Ayam Lemak Lengkuas
1/2 kg ayam (potong kecil)
5 ulas bawang putih*
1 biji bawang besar*
2 inci lengkuas*
2 batang serai*
1/2 inci kunyit hidup
1 senduk cili kisar
1 keping asam gelugor
200 ml santan
minyak untuk menumis
sedikit garam dan gula
1 sudu kecil perencah maggi cukup rasa.
***kisar semua bahan bertanda***
Cara-cara:
1. Panaskan minyak. Tumis cili dan bahan kisar hingga naik bau.
2. Masukkan ayam. Gaul sebati.
3. Masukkan santan dan asam gelugor. Biarkan mendidih.
4. Masukkan garam dan sedikit gula. Biarkan mendidih.Bila ayam sudah masak,
bolehlah ditutup apinya.
5. Sedia untuk dihidang....
Tarraaaaaaa...... Selamat mencuba ye....
No comments:
Post a Comment