Ikhlaslah menjadi diri sendiri agar hidup penuh dengan

ketenangan dan keamanan

Wednesday, 11 January 2012

Spiral pasta with speghetti sauce

Share



Assalamualaikum dan salam satu Malaysia...sebab dah ada di bumi Malaysia, kalau dibumi Melben, kena lah cakap salam satu Melbourne kan.... Apapun, didoakan agar kalian semua sentiasa di dalam perlindungan Allah hendaknya..Aminnn...
Hari ni aku nak share resepi ala-ala western sikit....tapi versi orang melayu punya ye.. Spiral pasta and speghetti sauce... okay tak namanye... Emmm sebenarnya aku nak tulis tajuk versi melayu tapi cam tak cantik pulak namanya... "Pasta skru berputar dengan sos speghetti". Eeeeeee cam kelakar je bunyinye kan..kan...hikhikhik...apa2 je lah..janji dapat share resepinya kat sini ye tak?

Aku buat pasta ni untuk breakfast anak2 sebelum pergi sekolah. Dah lama sangat diorang request nak makan pasta ni..aku saje je buat tak layan. So, hari yang dijanjikan, aku kuatkan semangat untuk masakkan pasta ni. Biasalah kan..kalau dah plan nak masak memasak sebelum pergi kerje, aku kenalah bersiap sedia dan bangun seawal jam 5 pagi. Dalam pada tu, lepas je memasak, aku sempat jugak curi masa untuk ambik gambar ni. Ye lah kan..masa kat melben selalu sangat masak pasta tapi tak sempat nak ambik gambar... Dalam keadaan tergesa-gesa, jadinya terhasil lah gambar2 di bawah ni..Jom layan resepi di bawah ni ye...

Spiral Pasta & Speghetti Sauce

Bahan-bahan:
1 peket spiral san remo (blh guna speghetti/angel hair/ makaroni dan sebagainya)
1 botol sos bolognese jenama Leggo's
5 sudu besar sos tomato
5 sudu besar sos cili
3 sudu cili blend
6-7 ulas bawang putih- ditumbuk
1 labu bawang besar-potong kiub
1 tin cendawan butang
1 batang karot*
1 biji lada benggala*
2 tomato*
**** potong kiub juga
400 gram daging kisar
minyak untuk menumis
1 sudu besar spice spegheti bolognese ataupun daun parsley ataupun italian herbs.
sedikit garam

Cara-cara:
1. Pasta direbus hingga empuk/kembang/cukup masak.
2. Panaskan sedikit minyak. Tumis bawang putih dan cili blend hingga garing.
3. Masukkan daging kisar, dan biarkan air daging kering dan daging cukup masak.
4. Masukkan sos Leggo's, cendawan butang yang telah diracik, bawang besar, lada
benggala, karot dan tomato. Masukkan juga sos tomato dan sos cili. Kalau sos tadi
cukup masam, tak perlu letak sos tomato.
5. Perasakan dengan sedikit garam.. Masukkan juga herbs spt speghetti herbs
ataupun italian herbs..
6. Sedia dihidang bersama pasta kesukaan anda... TARAAAAAAAAAA!!!!!!!!









0 comments:

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails
.

Thank's for visiting my blog