Bakar dengan suhu 170C selama 15 minit.

Aku ikut cara Kjee, hias guna gula kastor yg dicampur dgn pewarna merah (sebab aku suka kaler merah). Boleh juga ikut cara kak ita guna cooking choc. Selamat mencuba ye kenkwan semua!!!



Garlic Bread & Mushroom Soup


Alhamdulillah, selesai sudah kami di bumi Melbourne bersahur untuk puasa hari yang ke 25. Dalam pada aku tunggu biskut suji aku sejuk, sempat jugak aku masakkan sausages, mushroom soup dan bakar garlic bread (beli ready made kat pasaraya). Sebelum kejutkan diorg jam 4.50 pg untuk bersahur, cepat2 aku snap picture dulu..hehehe. Kelam kabut jugak sebab waktu imsak hari ni pukul 5.25 am. takut pulak diorg terkejar-kejar dan kelam kabut dok kunyah makanan. Sambil-sambil tu aku isi jugak perut aku.. Suap sausage kat dlm mulut...kunyah, kunyah,...telannn..... Pastu aku akan pergi bilik mira...bangun..bangun..bangun... Pergi pulak bilik irfan..Bangun dikkkkk!!! Nasib baik semua dah besar, so takde masalah liat nk bangun. maka tamatlah sessi bersahur pada hari ini... Aku nak solat dulu dan lepas tu nak qada tidur sampai kul 11 pagi...Tak pernah miss sepanjang puasa ni bangun kul 10-11 pagi.. kadang-kadang, suami aku hantar anak g sekolah pun aku tak sedar.. Lepas tu suami aku terus pergi uni dia. bila bangun je, tinggal aku sorang je kat rumah...Alahaiii..bahagianya hiduppp..hehehe...(bahagia lah sangat, bila bangun lambat, kepala pun dah jadi berpusing-pusing dah)....Ada aku kisahh????

Psssttt...tadikan..sempat jugak aku bancuh satu adunan biskut baru..tengok kat blog rakan blogger....macam best je cara diorg ayat pasal biskut ni...Memang sedap pun biskut tu...tapi nantilah aku snap gambarnye siang nanti..apa-apapun, aku nk tido ddulu..Nanti aku post gambar kat FB..kalau sempat aku post resepi kat blog ni ye.Tungguu.!!!!!


Ayam Berlada Dengan Tempe

Assalamualaikum...

Selamat sahur semua...Eh, dah masa sahur ke ni???? heheheh....Awal lagi kan.. Aku ni bukan apa, sambil-sambil tunggu biskut suji kristal aku masak kat dalam oven tu, aku masukkan lah n3 ayam berlada dengan tempe yang aku masak hari Isnin lepas.
Malas nak celoteh banyak-banyak, kang ada jugak hangus kuih suji aku ni kan... Jom kita terus jengah resepi senang ni..

bahan-bahan:
1 ekor ayam, potong kecil dan di goreng...ketepikan.
1 bungkus tempe, potong kecil, goreng, ketepikan

Bahan tumis:
6 ulas bawang putih, di tumbuk
1 biji bawang besar, dimauyang
1 inci halia, dihiris nipis
3 senduk cili blend
garam
sedikit kiub ayam/maggi cukup rasa

sedikit kacang panjang, dikerat-kerat..
sedikit lobak merah, dipotong bulat

Cara-cara:
1.Panaskan minyak. Tumis bawang putih, halia dan cili blend...
2. Biarkan cili betul-betul masak dan agak2 kering. Letak garam secukupnya, dan maggi cukup rasa atau kiub ayam.
3. Masukkan sayur. Kacau seketika.
4. Akhir sekali, masukkan ayam dan tempe yg telah digoreng tadi....SIAPPP!!!!!!

**** Dalam pada tu, kuih suji aku pun dah masak.... bye....!

~Nak prepare makanan untuk sahur pulak...sementara mata belum ngantuk ni...lepas subuh aku nak pulun tido...hehehe

Wednesday, 24 August 2011

Butter Prawn @ Udang Goreng Mentega

Assalamualaikum..Selamat sahur untuk orang Melbourne. Kenkawan di Malaysia, pastinya masih lena diulit mimpi nan indah. Sambil-sambil tu aku nak masukkan N3 butter prawn, salah satu lauk berbuka semalam. Kredit untuk kawan aku, si penyumbang resepi ni (Pn Nor Fadzilah). Tima kasih banyak2 ya. Tapi, Nak buat telur yang bersarang menyaluti udang tu agak leceh sikit. Tapi kena jugak cuba dan cuba dan cuba. Jangan putus asa okay. Kiranya kan..banyak jugak lah telur ayam yg terkorban semalam dek kerana penangan butter prawn aku ni..hehehe....itupun masih belum sampai tahap ISO yang diharapkan.

