Hari ni aku nak masukkan entry resepi kek chiffon pandan yang aku dah buat baru2 ni... Kepada kenkawan semua, bolehlah mencuba resepi kat bawah ni. Sebelum tu aku nak bagi kredit kat Sel Tarmizi atas sumbangan resepi ni.
Kek chiffon pandan:
Bahan-bahan:
(A)
5 kuning telur (size A)
60g minyak masak/jagung
70g santan
80g tepung kek
pes daun pandan
(B)
5 putih telur
110g gula kastor
1/2 sudu kecil cream of tartar
Cara-cara:
1) Masukkan bahan (A) ke dalam mangkuk mixer dan pukul hingga sebati. ketepikan.
2) Pukul putih telur hingga kental. Masukkan cream of tartar dan gula sedikit demi sedikit hingga sebat (sampai bertanduk).
3) Kaup balikkan bahan (B) ke dalam (A) perlahan-lahan dan cermat, jangan sampai bancuhan menjadi berat dan mendap.
4) Tuangkan ke dalam loyang kek chiffon berukuran diameter 25 cm, tanpa gris.
5) Bakar dalam ketuhar yg telah dipanaskan terlebih dahulu dengan suhu 175 C selama 45-50 minit.
6) Selepas loyang dikeluarkan dari oven, terbalikkan loyang dan biarkan sejuk sebelum dikeluarkan untuk dipotong dan dihidangkan...
Ok kenkawan semua, selamat mencuba resepi kek chiffon ni ye!!!!!!!!!!
Chow dulu!!!!!!!!!!!!
IKHLASLAH MENJADI DIRI SENDIRI AGAR HIDUP PENUH DENGAN KETENANGAN DAN KESEJAHTERAAN
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
KUIH KOLEH KACANG 5 Ramadhan
Assalamualaikum wbt 5 Ramadhan 1442/ 17 April 2021 Alhamdulillah.. Sedar tak sedar dah 5 ramadhan hari ni. Hari ni hari Sabtu, sis sekeluarg...
-
Assalamualaikum wbt Hari ni PKP ke 30 yang merupakan hari ke 2 PKP bagi Fasa 3. Hari ni sis masak simple sangat utk menu lunch kami. Tak l...
-
Assalamualaikum wbt Hari ni PKP fasa 4 bermula yang menjadi hari ke 43 pkp keseluruhannya. Hari ni juga merupakan hari ke 6 ramadhan. Sedar...
-
Assalamualaikum wbt Hari ni hari ke 64 PKP: Hari ke 8 pkp fasa 5 20 MEI 2020: 27 RAMADHAN 1441 Mee fungus ni sis cuba2 je buat resepi b...
No comments:
Post a Comment