Ikan pari kering dgn ketumbar
Bahan-bahan:
200 gram ikan pari kering (blh guna ikan kurau/talang)~potong kecil2.
6 sudu ketumbar biji
10-15 biji bawang kecil~dimayang
minyak secukupnya utk menggoreng
Cara-cara: Ikan kering direndam dgn air garam dalam 1/2 jam untuk mengurangkan masin ikan. Panaskan minyak dan goreng ikan kering. Bila ikan kering 3 suku masak, masukkan bawang kecil yang di mayang tadi... Goreng dan kaup balikkan supaya bawang tidak hangus. Kacau sehingga bawang merah betul2 garing ataupun bertukar kaler menjadi coklat (macam bawang goreng tu tau!) Kemudian masukkan ketumbar biji dan kacau lbh kurang 2-3 minit. Angkat dan sedia untuk dimakan....
Bahan-bahan:
Sawi jepun secukupnya
2 batang lobak merah
fishball, crab ball, prawn ball dan seangkatan dgnnya
4 ulas bawang putih~ diketuk
1 ketul Kiub ayam atau kiub ikan bilis
Air secukupnya
garam secukupnya
* Sediakan bahan seperti di atas.
Cara-cara: Tumis bawang putih. Masukkan air dan kiub ikan bilis. Bila air mendidih, masukkan sayur dan bebola yang disediakan tadi. Biarkan mendidih seketika dan bolehlah ditutup apinya. Taburkan sedikit bawang goreng semasa menghidang. Senang je kan....
No comments:
Post a Comment