Jom, kita semak resepi:

Butter Prawn:
Bahan A:
1 kg udang (aku buat 1/2kg udang je)
2 sudu besar butter
1 sudu besar minyak

Bahan B
1 dahan daun kari
6-7 biji cili padi (potong serong)
6 ulas bawang putih~dimayang
1 biji bawang besar~dimayang
2 sudu besar butter
1 sudu besar minyak
1 sudu kecil chicken stock granules
1 sudu teh garam

Bahan C
5 biji kuning telur~(dicampr 1 sudu teh chicken stock, pukul dgn garfu dan dimasukkan ke dalam botol mayo muncung 3 or dalam acuan roti jala)
2 sudu besar butter


Cara-cara:
1. Mula-mula, panaskan minyak dan butter. Masukkan udang dan goreng sehingga
udang garing. Angkat dan tapis minyak.
2. Untuk bahan B, panaskan minyak dan butter, Tumis bawang putih, bawang merah
dan daun kari hingga garing. Masukkan cili padi, chicken stock, garam dan udang.
3. Goreng seketika dan angkat. letak dalam bekas/mangkuk. Katepikan.
4. Untuk C. Panaskan minyak dan butter. Bila minyak dah betul-betul panas, tutup
api. Jala kuning telur ke dalam kuali menggunakan tangan kanan, sambil tangan
kiri pegang garfu dan digunakan untuk swirl (pusing-pusing) laju2telur dalam
kuali. Make sure swirl ikut pusingan. Bila telur dah garing, keluarkan dan tapis
minyak pd telur. Bila minyak dah kering, Boleh ditabur di atas udang.
**** Bagi org yg buat keje tgn kanan, mesti kekok (macam aku) masa nk swirl dgn tangan kiri. so boleh tukar, tangan kiri pegang bekas mayo, tangan kanan pegang garfu untuk swirl....

****mula2, aku try 2 biji kuning telur..langsung tak jadi, dah macam goreng telur hancur je...Pastu cuba lagi, sama jugak..cuba lagi, tak jadi jugak..adoiyaiii!!!! lastly, pecahkan sebiji telur (campur putih sekali), akhirnya menjadi jugak sikit-sikit je dia punya sarang tu. Tapi tak cantik seperti tuan empunya resepi ni...huhuhu


Okay!!! Selamat mencuba.. Untuk bahan C, kalau gagal, sila cuba lagi hingga berjaya.!


Ayam Percik Melbourne

Assalamualaikum.......

Hari ni, IFTAR ke 23, aku buat ayam percik dan butter prawn. Ini semua kes tak puas hati bila tgk kawan aku upload gambar ayam percik dia yang menawan... Hishhh!!! memang tak puas hati... Lagipun dah lama ada keinginan nak buat cuma belum dapat direalisasikan je. So, bila tgk gambar ayam percik kat FB kawan aku tu, ianya menjadi faktor yang mempercepatkan lagi proses nak membuatnya kan.. Siap berserta dgn resepi lagi...Emmm apa lagi..Itu pun dah 2 minggu Irfan mintak...Asyik bertangguh je. Hari ni mesti buat..kuatkan semangat..kuatkan semangat...hehehe.... Akhirnya, inilah hasilnya.... Ayam percik versi orang Melbourne!!!. Jom kita tgk resepi nak buat ayam percik ni..Aku bagi Kredit kat kenalan aku Nor Fadzilah Hasamah for the recipe. Sonang kojo den..xyah nk menggoogle resepi ayam percik..hehehe..

Ayam Percik:

Bahan-bahan untuk kuah:
6-7 biji bawang merah (aku guna 1 biji bawang besar kaler merah)
3 -4 ulasbawang putih
1 inci halia
3-4 batang serai
sedikit kunyit hidup
asam keping
sedikit garam dan gula
cili padi secukupnya ~(aku guna cili kering je sbb dah ada yg kisar kt dlm peti ais.)
beberapa helai daun limau purut
1 tin santan

**** Dan yang paling penting,mestilah kena ada ayam..kalau tak, takdelah nama ayam percik...hehehe...(potong dan bersihkan)

Cara:
1. Bawang, halia, kunyit hidup, cili, serai ~ diblend. Masukkan dalam periuk.
2. Masukkan santan, gula, garam, asam keping, daun limau purut dan bahan kisar.
3. Tinggalkan sebatang serai, diketuk utk merenjis kuah ke atas ayam nanti...(eh
betul ke ayat merenjis??? macam nk tepung tawar pulak....hehehe.
4. masak hingga kuah agak pekat...Masukkan ayam... Masak dalam 15-20 minit atau
bila ayam hampir-hampir masak.
5. Keluarkan ayam (masa ni sos tu dah pekat), bakar ayam sambil sapu2 soso pada
ayam. Balik-balik kan ayam tu tadi supaya masak sekata.
6. Akhir sekali, hidang dengan lebihan kuah tadi...

Okay! Selamat mencuba ye gang!!!









