Ikhlaslah menjadi diri sendiri agar hidup penuh dengan

ketenangan dan keamanan

Thursday, 28 April 2011

Apam Puteri Ayu

Share
Aku memang rasa pelik bin hairan sejak dulu lagi..Kenapa orang bagi nama kuih ni puteri ayu??? Ayu sangat ke?? Ataupun orang yg mula2 cipta resepi ni memang ayu?...hehehe. Tak kisahlah kan.. apa nama pun tak penting sangat asalkan kuihnya sedap dan menyelerakan...itu yg paling utama ye tak? Jom kita tgk resepi kat bawah ni jom.....

Bahan-bahan:
6 biji telur
2 1/2 cawan gula
3 1/2 cawan tepung gandum
1 1/2 cawan santan + air daun pandan (atau blh ganti paste pandan)
3 sudu teh baking powder

(inti kelapa parut + garam + sikit tepung ubi)

Cara-cara::
1) Pukul telur dan gula hingga kembang
2) Masukkan santan
3) Tepung diayak bersama baking powder
4) Masukkan tepung dan pukul lagi.
5) Masukkan paste pandan
6) Masukkan inti ke dalam acuan, dan masukkan bancuhan tepung ke atasnya
7) Kukus lbh kurang 15-20 minit

Okay, Selamat Mencuba ye!!!


Red Velvet Cupcake

Share
Haaa...tengok pada namanya pun dah ikut nama omputeh kan.. Ye la kan, aku pun cedok resepi ni dari omputeh.. Jadinya kan..untuk mengekalkan ke'originalan'nya, aku copy n paste je resepi dari blog mat saleh tu... korang nak resepi ni kan..Haa tgk je kat bwh ni okay!.

Red Velvet Cupcakes:

125 gram tepung kek/ self raising flour (diayak)
1 1/4 sudu teh garam
1 sudu besar (10 gram) serbuk koko
57 grams unsalted butter
150 grams gula caster (aku guna 100 gram je)
1 biji telur gred A
1/2 sudu teh esen vanila
120 ml buttermilk
1 sudu besar pewarna merah
1/2 sudu teh cuka makan
1/2 sudu teh soda bikarbonat

Cream Cheese Frosting:
113 grams cream cheese (suhu bilik)
1/4 sudu kecil vanila
30 gram icing sugar
80 ml whipping cream (double cream)(35-40% butterfat)

Cara-cara:
Panaskan oven 175 C. Dalam satu bekas, ayak serbuk koko, garam dan tepung. Ketepikan. Dalam mesen mixer, pukul butter hingga lembut. Masukkan gula dan pukul lagi hingga kembang. Masukkan telur dan pukul lagi hingga telur sebati. Masukkan esen vanila.

Campurkan buttermilk dengan pewarna merah. Gunakan mixer pada kelajuan perlahan, masukkan buttermilk berselangseli dengan campuran tepung, garam dan koko tadi..

Di dalam bekas kecil, campurkan soda dan cuka makan. Campuran ini akan menghasilkan gas dan cepat-cepat masukkan ke dalam adunan kek tadi. Kaupbalikkan dan masukkan dengan cepat ke dalam cup yang telah di sediakan. Bakar lebih kurang 18-23 minit atau sehingga kek masak.

Cream Cheese Frosting:
Masukkan semua bahan dan putar sehingga kembang. Masukkan dalam bekas piping dan sedia utk menghias cukcake anda.

*** Kalau korang tak paham ayat aku yg tunggang langgang ni, lebih baik baca original resepi kat bawah ni ye....

Red Velvet Cupcakes: Preheat oven to 350 degrees F (175 degrees C) and line 12 muffin tins with paper cupcake liners.

In a large bowl sift together the flour, salt, and cocoa powder.

In the bowl of your electric mixer, or with a hand mixer, beat the butter until soft (about 1-2 minutes). Add the sugar and beat until light and fluffy (about 2-3 minutes). Add the egg and beat until incorporated. Scrape down the sides of the bowl. Add the vanilla extract and beat until combined.

In a measuring cup whisk the buttermilk with the red food coloring. With the mixer on low speed, alternately add the flour mixture and buttermilk to the butter mixture, in three additions, beginning and ending with the flour.

In a small cup combine the vinegar and baking soda. Allow the mixture to fizz and then quickly fold into the cake batter.

Working quickly, divide the batter evenly among the 12 muffin cups and smooth the tops with an offset spatula or the back of a spoon. Bake in the preheated oven for approximately 18 - 23 minutes, or until a toothpick inserted in the center of the cupcakes comes out clean.

