Ikhlaslah menjadi diri sendiri agar hidup penuh dengan

ketenangan dan keamanan

Thursday, 14 October 2010

Mee Sup Untuk Makan Malam

Share
Malam ni, kitorang makan mee sup sebagai dinner. Dah lama nak buat sup tulang ni. Baru malam ni dapat laksanakan permintaan anak aku... Kiranya hari ni baru datang seru nak buat. Apapun, kami semua enjoy menikmati mee sup sebagai menu makan malam pada hari ini....

Nak buat mee sup malam ni memang adventure sikit... Sebab tu lah aku kena kumpul segala kekuatan dari segi mental dan fizikal. YE lah kan...nak merebus tulang ni je dah ambik masa dekat 2 jam sebab nak pastikan isi daging betul2 empuk..(tulangnya memang tak akan empuk punya walaupun rebus 2 hari 2 malam)... Itu satu bab. Bab kedua pulak, nak kena buat mee kuning. Jadinya, sambil-sambil aku rebus tulang tu, aku buat lah mee kuning. Bab ketiga, nak buat bergedel. Bab ke 4, buat sambal kicap.. Fuhhhhh!!!!!...Memang adventure kan? Nak buat mee sup tulang ni, dah macam tulis buku lah pulak... Siap ada bab 1,2 ,3....

Bahan sup tulang: 1 kg tulang lembu~rebus sehingga empuk. Tumis bawang putih dan halia hingga garing dan tuangkan ke dalam periuk yang ada tulang tu. Masukkan sup bunjut, 1 sudu lada hitam (tumbuk kasar), garam, daun selery(daun sadri) dan daun bawang.


Bahan untuk buat bergedel versi aku: kentang potong wedges, gaulkan dengan garam, goreng. Bila dah empuk, angkat dan tumbuk. Gaulkan dengan daun bawang dan serbuk lada hitam. Lepas tu buat bulat leper, celup kat dalam telur dan goreng.


Bahan sambal kicap: 1 cawan kicap manis, 5 ulas bawang putih, air perahan limau, cili padi, garam dan gula. Blend/tumbuk hingga lumat.


Sediakan mee kuning (nanti aku bagi resepi untuk buat mee kuning ye), sayur sawi (celurkan), tomato (potong nipis), bawang goreng, daun bawang.....


Macamana???? Rumit tak nak sediakan mee sup ni? Memang terasa lah rumit nye, sebab tu aku cakap tadi, kena kumpulkan segala kekuatan untuk buat mee sup ni... Semangat Malaysia Boleh kena tinggi beb!..... Dannnnnnn........Hasilnya....


T...A...R...AAAAAA!!!!!!!!!!!!!!!

Inilah rupa mee sup tulang aku...... Selamat menjamu selera ye.. Kalau malas nak buat, beli je kat kedai simpang okay!!!


p/s: Tapikan... kat bumi Melbourne ni takde kedai simpang, sebab tu aku kena buat... kalau takkkk... dah lama dah aku pergi beli......







0 comments:

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails
.

Thank's for visiting my blog