Tuesday, 23 August 2011

Serradura Pudding

Assalamualaikum....
Kalau tadi aku dah masukkan N3 ayam percik dan butter prawn, kali ni aku nak masukkan pula resepi "SERRADURA Pudding", yang juga merupakan resepi dari kawan aku. Kiranya, hari ni Entry yang aku masukkan adalah dari tuan empunya resepi yg sama. Pudding ni memang sedap. Tak dapat nak dipastikan dari mana asalnya pudding ni..tapi aku rasa macam pernah makan piudding ni kat rumah kawan aku berbangsa Turki. Rasa dia lebih kurang macam ni jugak lah....yang bezanya, pudding yg kawan aku buat tu bergetah sikit...Rupa-rupanya inilah pudding yg enjadi tanda tanya...Nam membuatnya pun takdelah susah sangat. Jom tengok resepi kat bawah ni, sumbangan dari kawan aku. Aku CNP je kat sini.

SERRADURA PUDDING:

Recipe:
10 keping (lebih kurang la) biskut marie (that's original recipe) , I used digestive biscuit.
Biscuit crush dulu. Tips; Letak dlm zip-lock bag, roll dgn rolling pin.

Cream:
400 ml whipping cream
100 ml condensed milk (boleh kurang kan ikut selera)
2 tsp vanilla extract
10 gm gelatine (saya tak guna pun)
Whip cream until form peak, then beat in condensed milk (sikit2) n vanilla. Layer wt crushed biscuit alternately.

Lepas tu, sejukkan dalam peti ais, sebelum dimakan.
Enjoyyyy!!!!







"Donut Ball" Tersenyum Manis


Assalamualaikum....
Hari ni merupakan hari ke 22 umat Islam berpuasa. Kami di bumi Melbourne ni, baru je selesai berbuka puasa. Alhamdulillah. ..syukur atas nikmat yang Allah berikan di muka bumi ini. Hari ni kami berbuka dengan ayam percik dan butter prawn., @k@ udang butter... Tapi sebelum tu aku nak masukkan entry donut ball yang aku buat pada hari ahad lepas. Nampak tak donut-donut aku tersenyu manis tu? Tersipu-sipu malu gitu... Adoiyaiii!!! Camner blh jadi camtu? Aku takde jawapannya. tak kisahlah, dah tersenyum manis tu kan..kita buat lah cara ambik gambar senyuman meleret. Seingat-ingat aku, bertahun jugak aku tak buat donut ni. bukan apa..kalau buat tak berapa nak menjadi.... tu yang jadi malas tu. Semasa aku dok round2 pusing2, singgah blog sana sini..Tetiba terpandang akan kecantikan rupa paras cik donut ni kat blog kak ita. Blog dia ni, memang takleh nak disangkal lagi akan kehebatannya mempersembahkan hasil masakannya. Kagum aku...Berjam-jam dok ngadap tau. Oklah, resepi ni aku ambik dari blog Masam Manis dan nak mintak kebenaran untuk share dgn kawan-kawan di sini pula. CNP ye kak ita.....hehehe

My Recipe:

Donut Ball
Resepi Asal: DayangJack@DapurKu SaYang

2 cawan tepung gandum atau tepung high protein
2 1/2 sudu besar gula
1 sudu besar susu tepung
1/2 sudu besar yis mauripan + 1/4 air suam (direndam hingga berbuih)
1 sudu kecil ovallette
1/2 sudu kecil garam
1 biji telur
1 sudu besar marjerin
1/3 cawan air / susu segar (-/+)
gula saduran
**(jika menggunakan susu segar, tidak perlu letak susu tepung)

Kisar semua bahan (kecuali tepung, ovallette, yis dan gula saduran) hingga sebati.
Di dalam bekas yang agak besar, ayakkan tepung dan buatkan lubang di tengah-tengahnya. Tuangkan bahan-bahan yang sudah dikisar tadi, yis dan ovallete. Uli hingga menjadi doh. Jika adunan terlebih lembik, bolehlah ditambahkan sedikit tepung.
Bahagikan doh kepada 20-22 bahagian dan bentukkan seperti bebola. Gunakan sedikit tepung untuk membentuknya (sekiranya doh melekat di tangan). Susunkan di atas dulang yang disapu dengan sedikit minyak atau ditaburkan tepung. Rehatkan sebentar selama 10 minit atau ikut suka.
Sediakan minyak untuk menggoreng. Apabila sudah cukup panas, gorenglah donut tadi hingga keperangan. Toskan.
Sadurkan dengan gula icing/gula halus atau hiaskan dengan topping kesukaan.




MEE FUNGUS ala2 Mee Tarik

Assalamualaikum wbt Hari ni hari ke 64 PKP: Hari ke 8 pkp fasa 5 20 MEI 2020: 27 RAMADHAN 1441 Mee fungus ni sis cuba2 je buat resepi b...