Cool the cakes in their pans on a wire rack for 10 minutes and them remove from pan. Let cool completely before frosting. Either spread the frosting with a knife or offset spatula, or use a large 1M Wilton open star decorating tip to pipe the frosting.

Cream Cheese Frosting: In the bowl of your electric mixer, or with a hand mixer, beat the cream cheese until smooth. Add the vanilla and confectioners sugar and beat until smooth. Using the whisk attachment, gradually add the heavy cream and whip until the frosting is thick enough to pipe. Add more sugar or cream as needed to get the right consistency.

Makes 12 cupcakes.



Kek Chiffon Pandan

Share
Hari ni aku nak masukkan entry resepi kek chiffon pandan yang aku dah buat baru2 ni... Kepada kenkawan semua, bolehlah mencuba resepi kat bawah ni. Sebelum tu aku nak bagi kredit kat Sel Tarmizi atas sumbangan resepi ni.

Kek chiffon pandan:

Bahan-bahan:
(A)


5 kuning telur (size A)

60g minyak masak/jagung

70g santan

80g tepung kek

pes daun pandan



(B)

5 putih telur

110g gula kastor

1/2 sudu kecil cream of tartar


Cara-cara:
1) Masukkan bahan (A) ke dalam mangkuk mixer dan pukul hingga sebati. ketepikan.
2) Pukul putih telur hingga kental. Masukkan cream of tartar dan gula sedikit demi sedikit hingga sebat (sampai bertanduk).
3) Kaup balikkan bahan (B) ke dalam (A) perlahan-lahan dan cermat, jangan sampai bancuhan menjadi berat dan mendap.
4) Tuangkan ke dalam loyang kek chiffon berukuran diameter 25 cm, tanpa gris.
5) Bakar dalam ketuhar yg telah dipanaskan terlebih dahulu dengan suhu 175 C selama 45-50 minit.
6) Selepas loyang dikeluarkan dari oven, terbalikkan loyang dan biarkan sejuk sebelum dikeluarkan untuk dipotong dan dihidangkan...

Ok kenkawan semua, selamat mencuba resepi kek chiffon ni ye!!!!!!!!!!
Chow dulu!!!!!!!!!!!!

Monday, 11 April 2011

Happy 15th Birthday to Aamira Haifaa!!!!!

Share
Boleh tak, kalau aku cakap, sebenarnya aku dah terlupa nak masukkan entry ni... Pada tarikh 11.04.11 adalah hari jadi satu-satunya anak dara aku yang ke 15 tahun.. Hmmm sekejap je...dah besar panjang anak aku ni kan... sebelum tu, korang mesti pelik kan, sbbnya aku post entry ni 2 kali. baru-baru ni aku dah post dah pun tapi aku pun taktau ape terjadi pada blogger.com ni, tetiba aku selak2 balik, post entry tu dh hilang...Aikkk!!! Magic betul..dah macam ilmu ghaib lah pulak.. Ni yang aku tongah poning ni..ntah2 byk lagi entry aku yg hilang... (harap2nya x hilang lah kan)...

Seperti thn lepas jugak lah kan..Bila mamanya dah pandai men'deco' kek ni (lepaslah setakat nak deco kek anak beranak walaupun belum mencapai standard).. Besday girl suka-suka hati dia je nak request kek bentuk macamana kan..Siap paksa aku tulis happy besday dalam tulisan Korea pulak tu... mentang-mentanglah tengah hangat citer Korea..aku pun terlibat sama kena tulis Korea...So, sebelum mulakan deco. aku kena berlatih tulis dalam tulisan korea tu...nak tercabut jugak lah tgn aku ni..mengigil-gigil nko...tulis jawi lagi sonang rasanye....
Sebenarnya, majlis ni tak jemput ramai pun. Memang plan nk jemput kawan sebaya dia je.. Kiranya jemput kawan baik besday girl je lah kan... Oleh kerana tak ramai kawan sebaya besday girl kat bumi Bundoora ni, jadinya tak ramai jugaklah tetamu yg dijemput. Sekadar menjemput untuk minum petang sambil-sambil makan kek.. Takdelah ckp majlis hari jadi pun... Dalam pada tu, aku sediakan jugak bihun soto sebagai sampingan (x sempat nk snap gambar bihun sup)... Buat kek ni pun sekadar suka2 je. Takde juga acara tiup-tiup lilin. Cuma buat kek ni sekadar syarat je lah.. Lagipun bukannya budak-budak umur 5,6 thn yg nak meriah dgn besday party. Oleh kerana takde nyanyi hepi besday to you, jadi aku dedikasikan lagu kat bawah ni untuk besday girl aku ni. Didatangkan khas dari negeri Korea.. Hambik kau..nak sangat lagu Korea kan... Ce dengar, ce dengar...LAYANZZZ!!!!











