IKHLASLAH MENJADI DIRI SENDIRI AGAR HIDUP PENUH DENGAN KETENANGAN DAN KESEJAHTERAAN
Thursday 9 June 2011
~Kuih Tako~
Salam ceria buat semua... Cepat je masa berlalu kan..Sedar tak sedar dah masuk bulan rejab dah pun... Sekarang ni, secara rasminya dah masuk winter.. Cuaca minggu ni antara 5 C-15 C...Sojuukkkkkk!!!!... Kesian gak kat mak mertua aku. Maklumlah..kat Mesia, kepanasan..tetiba datang sini pulak berada dalam keadaan sejuk yang amat sangat.. Yang seronoknya time winter ni ialah, waktu siang yang pendek. Pukul 12.28 dah masuk zohor, 2.58 dah masuk asar...Tup tup..jam 5.08 dah masuk maghrib... Kalau berpuasa, rase kejap je, dah nak berbuka kan. Hari ni, kami sekeluarga berpuasa sunat. Alhamdulillah..dah berbuka pun.. Tetiba tadi datang pulak idea nak buat kuih tako ni untuk berbuka puasa... Lebih-lebih lagi kuih ni feberet aku dan anak-anak.. Suami aku??? Emmm dia x masuk korum... Kuih-kuih mengarut cam ni kurang berminat.. tapi tak sangka pulak hari ni, dia makan jugak kuih aku..hehehe..sedap agaknya kan...Sejak aku dok kat bumi Melben ni, baru ni lah aku buat kuih ni.. dulu-dulu pernah lah buat, tp x ingat pun resepinya...Apa lagi, kenalah mintak bantuan blogger2 untuk dapatkan khidmat resepi percuma...hehehe. Akhirnya aku buat keputusan menggunakan resepi dari laman My Resipi je.. Bagi sesape yang nak buat kuih ni, kat bawah ni aku letakkan jugak resepinya....Selamat mencuba ye!!!
Bahagian bawah:
30 gram tepung hoen kwe
80 gram gula
300 ml air
sedikit paste pandan
jagung krim (dlm tin)
Bahagian atas;
270 ml santan
20 gram gula
20 gram tepung beras
1 camca garam
daun pandan @ bekas kecil2
Cara-cara:
1-Masukkan semua bahan untuk lapisan bawah. Kacau di atas api sederhana sehingga likat.
2-Masukkan jagung ke dalam acuan. Tuangkan bahan di atas ke dalam acuan.
3-Masukkan semua bahan untuk lapisan di atas. Masak di atas api sederhana sehingga pekat. Tuang kan ke dalam acuan.
4-Sejukkan dan sedia untuk dihidang.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
KUIH KOLEH KACANG 5 Ramadhan
Assalamualaikum wbt 5 Ramadhan 1442/ 17 April 2021 Alhamdulillah.. Sedar tak sedar dah 5 ramadhan hari ni. Hari ni hari Sabtu, sis sekeluarg...
-
Assalamualaikum wbt Hari ni PKP ke 30 yang merupakan hari ke 2 PKP bagi Fasa 3. Hari ni sis masak simple sangat utk menu lunch kami. Tak l...
-
Assalamualaikum wbt Hari ni PKP fasa 4 bermula yang menjadi hari ke 43 pkp keseluruhannya. Hari ni juga merupakan hari ke 6 ramadhan. Sedar...
-
Assalamualaikum wbt Hari ni hari ke 64 PKP: Hari ke 8 pkp fasa 5 20 MEI 2020: 27 RAMADHAN 1441 Mee fungus ni sis cuba2 je buat resepi b...
No comments:
Post a Comment