Hari ni, aku masak sambal tumis ikan bilis bersama terung pipit a.k.a terung manggo. Buat pun tak banyak, yelah kan..budak-budak sekarang mana tau makan terung ni. Nampak sangat macam aku je yang makan lebih..hikhikhik.... Nak buat sambal tumis ni tak susah... yang penting kena ada sedikit kerajinan..kan kan kan?
Sambal tumis terung pipit
Bahan-bahan;
Secawan terung pipit
Segenggam ikan bilis
1 biji bawang besar-dimayang
5 ulas bawang putih*** ditumbuk
3 ulas bawang merah*** ditumbuk
1 senduk cili kisar
sedikit air asam jawa/ sekeping asam gelugor
gula dan garam secukupnya.
minyak untuk menumis
Cara-cara:
Panaskan minyak, goreng ikan bilis separuh masak. angkat dan ketepikan.
Tumis bawang putih dan bawang merah hingga naik bau. Masukkan cili kisar.
Biarkan cili betul-betul masak.
Kemudian, masukkan ikan bilis, bawang besar, air asam jawa, gula dan garam.
Akhir sekali masukkan terung tadi dan biarkan seketika. Kaup balikkan terung bersama ikan bilis tadi. Tutup api, dan sedia untuk dihidang...
SELAMAT MENJAMU SELERA YE!!!!!!
No comments:
Post a Comment