Akhir kata SELAMAT MENYAMBUT HARI LAHIR YANG KE 15 TAHUN. Semoga sentiasa menjadi insan berguna dan cemerlang di dunia mahupun di akhirat...

Sunday, 10 April 2011

~Cream Puff With Custard~

Share
Jom..jom..jom..kita belajar macamana nak buat cream puff pulak ye. Aku pun bukannya pandai..Jadinya meng'google' sana sini untuk dapatkan resepi. Akhirnya aku buat keputusan menggunakan resepi dari blog DTS~Mat gebu untuk membuat pastrinya dan juga dari myresepi untuk membuat krim kastardnya . Boleh juga layari resepi asalnya di sini.. Resepi ni lbh kurang sama untuk buat churros seperti yang telah aku masukkan entry nya tidak lama dulu. Maka, ianya menjadi lebih senanglah untuk aku membuatnya. Jom kenkwan yang nak cuba, boleh ikut resepi kat bawah ni.


CREAM PUFF:
Bahan-bahan:
50 gram mentega
125 ml air
1/3 camca teh garam
75 gram tepung gandum
1 biji telur + 1 biji kuning telur
1/2 sudu teh esen vanila

    • CREAM CUSTARD
      Bahan-bahan ( lebih kurang 300ml )
      1 sudu besar tepung
      1 sudu besar tepung jagung
      4 sudu besar gula
      200cc(1 cup) susu segar
      1 biji telur (L size)
      1 sudu besar mentega
Cara-cara:
  1. UNTUK CREAM PUFF :- Satukan air dan mentega, jerang hingga mentega cair. Masukkan garam dan juga tepung tadi, kacau dengan senduk kayu sehingga adunan menjadi bancuhan kental yang tidak melekat di periuk, gunakan api perlahan. Matikan api, alih adunan ke dalam mangkuk pemutar. Bila adunan suam, putar pada kelajuan sederhana, masukkan telur + kuning telur dan esen vanilla. Putar hingga sebati. Alih kan bancuhan ke dalam beg piping yang dipasang muncung bintang. Paipkan bentuk rosset berdiameter 2 inci atas dulang pembakar yang telah disapu sedikit mentega Buat hingga siap.
  2. Bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 200C selamat 25 minit, bergantung pada oven masing. Sejukkan atas jaringan, kemudian belah, isi ruang dalam cream puff dengan custard cream tadi, ayak sedikit gula aising sebagai penyeri....
  3. CREAM CUSTARD:- Masukkan bahan dari no 1-3 ke dalam mangkuk. Masukkan 1-2 sudu besar susu. Kacau sehingga tiada yang berketul. Masukkan telur dan kacau lagi. Kemudian masukkan susu yang selebihnya tadi dan kacau . Masak di atas api sederhana sehingga pekat. Bila dah pekat, tutup api dan masukkan mentega. Kacau sehingga mentega sebati dengan custard.
  4. Perhatian: Kalau guna hanya kuning telur, gantikan sebiji telur kepada 2 biji kuning telur.


Saturday, 9 April 2011

Devil's Food Chocolate Cake

Share

Wow!!!!...Ganazz je nama kek ni kan? Kalau tengok pada nama kek ni, memang menakutkan... ye lah, takut termakan baaaanyaakkkk....Hehehe. Nanti bertambahlah jumlah kalori dlm badan kan....Dah lama betul aku berangan nak buat kek ni...Kena kumpulkan segala kekuatan untuk membuatnya..Bukan ape, takutt je tak jadi.. kekadang tu, bila aku tengah semangat nak buat kek, tup tup, ada je bahan yang ter'miss' kat dalam stok simpanan kat rumah aku....

Tengok pada tajuknya pun dah rasa amat menyeramkan...Akhirnya, aku berjaya juga merealisasikan impian aku untuk buat kek ni... Tanpa berlengah lagi, hari ni jugak aku upload gambar kek ni..camner??? ok tak kek yang aku buat ni... Rasenya....emmmmm....memang tersangat sedap..Ini kira komen ikhlas dari aku, orang yang memang tak suka makan kek coklat.... Kalau nak tahu, resepi ni aku cedok dari blog Secubit Garam... dan menurut si pemilik blog ni, dia pun dapat dari blog seseorang jugak..So aku nak minta izin la pulak utk letak resepi ni kat blog aku sebagai simpanan pribadi aku..Senang bila next time aku nak refer balik kan... Selain dari tu, dapat gak panjangkan ilmu ni kan...Jadi, sesape yang berminat nak cuba, boleh lah ikut resepi kat bawah ni ye....


Kalau ikutkan, sebenarnya nak buat kek ni mesti guna loyang berukuran 8X8...tapi aku tgk adunan tu macam sikit je, jadinya aku letak la dalam loyang kecik... Tu yang kek aku nampak tinggi tak sepadan dengan ganache yang kat atas tu... Maybe next time aku kena ikut arahan dari pemilik asal resepi ni kan...heheheh... (gambar yg kat atas tu aku dah potong sikit bhg bawahnya bg nmpk comei....))

DEVIL'S FOOD CHOCOLATE CAKE
sumber: Ayu S'pore

Ingredients:-
1 cup all purpose flour
1/4 cup cocoa powder-( Ayu used Valrhona cocoa powder)
3/4 tsp bicarbonate soda
1/4 tsp salt
1/2 cup granulated sugar-Ayu used 1/4 cup
1/2 brown sugar- Ayu used 1/4 cup
65g butter
1 large egg
1 tsp vanilla extract
1/4 cup buttermilk- (homemade 1 cup milk added with 1 tbsp distilled vinegar leave to rest for about 20 minutes, but use 1/4 cup only ya for this recipe)
1/2 cup warm water

Method:-
Set your oven at 170C
Prepare your cake tins.
Sieve flour, cocoa powder, bicarbonate soda, salt, and set aside.
Beat butter with sugars until light and fluffy, add eggs.
When all well incorporated add the dry ingredients (flour, cocoa powder etc) and alternate with liquid ingredients (buttermilk + warm water) in three portions, last incorporate the vanilla extract.
Bake for about 30 minutes or until just cooked

Cream Cheese Frosting-(make 1/2 the amount next time)
250g Philadelphia cheese-(next time just use 1/2 this amount for the cream cheese)
125 butter
1 cup icing sugar-Ayu used 1/4 cup
1 tsp vanilla extract
juice of a squeezed slice of lemon
Beat the cheese and butter, just until creamy, add the icing sugar, vanilla and lemon juice.

Chocolate Ganache-(make 1/2 the amount next time)
200ml double cream with at least 30% fat content-I used whippping cream
250g dark chocolate, chopped finely
a pinch of salt
In a double boiler, warm the cream until just at boiling point, add the chocolate & salt and stir. When all the chocolate has melted, remove for heat and continue stirring until all well mixed.
Let the cake cool completely, spread the cream cheese frosting and pour the ganache on top.
Sources:-From cupcakeschek.blogspot.com

Fried Broccoli With Tofu

Share
Alaaaaaahhhhh!!! Senang je nak masak sayur ni kan? Tapikan..jangan lah korang ketawakan aku lak, sebabnya aku upload gambar sayur ni. Aku saje je nak improvekan skill fotografi..heheheh...Alasan je tu.....Aku bukan ape, bagi idea kat korang jugak nak goreng sayur ape hari ni...hehhee...Ape kata kita try buat sayur brokoli campur dengan tauhu jepun ni ataupun lbh dikenali dengan nama tofu....

Resepi:
Sebatang/sekuntum brokoli (blh ke aku guna penjodoh bilangan kuntum ni???)
3@4 bungkus tauhu jepun
4 ulas bawang putih (ditumbuk halus)
1 ketul kiub ikan bilis @ ayam
1/2 cwn air
garam secukupnya
minyak untuk menumis

Cara-cara: Brokoli di potong ikut suka hati. Tofu di potong lbh kurang 1.5cm dan digoreng terlebih dulu. Angkat dan ketepikan. Keluarkan minyak yang diguna untuk menggoreng tofu dan tinggalkan sedikit untuk menumis. Tumis bawang putih dan setelah garing, masukkan air. Masukkan juga kiub ikan bilis/ayam. Masukkan brokoli dan gaul rata, lbh kurang 2 minit. Masukkan tofu yang telah digoreng tadi dan terus je tutup api. Angkat dan taburkan bawang goreng.


Related Posts with Thumbnails
.

Thank's for visiting my blog